Met de trein naar de zon? Zes strandvakanties vanuit Nederland zonder vliegen

Terwijl januari voorbij is, hangt er nog steeds een winterse koude in de lucht die velen van ons graag willen vergeten met een reis naar een warmere plek. Vliegen is minder goed voor het klimaat. Meer en meer mensen kiezen daarom voor een treinvakantie. In dit artikel geven we inspiratie voor treinreizen naar de zon.

1. Cinque Terre (Italië)

De Ligurische kust is een perfecte plek om met de trein te bezoeken. ‘Cinque Terre’ verwijst naar vijf schilderachtige vissersdorpjes: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Wil je de drukte vermijden? Kies dan voor een strandvakantie buiten het zomerseizoen om.

Er zijn verschillende manieren om met de trein naar de Cinque Terre te gaan. Zo rijdt er sinds december een directe nachttrein van München via de Cinque Terre naar La Spezia. Onze tip: laat de treinreis onderdeel zijn van je vakantie, en onderbreek die onderweg. Zo biedt Treinrondreis.nl een reis naar de Cinque Terre aan, inclusief overnachting in Basel en Lugano. Treinrondreis.nl voor de tickets, reserveringen en goed gewaardeerde hotels die prima bereikbaar zijn met de trein. Ideaal om te ontspannen aan de Middellandse Zeekust en de Nederlandse winter te vergeten.

2. Rimini (Italië)

Als het strand echt het hart van je vakantie is, kijk dan naar een historische kuststad: Rimini. In de buurt ligt ook San Marino, wat zeker leuk is om te bezoeken. Deze ministaat – omringd door Italië – is vanuit Rimini prima per bus bereikbaar.

Wil je met de trein naar Rimini? Dan is het in de regel het meest logisch om eerst naar Milaan te reizen, en daar over te stappen op de directe Italiaanse hogesnelheidstrein Frecciarossa naar Rimini. Treinrondreis biedt ook hier een kant-en-klare treinvakantie aan naar Rimini. Ook hier inclusief overnachting in Basel en Lugano, en uiteraard inclusief de trein en reserveringen.

De ex-Fyra in Rimini

Zie ook: De mooiste Italiaanse stranden per trein

3. Sète (Frankrijk)

Een andere zonnige plek is Sète, gelegen in het zuiden van Frankrijk. Dit is geen grote stad maar een klein stadje aan het oostelijke eind van het Canal du Midi, dat de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee verbindt. Er is vanaf Mont St. Clair een panoramisch uitzicht over de zee met een ononderbroken stuk zonovergoten strand van bijna twaalf kilometer

Voor een snelle treinreis ga je eerst naar Parijs. De rode treinen, bekend als Thalys, die nu gaan rijden onder de vlag van Eurostar. In Parijs heb je een mooie gelegenheid voor een lunch, om vervolgens verder te reizen. Voordat je verder reist, moet je eerst een transfer maken van Gare du Nord naar Gare de Lyon, waar de TGV’s naar het Zuiden vertrekken. Er zijn enkele directe treinen maar het is ook mogelijk om de TGV naar Montpellier te nemen en daar over te stappen op de lokale TER-trein.

Hoe je ook reist: de treinreis Nederland naar Sète is gemakkelijk haalbaar in één dag!

4. Nice (Frankrijk)

Nice heeft niet veel introductie nodig als zonnige bestemmingsplek voor een strandvakantie. De Franse Rivièra, Italië en Monaco op steenworp afstand, en wereldberoemde keuken. Wat wil je nog meer?

Nice is op meerdere manieren per trein bereikbaar. Net als naar Sète kun je eerst naar Parijs, om vervolgens een transfer te maken naar Gare de Lyon. Hier vandaan vertrekken directe TGV’s naar Nice. Dat is nog best een forse rit: de TGV doet er circa zes uur over.

Wil je Parijs vermijden? Dan kun je in Brussel ook de TGV naar Marseille nemen. Je moet dan vervolgens overstappen op de TGV naar Nice. Je bent dan pas laat in Nice, vaak pas rond 22:30 uur.

Er is echter nog een andere mogelijkheid: vanaf Gare Austerlitz in Parijs vertrekt er een nachttrein. Die vertrekt om 21.25 uur en komt de volgende ochtend rond 9:08 uur aan in Nice. De nachttreinen in Frankrijk zijn eenvoudig, maar ze doen hun werk voor een zeer lage prijs. In de 2e klas verblijf je in een 6-persoonscouchette. Een 4-persoonschouchette wordt als 1e klas gezien. Er zijn geen slaaprijtuigen.

Foto: (c) Shutterstock / Daniel Di Nardo

5. Koper (Slovenië)

Hoewel Slovenië een kleine kustlijn heeft, is het nog steeds een uitstekende bestemming voor een strandvakantie aan de Adriatische kust. Rond de stad Koper zelf heb je ook het pittoreske Piran en Portoroz. Dit is een van de mooiste historische mediterrane steden, met mogelijkheden tot zwemmen, zonnebaden en met gezellige winkeltjes.

Wil je met de trein naar de Sloveense kust? Dat kon tot een kleine tien jaar geleden rechtstreeks met de directe autoslaaptrein van EETC. Helaas is die tijd al even voorbij, maar nog altijd kun je goed per trein naar Koper reizen. Je neemt eerst de ICE via Duisburg naar Stuttgart. Dat is het startpunt van de Kroatische slaaptrein naar Zagreb. Wat belangrijk is, is op tijd aan te komen in Stuttgart, zodat je de nachttrein niet mist. De nachttrein vertrekt om 20:29 uur, dus als je vroeger aankomt heb je een mooie gelegenheid om in Stuttgart het avondeten te nuttigen.

Voor Koper reis je met de nachttrein niet mee tot aan Zagreb, maar stap je rond 8:30 uur uit in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Daar vandaan kun je de trein naar Koper nemen. Die trein doet er twee tot drie uur over, over een mooie route aan de rand van de Julische Alpen.

6. Rijeka (Kroatië)

Rijeka kost wat meer tijd om te bereiken dan Koper. Hoewel deze reis niet zo snel is, is het wel een hele mooie route. Kroatië gebruikt nu ook de euro, dus je hoeft geen geld meer te wisselen. Rijeka heeft veel kleine stranden en toegang per boot naar de eilanden van Kroatië.

Het eerste gedeelte van de reis naar Rijeka gaat hetzelfde als naar Koper. Vanuit Stuttgart gebruik je ditmaal de nachttrein tot eindpunt Zagreb. Hier stap je over op de trein naar Rijeka aan de Kroatische kust, deze treinreis doet er iets meer dan 4 uur over. Wil je niet zoveel overstappen? Dan is er goed nieuws, in de zomer is er vanaf Stuttgart ook een directe nachttrein naar Rijeka. In de zomer laat RegioJet vanuit Praag via Bratislava een nachttrein rijden naar Rijeka. Deze trein heeft ook een treindeel naar Split.

Harry Brennan zal de komende periode op verzoek van Treinreiziger.nl wekelijks een artikel publiceren waar het reizen van internationale treinreizen centraal staan, daarin zullen we ook reizen onder de aandacht brengen die wij via onze zustersite Treinrondreis.nl verkopen. Je kunt natuurlijk ook zelf via bijvoorbeeld NS International of Trainline treintickets boeken.

This post was last modified on 13 juni 2024 23:32

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

3 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

7 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

1 week terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug