fbpx
De Eurostar over de nieuwe brug vijf. Livestream Vijf Bruggen/ ProRail

Mijlpaal in verbouwing Centraal – eerste trein over nieuwe brug vijf

Op station Amsterdam Centraal rijden sinds maandag weer treinen over de sporen 14 en 15 en spoorbrug nummer vijf. Door de nieuwbouw van brug vijf in de Oostertoegang lagen de sporen en brug er sinds juni 2024 uit.

De heropening van de sporen en ingebruikname van de nieuwe brug is een mijlpaal in de verbouwing van Amsterdam Centraal die tot 2030 zal duren. Ten oosten van het station liggen vijf bruggen naast elkaar, die aan het einde van hun levensduur zijn. Een voor een worden de bruggen vervangen.

Momenteel brug vier gestremd

Brug nummer vijf, de meest noordelijke brug van sporen 14 en 15, was als eerste aan de beurt. Inmiddels wordt gewerkt aan de vervanging van brug nummer vier van de sporen 12 en 13. De brug en sporen zijn gestremd en bouwvakkers zijn bezig met het plaatsen van funderingspalen en damwanden voor de nieuwe brug.

Bruggen uit 1917

De Oostertoegang bestaat uit vier stalen bruggen die in 1917 werden geplaatst. De al vervangen brug vijf was een betonnen brug die in 1996 een stalen brug verving die in 1924 werd gebouwd. Brug vier wordt de eerste van de oude stalen bruggen die na meer dan 100 jaar verdwijnen. Elk jaar wordt een brug vervangen.

Het treinverkeer ondervindt nog tot 23 april hinder van werkzaamheden op het station. Er rijden minder treinen vanaf Centraal richting Muiderpoort en Weesp en verder. Ook kan de UK Terminal voor de Eurostar niet gebruikt worden en rijdt er daarom geen directe trein naar Londen. De Eurostars kregen wel de eer als eerste treinen over brug vijf te mogen rijden.

(c) Treinreiziger.nl 

4 5 stemmen
Artikel waardering
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dries Molenaar
21 dagen geleden

Wat een geld daar aan op gaat zonder iets te bereiken. Veel beter was geweest om voor veel minder geld een nieuw Centraal Station te creeëren. Lekker modern met alle voorzieningen. Van het oude CS had men dan een klein station kunnen maken met een groot hotel er in.
Idem voor het Binnenhof. Voor 100 miljoen had je een mooi nieuw gebouw gehad. Nu moet een miljard naar de krotten en is er nog geen zicht op opleverdatum.

Passepartout
21 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Ik ben blij dat we in Nederland ons cultuurgoed weten te waarderen en in gebruik houden. De sloopkogel die door Amsterdam is gegaan met de aanleg van de metro is een pijnlijke uitzondering die hier gelukkig niet wordt herhaald.

Dries Molenaar
21 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

Er moet veel meel gesloopt worden. Vooral de krotbuurten zonder waarde kunnen beter gesloopt worden.
In mijn suggestie is het vooral om de erfgoed-krotten dan maar als museaal opstalletje te koesteren. Op kosten van de liefhebbers.

Daan
21 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Waar had dat nieuwe amsteram cs moeten komen? Wil je het ij inpolderen? Het halve centrum slopen? Het ergens in een weiland buiten amsterdam neerleggen?

De eerste twee zijn nog duurder, de derde optie is vrij nutteloos, de meeste reizigers willen in amsterdam zijn, dan kan je beter amsterdam zuid uitbreiden, maar dat is ook niet goedkoop.

Hanzeboog
20 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Amsterdam CS ligt perfect. Qua ligging kan het niet verbeterd worden. Direct in hartje centrum van Amsterdam bij vele attracties.

Wel is het nadeel dat het moeilijk uitgebreid kan worden. Daarom is station Amsterdam Zuid zo essentieel om station Amsterdam Centraal te ontlasten.

Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn beiden noodzakelijk. Aangevuld met Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Bijlmer. Amsterdam Zuid kan het beste gebruikt worden voor de nationale verbindingen tussen Noord/Oost Nederland – Amsterdam Zuid – Randstad. De internationale treinen kunnen het beste van/naar Amsterdam Centraal gaan.

Bert Sitters
20 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Amsterdam Centraal had uitgebreid kunnen aan het begin van deze eeuw, toen het busstation langs de IJ-zijde is gebouwd. Dit busstation had opschoven kunnen worden naar het IJ. Dan had het zesde perron met nu alleen spoor 15 verbreed kunnen worden met ook een extra spoor aan de andere kant. Het zesde perron had een prachtige internationale terminal kunnen zijn. Wellicht was er zelfs ruimte voor nog meer sporen.

Amsterdam Centraal is sinds de oplevering al vele malen verbouwd. Een station dat ontworpen is in 1881 en in 1889 in gebruik is genomen heeft gewoon regelmatig aanpassingen aan de tijd nodig. Dat is nog altijd gelukt zonder de “Kathedraal” van Pierre Cuypers geweld aan te doen. Er is een prachtige, moderne transparante entree aan de IJ-zijde met winkels en horeca, de Middentunnel en de westtunnel zijn verbreed en aantrekkelijk gemaakt . De oosttunnel komt nu aan de beurt. Er zijn winkelpassages onder de sporen.
De liften aan de westzijde zijn een stuk ruimer dan de liften van het nieuwe station Rotterdam Centraal. Aan de oostzijde komen nieuwe, ruime liften. Dus per perron twee ruime liften, tegenover een krappe lift per perron in Rotterdam!
Het meest wilde plan voor Amsterdam was van de Amerikaanse stedenbouwkundige David Jokinen uit de jaren ’60, die de monumentale en karakteristieke overkapping boven de perrons wilde slopen om een kolossale, blokkendoosachtige parkeergarage boven de sporen te realiseren.
Nu komt iemand met een wild idee om van Amsterdam Centraal maar een groot hotel te maken met een kleiner station. Hoe komen alle (internationale) gasten naar dit het hotel, als je van Amsterdam Centraal een klein station maakt?
Overigens is er al het Ibis Hotel dat aan de westzijde boven de sporen 1, 2, 3 en 4 uitsteekt. Aan hotelkamers is rond Amsterdam Centraal geen tekort. Er zijn er daar meer dan in heel Rotterdam.

Bert Sitters
20 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Voor bezoekers aan de stad:
Amsterdam Centraal

Voor forensen:
Amsterdam Sloterdijk
Amsterdam Amstel
Amsterdam Bijlmer-Arena
Amsterdam Zuid
Duivendrecht

daarnaast de kleinere stations:
Amsterdam Lelylaan
Amsterdam RAI
Amsterdam Muiderpoort
Amsterdam Science Park
Amsterdam Holendrecht.

Laatst bewerkt op 20 dagen geleden door Bert Sitters
Frans E.R.
19 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Mooie opsomming van alle huidige treinstations in Amsterdam en terecht dat er één CENTRAAL heet.

>>> TV DOCUMENTAIRE TIP:
VANAF DONDERDAG 17 APRIL 2025 VANAF 21.30 UUR
NATIONAL GEOGRAPHIC
> AMSTERDAM CENTRAAL 24/7,
over het wel en wee achter de schermen van dit station.

Dries Molenaar
18 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Veel vals drama op zijn amerikaans. Weg ermee.

Frans E.R.
16 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

…totdat je er zelf eens een keer bij toeval in zo’n aflevering life terecht komt wat mij met mijn vader zaliger tijdens de opnamen van Spoorwegpolitie is overkomen, dan weet je dat het niet (Amerikaans) vals drama is meneer Molenaar, maar dat het ECHT is en niet in scene gezet of nagespeeld of anders als er behalve een camara man , geluidsman, conducteur en twee politie agenten een reiziger in de boeien slaat. Men mag het wel onzin of nep of hoe het ook noemen wilt, maar ik was er een keer er met mijn neus boven op bij, en zag hoe een trein passagier die geweld in de trein gebruikte gelukkig werd afgevoerd. Het was de enige keer dat mijn vader en ik op TV te zien waren en nu hij al jaren dood is, ik deze gebeurtenis en opname koester als een bijzondere herinnering tijdens een treinrit in de Randsrad. Als dit vals drama is, wat zijn dan al uw voorgaande opmerkingen van welk onderwerp dan ook Dries, moet men dat dan onder de zelfde categorie laten vallen ?…

Bert Sitters
21 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

De heer Molenaar geeft niet aan waar hij zijn nieuwe Centraal Station zou willen zien. Ergens in het midden van nergens?

W wigman
20 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ik denk in Groningen of Maastricht en dan met de bus naar Amsterdam

Bert Sitters
20 dagen geleden
Antwoord aan  W wigman

Busje komt zo!

René
21 dagen geleden

Die Eurostar was dan wss de enige trein, want sindsdien zie ik geen enkele trein op spoor 14 en 15. Vorige week reden er een paar treinen vanaf spoor 15 westwaarts, dus niet over de nieuwe brug, maar nu is het weer helemaal stil. Mss is het toch een beetje te gevaarlijk met die grote kranen vlakbij op spoor 11, 12 & 13?

Daan
21 dagen geleden
Antwoord aan  René

Ik denk nognwerkzaamheden, ik zie op de wecam vab prorail lui over het spoor lopen. Maar dat geld ook voor brug no.3 (daar lopen ook bouwvakkers over het spoor) misschien onderdeel van dat er deze maand de hele tijd nog minder treinen rijden?
https://m.youtube.com/watch?v=FHJH2yMe6Hw

Dries Molenaar
21 dagen geleden

5 viaductjes, een half miljard wordt er aan besteed. Dwz 100 miljoen voor een zo’n viaductje, nu in beton. Gelukkig minder lawaaiig.
Geen wonder dat grotere projecten zo in de vele miljarden lopen.
Op de foto is nr 4 al buiten bedrijf, het spoor is er al wegggesloopt. Dwz dat 40% buiten bedrijf is .

Laatst bewerkt op 21 dagen geleden door Dries Molenaar
Passepartout
20 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

100 miljoen is veel geld. Daarom ben ik blij dat we dit goed aanpakken zodat we weer zeg 50 jaar vooruit kunnen. 100 miljoen aan bureaucratisch geneuzel of IT projecten oid is zonde, maar iets duurzaams en moois neerzetten heb je heel lang plezier van, ook economisch bedoel ik dan.

Hanzeboog
20 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Je moet het over een zeer lange termijn rekenen. Zoals je hierboven kan lezen gaan dergelijke kunstwerken vele decennia mee.

Dat verdient zich op lange termijn terug. En helemaal geen nieuwe viaducten bouwen is geen optie i.v.m. veiligheid en oplopende kosten als er niets gedaan wordt.

Dries Molenaar
20 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Men had ook gewoon de overbrugging kunnen opheffen, de boel dichtgooien en volstaan met een tunneltje voor het verkeer en een grote duiker voor het water.
Maar ja, in Amsterdam moeten er tientallen miljoenen schade geleden worden om de ongebruikte trampassage in het Rijks museum open te houden.

Bert Sitters
20 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Die onderdoorgang wordt zeer druk gebruikt. Bezoekers aan Amsterdam vinden deze geweldig.

René
19 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

De nieuwe bruggen zijn van staal, niet van beton, in drie delen per brug. Prachtig en ingenieus ontwerp vind ik.

Arjan Krabbenbos
21 dagen geleden

Het stationsgebouw is al sinds 1889 in gebruik en valt onder monumentenzorg. In Turkije is er een kopie van dit station, dat daar geen treinstation is, maar een hotel. Ook het Amsterdamse Rijksmuseum van onder meer de Nachtwacht is van dezelfde architect Pierre Cuijpers. Amsterdam Centraal is gebouwd op een kunstmatig eiland aan het IJ en is met het water en de historische binnenstad nabij een ware toeristentrekker. Dat ga je toch niet slopen? Aan de overkant van het ironische gebouw kun je gratis met de veerponten naar en van de Noordoever overvaren. Bovenop het toenmalige Shell gebouw kun je letter op hoog niveau schommelen! Ook de IJ oevers zijn fijn om even aan het water te zitten om naar de vele boten te kijken! Het nieuwe busstation is ook geweldig zo langs het water en de treinsporen! Het hoofdstedelijke treinstation is nu compleet in verbouwing voor capaciteitsuitbreiding. De verbouwing duurt tot 2030 dat is dus klaar als het meezit over 5 jaar! Dit kost ook tijd en geld en ruimte voor een nieuw Centraal Station is zinloos en onbegonnen werk! Als het project straks klaar is, hoop ik weer dat de oude kappen voor op de hoofdingang weer terug is. Dit ziet er wel karig uit op zo bij de voorgevel. Ook de koninklijke wachtkamer vind je hier, die moet je juist koesteren! Amsterdam gefeliciteerd met je 750 jarig jubileum in dit kalenderjaar 2025! Amsterdam heeft de oorlog beter doorstaan in 1940 1945 dan Rotterdam. In deze Zuid Hollandse havenstad is het historisch stadscentrum gebombardeerd in mei 1940. Vandaar misschien de associatie om het Amsterdamse Centraal te verplaatsen en het huidige te slopen! Sloopplannen waren er ook ooit voor Den Haag HS en Centraal waar een nieuw station precies op het kruispunt Gouda Den Haag Centraal en Den Haag Laan van NOI en Den Haag HS moest komen. Dat is ook totale waanzin, Den Haag HS heeft ook een koninklijke wachtkamer en de stations liggen er op spring afstand van elkaar! Houd oog en respect voor de historie, niet alles moet men kunnen slopen! Je vindt iets moois of lelijk, dat is voor iedereen weer een kwestie van smaak. De Noord Zuidmetrolijn 52 is ook via een technisch hoogstandje onder het gebouw uit 1889 geleid. Kraak niet alles te snel af, maar ga meer info zoeken over dit gebouw door de jaren heen. Over 5 jaar hoopt men weer vooruit te kunnen met allerlei nieuwe aangepaste infrastructuur voor treinen en hun reizigers! Laten we gewoon geïnteresseerd blijven hoe dit project verder verloopt. Voor alle medegebruikers, bouwers en personeel van dit fraaie station in verbouwing: Toi, toi, toi met de komende tijd van veel werk , omleidingen en hopelijk zonder al te veel vertraging tot de finishlijn hiervan!

Frans E.R.
20 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Hart…
Beter had een mens het niet kunnen verwoorden beste Arjan Krabbenbos, je reactie is uit het hart gegrepen. In Roermond is een boek over Pierre Cuijpers van zijn leven en werk verschenen en mogen we blij zijn dat het Amsterdamse Centraal station, waar ik regelmatig kom, een nieuw en aan de tijd aangepast jasje krijgt.
KLM bussen…
Nu zijn er nog vier bruggen te gaan en is de omgeving aan de achterzijde auto vriendelijker gemaakt en waar in 1975 toen ik op mijn veertiende voor het eerst kwam om een KLM bus te nemen voor mijn eerste vliegreis vanaf Schiphol op maandag 30 juni, nu precies vijftig jaar geleden, heeft het station geleidelijk een metamorfose ondergaan al zie je dat op het eerste oog niet. Eertijds stonk het daar aan de achterzijde van de uitlaatgassen van de KLM bussen – er reden toen nog geen treinen naar Schiphol – en al het overige verkeer.
Verkwanselen…
Ik ben ook van mening dat je het verleden niet onnodig moet verkwanselen en er een nieuwbouw voor moet neerzetten die: A) geen directe binding heeft met de historische binnenstad, en B) zonder toegevoegde waarde die strijdig is met haar historische verleden.
Over historisch besef gesproken maak ik een sprongetje naar Zuid-Limburg, Na de mijnsluiting werden in rap tempo alles wat met de mijnindustrie is gesloopt en kwam nieuwbouw in de vorm van woningen en andere gebouwen voor in de plaats. Slechts op een enkele plaats, je moet er echt naar zoeken, tref je nog een restant aan van wat ooit aan een steenkolenmijn toebehoorde en natuurlijk een straatnaambord en zo.
Mosterd…
De enige schacht van de Oranje Nassau Mijn 1 in Heerlen was bijna gesloopt maar is gelukkig behouden. Nu na de opening van een mijnmuseum in Heerlen, denken veel mensen met weemoed aan de tijd van de mijnen terug, zowel positief als negatief. Sommigen zijn van mening dat menig gebouw een nieuwe functie had kunnen krijgen, maar dat is mosterd na de maaltijd omdat alles van Zwart naar Groen moest en spijt komt te laat. Zou men volgens de heer Molenaar Amsterdam Centraal vervangen door “moderne nieuwbouw” en daar een nieuwe kolos voor neerzetten dan verliest Amsterdam, waar een deel van mijn roots ligt, er niet beter van worden en is een cultuurhistorisch erfgoed net als zoveel vergelijkbare bouwwerken in Nederland verleden tijd. Wat ooit weg is komt nooit meer terug ook al probeert men het in een zogenaamde “zo origineel mogelijke historische staat” terug te brengen.
Ik ben blij dat men nu doet wat men doet en maak ook graag gebruik van metrolijn 52 die wat mij betreft mag worden doorgetrokken naar Purmerend, er ligt in Noord een “open-eind” dus doortrekken is eventueel mogelijk.
Amsterdam Centraal wordt als hoofdstation tenminste nog met veel geld, alles kost geld, vernieuwd en vergelijk dat maar met bijvoorbeeld het Akense HBF- CS die aan het verloederen is en het Amsterdamse voorbeeld van stations opwaardering mag volgen.
Rust…
Zittend op een bankje aan de oever van het IJ in Noord en uitkijkend naar de vele boten en soms mooie Cruiseschepen en CS straalt daar een zekere rust van uit of even een van de vele gratis pontjes nemen naar o.a. de voormalige NDSM werf vijftien minuten varen waar men aan nieuwbouw doet is leuk om te doen.
ZUID WTC is feitelijk het tweede CS en het station is niets historisch en vol met nieuwbouw en diverse torens waar wonen en werken steeds meer in elkaar laat overgaan. Bezoek hier het informatie centrum.
Houdt men van nieuw ga dan met tramlijn 5 bovengronds of ondergronds metrolijn 52 van CS naar Zuid dan ziet men wel het verschil.
En ik, wacht net als vele anderen, het mooie eindresultaat in 2030 af en zal mij niet verbazen als Amsterdam dan 755 jaar bestaat er een feestje geeft en misschien wel een open dag gehouden wordt.
… > FILM tip:
Ga gratis met de pont van Centraal Station naar Buiksloterweg en bezoek het paviljoen THIS IS HOLLAND naast the Eye filmmuseum en bekijk de mooie film over Nederland en zie de schoonheid van ons kleine maar mooie Nederland, zeer de mooie waard !

mvdh
20 dagen geleden

Ik snap dat bruggen uit 1917 aan het eind van hun levensduur kunnen zijn, maar 1996? Wat was het probleem van die brug?

Dries Molenaar
20 dagen geleden
Antwoord aan  mvdh

Uiterlijk paste niet meer en de eisen zijn veranderd. Er is genoeg gratis geld om een viaduct op de helft van zijn levensduur te vervangen. Bij Muiden werd het viaduct over de A1 ook 60 jaar te vroeg vervangen.

Bert Sitters
16 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Omdat het autoverkeer meer ruimte nodig had.