Weer ingrijpend werk op Amsterdam Centraal – op 29 maart geen treinverkeer
20 mrt 2025 12:55
Op station Amsterdam Centraal begint aan het einde van de maand de tweede bouwfase waarbij er op 29 maart geen en de dagen erna zeer beperkt treinverkeer is. De NS past de dienstregeling aan en zorgt voor vervangend vervoer.
- Op 29 maart rijden er helemaal geen treinen van en naar Amsterdam Centraal.
- Op 30 en 31 maart is er zeer beperkt treinverkeer. Op 31 maart heeft dit veel impact voor reizigers vanuit Haarlem/Noord-Holland van en naar Amsterdam.
- 1-13 april is de dienstregeling richting Muiderpoort/Weesp aangepast. Dit leidt tot extra drukte op de omreisroute tussen Utrecht en Amsterdam.
- 14-23 april rijden er minder treinen tussen Amsterdam Centraal en Amersfoort/Almere. Een NS-vervoerbewijs is geldig in de metro en de vervangende bussen.
Ook internationale treinen getroffen
Naast het binnenlandse treinverkeer is de dienstregeling van de internationale treinen ook aangepast, meldt de NS. Eerder werd al gemeld dat de Eurostar-treinen naar Londen tussen 30 maart en 22 april niet rijden. Reizigers naar Londen moeten naar Brussel-Zuid om daar over te stappen en door de paspoortcontrole te gaan.
’Flink gepuzzeld’
NS-regiodirecteur Irma Winkenius zegt dat er ’flink is gepuzzeld’ op omreisroutes, inzet van extra personeel, vervangende bussen en overstapmogelijkheden op de metro. Winkenius: ’’De werkzaamheden vragen om een lange adem, ook voor onze reizigers. Deze zijn hard nodig om de groei van het aantal reizigers in de toekomst mogelijk te maken.’’
In 2021 begon de ingrijpende verbouwing van het 135 jaar oude Centraal Station. Spoorbeheerder ProRail gaat in de volgende bouwfase aan de slag met de sporen 11 tot en met 13 en de tweede spoorbrug bij de Oostertoegang. Ook bereidt de spoorbeheerder de bouw van een nieuwe spoorbrug en een verbreding van perrons en reizigerstunnel voor. Het werk aan het station is gepland tot 2030.
Eerste fase nu afgerond
“Deze bouwoperatie is een enorme logistieke uitdaging”, stelt Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail. “We werken dag en nacht op een paar vierkante meter, terwijl het station grotendeels openblijft en het treinverkeer zo veel mogelijk doorgaat. Dat vraagt om een strakke planning én nauwe samenwerking met NS en onze aannemers Dura Vermeer, BAM en Strukton.”
In de eerste bouwfase, die ProRail nu aan het afronden is, zijn het perron, de sporen 14 en 15 en de eerste spoorbrug vernieuwd. Voor de internationale treinen naar het Verenigd Koninkrijk, die nu alleen door Eurostar worden uitgevoerd, is een nieuwe terminal gekomen voor onder meer de paspoortcontrole
Straks veel meer reizigers per dag
Het werk aan Centraal Station is hard nodig om straks meer reizigers en treinen te kunnen ontvangen. Het aantal treinreizigers op Amsterdam Centraal stijgt naar verwachting van 200.000 nu, tot 275.000 per dag in 2030. Zowel het aantal binnenlandse als internationale treinen van en naar Amsterdam Centraal gaat groeien.

(c) Treinreiziger.nl
Altijd maar weer die werkzaamheden waardoor je treinreis in de knel komt.
Tja het moet allemaal zo goedkoop mogelijk.
En overdag is een stuk goedkoper/makkelijker mensen te vinden dan ‘s nachts.
En geen capaciteitsuitbreiding/onderhoud meer aan het spoor doen lijkt me geen goed idee.
…Van zuur naar zoet…
Waarom altijd die negatieve reacties, laten we BLIJ zijn DAT er verbeteringen aan een oud en monumentaal station plaatsvinden. Oké, het is als reiziger en overige gebruikers misschien wel vervelend en lastig, maar als alles over enkele jaren helemaal klaar is krijgen we er iets moois voor terug en beter dan we misschien gedacht hebben, en natuurlijk het kost een paar centen, “so what” en bekijk het A.U.B. ook eens met een gezond verstand en niet negatieve invalshoek !
De spoorbruggen ten oosten ervan zijn honderd jaar oud, hoeveel mensen worden honderd jaar oud en worden nog dagelijks gebruikt. De meest noordelijke is bijna klaar en weegt maar liefst 45.000 kilogram en bestaat uit drie betonnen delen van elk 15.000 kilo dat zet je niet in een zucht en scheet neer, dat kost tijd en gun de mensen de tijd om een en ander veilig en goed in elkaar te zetten en verbeteringen aan te brengen waar het trein- en reizigersverkeer mee gebaat is.
Stel dat er geen onderhoud wordt gepleegd en geen verbeteringen worden aangebracht aan Amsterdam Centraal en andere stations, dan gaan nog meer mensen klagen vanwege achterstallig onderhoud en nu WORDT er wat aan gedaan is men blijkbaar ook niet tevreden.
Ga alsjeblieft niet te veel zeiken, maar maak er het beste van en even door de zure appel heen bijten wordt die vanzelf “zoet” en dus mooi om van alle voorzieningen van Amsterdam Centraal gebruik te kunnen maken ! ! !
Dat overdag werken komt ook mede door schaarste op de arbeidsmarkt en het spoorweg onderhouds personeel dat vroeger te paaien was voor extra toeslagen op ongebruikelijke werktijden hebben nu een gezin en willen dan veel minder ongebruikelijke werktijden, En Prorail zal dan met deze trant moeten meebuigen als er iets gewijzigd / onderhouden op het spoor moet gaan worden.
Als je met 100 euro naar de supermarkt gaat en hetzelfde aantal artikelen verwacht als in 2015, dan kun je heel lang wachten.
Ik weet niet hoe het in de infrabranche zit, maar in mijn branche is loonstijging gerealiseerd onder voorwaarde dat toeslagen juist zijn afgeschaald. De minst constructieve vakbonden gaven aan dat de loonsverhoging dan deels een sigaar uit eigen doos is. Ik weet dat in meer branches toeslagen zijn afgeschaald.
Altijd maar weer dat geklaag over werkzaamheden waardoor het spoor toekomstbestendiger wordt.
Als het om verbetering gaat dan sluit ik me aam bij Frans ER.
Maar ik kan me voorstellen dat je bij permanent onderhoud en permanente uitval van OV moedeloos wordt.
Hoelang is Amsterdam Central al een bouwput. Ze zijn constant bezig. En o ja het zal best nodig zijn. Maar het geeft ook weer aan hoe kwetsbaar spoorvervoer is. Daarmee gaan we niet meer mensen in de trein krijgen!
Ja, ze zijn er constant bezig (gelukkig), maar de treinen rijden wel. Althans, straks 1 dag, vanaf 1 station, inderdaad niet. Maar zo reageer je toch ook niet als je auto een dag in de garage staat, of je fiets bij de fietsenmaker? Als je op Amsterdam centraal staat (daar zal men die dag niet veel staan, want men verlegt zijn/haar route al vanaf huis), dan kan je gewoon met de metro naar Amstel, Duivendrecht, Bijlmer, Noord, of zuid en vandaar verder met bus en trein. Het is niet zo dat er géén trein rijd. Er rijdt die ene dag vanaf amsterdam CS geen trein. That’s it.
In de 4 jaar dat ik woon waar ik nu woon hebben ze ook al 4 keer de straat voor mijn deur open gehad voor werkzaamheden, en veel langer dan 1 dag. Zo gaat dat. Dan ga je tijdelijk omlopen/omfietsen/omrijden…
ProRail is losgezongen van de realiteit als ze denken dat het aantal reizigers hard groeit.
Reizigers willen wel propere en op tijd rijdende treinen en geen smerige en niet stipte treinen tegen de hoofdprijs. Als de kwaliteit onvoldoende is en de prijs te hoog kiezen reizigers voor andere vervoersmodi, zoals eigen auto. Als OV een kwaliteitsslag kan maken en daadwerkelijk een mede oplossing kan bieden aan milieuvriendelijker vervoer kan het OV zeker groeien… Maar dan moet de prijs kwaliteitsverhouding wel kloppen. En telewerken is thans de grootste concurrent voor het pendelverkeer en dit gaat niet veranderen.
De grootste concurrent zijn de auto en de fiets, 90% van ale forensen gebruiken die om naar hun werk te gaan.
Vraagje worden er ns bussen in gezet van almere naar Amsterdam Centraal want wij hebben vrij reizen abroment
De NS zal hoe dan ook vervangend vervoer in moeten zetten, maar dat kan ook met een omreisroute via Duivendrecht zijn. Op https://www.ns.nl/reisinformatie/betere-reis/werkzaamheden-amsterdam.html staan per periode kaartjes met welke trajecten er vervangend vervoer hebben.
Waarbij je moet opletten dat het stuk metro niet voor eigen kosten is. Daar heeft de NS nog wel eens een handje van 🙁
Je kan de metro tussen Amsterdam Zuid en Amsterdam Centraal nemen. Er is een poortje waar je met je NS-abonnement kan inchecken bij GVB. Zo kan je dus toch de hele route van je abonnement gebruikmaken 😀
Het enige aan het spoor wat toekomstbestendig is, is de belofte dat er voor eeuwig treinen onverwacht uitvallen door werkzaamheden. onverwacht, omdat je als reiziger pas vlak vantevoren weet dat het weer zo laat is.
Amsterdam Centraal is natuurlijk het mooiste voorbeeld, op enkele dagen na is dat station mijn hele leven al in onderhoud!
Maar dat er geen trein rijdt vanaf Amsterdam CS is waarschijnlijk slechts een handvol dage in uw leven voorgekomen. En dat eigenlijk elke dag de treinen en ander OV rijden vanaf dat station (op straks 29 maart na) komt doordat het station vrijwel elke dag in onderhoud is. En áls je op 29 maart op CS staat en vergeten bent dat er geen enkele trein rijdt vanaf dat station, dan nóg ben je met 1 bus/metro/tram verbinding in minder dan een half uurtje op een ander station in de richting waar je wezen moet waar je wél met de trein naar je bestemming kan.
Je hebt al een groter probleem als je met je auto voor een tunnel staat waarin een klein ongeluk is gebeurt, of met de fiets een lekke band heb.
zo’n instelling bestaat alleen in de spoorwereld, in de wereld daarbuiten waar de auto de baas is, is dit een volstrekt onacceptabele standaard.
Dat is niet waar. Delen van de A10 waren vorige zomer meerdere weekenden niet toegankelijk. Komende zomer zijn er weer weken lang werkzaamheden waar je wordt omgeleid over de A9 met vertraging van een uur tot gevolg. De A7 bij Purmerend was vergelijkbaar verhaal vorig jaar, en ook bij Utrecht waren er meerdere weekenden waar de automobilist uren vast stond. Dat waren opstoppingen die veel langer duurden dan deze ene dag, en met veel grotere vertraging tot gevolg.
Eenvoudig voorbeeld: van 12 juli t/m 15 september is de Coentunnel Richting Amsterdam Noord geheel gesloten.
Het zou mooi zijn te lezen wat ze nou precies gaan doen op 29 Maart, ook in het Prorail artikel waar de quote vandaan komt staat daar niets over. Als het zo ingrijpend is dat er helemaal geen treinen kunnen rijden dan zou het toch interessant genoeg moeten zijn om er een beschrijving van te geven?
Dat zullen wel werkzaamheden in het relaishuis zijn om de beveiliging aan te passen aan de nieuwe situatie. Niet heel spannend maar zorgt er wel voor dat alles even stilgelegd moet worden.
Ik begrijp de werkzaamheden compleet, maar wanneer gaan ze de dichtstbijzijnde trap bij spoor 1 weer afmaken en opengooien? Ik persoonlijk loop mezelf namelijk de afgelopen 1,5 jaar helemaal de getver in om de sprinter te kunnen halen. Ik ben zelf echt alles behalve lang en heb ook gewoon korte benen dus dat extra stuk lopen is extreem taai. Daarnaast vind ik wel dat ns hun prijzen echt niet elk jaar moet verhogen als je week na week niet fatsoenlijk via de normale dienstregeling kan reizen. Ik snap de werkzaamheden echt, maar als je geen fatsoenlijk vervoer kan leveren moet je de prijs ook niet elke keer verhogen