Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) en AD. Ruim 90% van de vrouwen zegt zich onveilig te voelen op stations, en vier op de vijf zegt ook treinen, metro’s en bussen geen fijne plek te vinden.

Ruim 7400 vrouwen deden mee aan het onderzoek. Daarin konden zij aangeven op welke locaties ze zich het meest onveilig voelen. Bijna alle vrouwen zeggen zich onveilig te voelen op plekken rond het openbaar vervoer, zoals stations en de treinen, metro’s, trams en bussen zelf. Een respondent zegt bijvoorbeeld dat er in metro’s ‘onveilig veel gespuis’ is. In een trein zat diezelfde respondent zelfs ooit naast een man die ging masturberen. “Ik weet nu dat dit kan gebeuren, ik weet ook dat deze types exhibitionist zijn. Die worden daar opgewonden van. Verder zullen ze niet veel doen, behalve mij een onveilig gevoel geven”, zegt zij.

Ov mijden

Voor een derde van de vrouwen zijn dit soort situaties zelfs een reden om het ov helemaal te mijden. Zij pakken de auto, of worden ergens door iemand opgepikt. Voor sommige vrouwen is dat geen optie en zij kiezen dan een langere route. Een respondent slaat haar overstap in Haarlem bijvoorbeeld liever over: “Dat station is zo donker. Er is geen toezicht en je kunt nergens heen.”

‘Geen apart beleid’

Het onderzoek van Pointer en AD komt juist helemaal niet overeen met de Stationsbelevingsmonitor, een onderzoek van NS naar de reizigerswaardering van Nederlandse stations. AD meldt dat NS bij de vragen over veiligheid wel vraagt of ze worden ingevuld door een man, vrouw of non-binair persoon, maar dat er verder geen aparte analyse op wordt losgelaten. De ‘gendervraag’ wordt mogelijk zelfs geschrapt: “We willen dat iedereen zich veilig voelt in onze treinen en op onze stations. Wij maken dus geen apart beleid voor mannen/vrouwen/overige groepen”, laat een woordvoerder van NS weten aan het AD.

This post was last modified on 21 juni 2024 11:31

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

6 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

6 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

7 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug