Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan gaan rijden via Deventer en Bad Bentheim. Dat blijkt uit een aanvraag die de NS naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft gestuurd. Daar moeten alle nieuwe opentoegang-treinen vooraf aangemeld worden.

Twee treinen

Het onderzoek richt zich erop om de huidige trein Amsterdam – Innsbruck / Wenen op te splitsen in twee losse treinen. De verbinding naar Innsbruck blijft dan bestaan, en daar bovenop zou dan een losse trein moeten gaan rijden via Deventer naar Wenen. De bestaande trein rijdt via Arnhem (en bij werkzaamheden via Den Bosch) en heeft twee delen, één naar Wenen en één naar Innsbruck.

In de huidige dienstregeling ontmoet de trein uit Nederland in Nürnberg de Nightjet uit Hamburg. Daar worden de treinen uitgewisseld met elkaar. In Nürnberg wordt het Nederlandse deel naar Wenen gecombineerd met het deel uit Hamburg naar de Oostenrijkse hoofdstad. Ook de twee delen naar Innsbruck worden gecombineerd.

Conceptdienstregeling

Maar ÖBB en NS bekijken dus of er in de toekomst twee aparte treinen vanuit Nederland naar Oostenrijk kunnen gaan rijden. De nieuwe verbinding zou dan via Deventer naar Wenen moeten gaan rijden, zo blijkt uit een conceptdienstregeling die NS naar de ACM heeft gestuurd.

Meer capaciteit?

Willen NS en ÖBB met het voorstel meer capaciteit creëren? Een woordvoerder van NS reageert ontwijkend en stelt dat het te vroeg is om daarop vooruit te lopen. “In zijn algemeenheid zien we dat de vraag naar internationale treinreizen groeit”, stelt de woordvoerder.

Toch lijkt dat wel de insteek. De huidige trein bestaat per bestemming uit één slaaprijtuig, twee ligrijtuigen en twee zitrijtuigen. De nieuwe trein zou moeten bestaan uit één nieuw ÖBB-treinstel, met 40 bedden in het slaaprijtuig, 78 mini cabines, 36 plekken in de ligcoupés en 96 zitplaatsen en vier bedden voor minder validen. Daarnaast zou de trein dan aangevuld worden met één klassiek slaaprijtuig (36 bedden), twee ligrijtuigen, met elk 28 gewone ligplaatsen, en twee plekken voor minder validen, en nog eens één zitrijtuig met elf coupés (66 zitplaatsen).

Nightjet

De Nightjet tussen Amsterdam en Oostenrijk rijdt sinds eind mei 2021, enigszins vertraagd door corona. De trein is vaak volgeboekt, in ieder geval de slaap- en ligcoupés. In 2022 kwam er nog een tweede Nightjetverbinding met Zürich in Zwitserland bij. De nachttreinen hebben inmiddels een twijfelachtige reputatie opgebouwd als het om stiptheid gaat.

Zo kwam zaterdag de nachttrein uit Wenen en Innsbruck met zes uur vertraging aan in Nederland. De nachttrein uit Zürich is midden in de nacht geëindigd in Frankfurt, dit omdat de trein in de tegenrichting een vertraging van meerdere uren had opgelopen. Normaal brengt een NS-loc de nachttrein naar Zwitserland tot aan Frankfurt. Vervolgens keert de locomotief weer terug naar Nederland met de nachttrein uit Zwitserland.

This post was last modified on 22 juni 2024 11:40

Share

Recent Posts

Flinke prijsstijging ov in verschiet na ontbreken oplossingen in voorjaarsnota – al het ov-nieuws uit de nota en reacties

Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…

3 dagen terug

ProRail vreest nieuw tekort aan verkeersleiders

ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…

3 dagen terug

Eurostar waarschuwt voor vertraging naar Londen door langere paspoortcontrole

Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…

3 dagen terug

Ook NS rijdt op Koningsdag meer en langere treinen

De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…

4 dagen terug

Arriva rijdt extra treinen in het oosten rond Koningsdag

Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…

4 dagen terug

Extra geld voor Nedersaksenlijn en spoor Meppel

Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…

5 dagen terug