fbpx

Nieuwe acties op spoor nog niet volledig uitgesloten

11 jan 2017 18:30

Het Amsterdams Machinisten Kollectief (AMK) gaat tot 1 maart geen nieuwe acties voeren. Dat is de uitkomst van een groot werkoverleg deze middag op Utrecht Centraal. De vakbonden hebben nog niet besloten of er wel of niet acties komen.

Sinds de nieuwe dienstregeling is het rijdend personeel ontevreden over de werkroosters. Het personeel wil meer varatie. De werknemers zijn bang dat ze voortaan alleen nog maar ´een rondje om de kerk´ rijden.

Volgens AMK-woordvoerder Dick van der Meulen waren 180 machinisten en conducteurs op het overleg afgekomen. “De NS-directie heeft toegezegd dat er gevarieerdere diensten komen.” Die toezegging is overigens al in november gedaan. Het aangepaste rooster voor de machinisten zou in april ingaan; dat van de conducteurs in juni. “Maar we houden een slag om de arm. We geven de directie tot 1 maart de tijd om de daad bij het woord te voegen.” In een reactie zegt de NS te streven naar meer variatie in de diensten; daarom wordt het rooster aangepast.

Maar ondanks de toezegging van het AMK is daarmee nog niet gezegd dat er helemaal geen acties zullen plaatsvinden. Zo hebben de vakbonden nog niet besloten of actievoeren van de baan is. “Donderdag is er een overleg tussen de vakbonden. Ik kan nog niet vooruit lopen op wat daar uit gaat komen” zegt een woordvoerder van spoorvakbond VVMC. De VVMC wilde eerder staken, maar de rechter verbood die staking.

Het AMK hield eind oktober al een groot werkoverleg in Amsterdam. Toen vielen er enkele treinen uit, dat was nu niet het geval. Het personeel had vrij genomen om bij het overleg bij te wonen.