Nieuwe ingang Den Haag HS geopend (maar niet iedereen is blij)

Na jaren van bouwen is er op station Den Haag Hollands Spoor een nieuwe entree van het station geopend. Namens de gemeente Den Haag, ProRail en NS kregen reizigers maandagochtend iets lekkers aangeboden om de opening te vieren.

40.000 reizigers

Het monumentale stationsgebouw van station Hollands Spoor was niet meer berekend op het snel groeiende reizigersaantal. In 2019 maakten 40.000 reizigers dagelijks gebruik van het station. Van deze gebruikers reist een derde van of naar de zijde van het Laakkwartier. De doodlopende tunnel bood hier echter geen in- en uitgang. Uit onderzoek onder reizigers bleek dat zij graag meer faciliteiten wilden, zoals winkels om hun wachttijd prettige te besteden.

Meer winkels en fietsplekken

Gemeente Den Haag, NS en ProRail hebben daarom samen het station verbeterd. Onder leiding van de gemeente Den Haag werd in april 2017 gestart met de bouw van een nieuwe entree, ontworpen door NL Architecten, die beter aansluit op de omgeving.

De nieuwe entree van het station is voorzien van een nieuwe fietsenstalling. Op het dak van de entree is plaats voor 2500 fietsen. Ook zijn er nieuwe winkels te vinden in het station en op het voorplein. Onlangs openden Domino’s en Febo al hun deuren in de nieuwe winkelruimte. De komende maanden zullen ook de Broodzaak, Travelex, Doner Company, Wok to go en CLRS Hairstudio hun intrek nemen in de nieuwe winkelruimte.

Foto en copyrights: Gemeente Den Haag / Henriette Guest

Niet iedereen blij

Toch is niet iedereen blij. De perronopgangen vanuit de naastgelegen tunnel zijn vanaf nu gesloten. Dat tot teleurstelling van de Fietsersbond en bewonersorganisaties aan beide zijden van het station. “Wij vinden dat geen feestje” zeggen de partijen in een gezamenlijk persbericht. En verder: “Natuurlijk is het goed dat er geïnvesteerd wordt in het verbeteren van de toegang, en is dat voor veel reizigers een verbetering. Maar wrang is dat de gemeente er met geen woord rept dat veel andere reizigers nu om zullen moeten lopen omdat ze gedwongen worden langs de winkeltjes naar de nieuwe toegang te lopen.”

Volgens NS begrijpt dat het voor betreffende reizigers vervelend is, maar wijst erop dat de perronopgangen slechts 1700 maal per dag gebruikt werden, dat komt neer op amper 5% van de reizigers. Het spoorbedrijf betwijfelt bovendien of er wel voldoende ruimte is om poortjes te plaatsen bij de perronopgangen. Mocht het wel kunnen, dan is het aan de politiek om ook te zorgen voor een passende financiering, zegt NS.

This post was last modified on 28 september 2020 13:35

Bekijk reacties

 • Fietsersbond en bewonersorganisaties gaan helemaal niet met de trein. Dus wat is hun recht inzake stationstoegangen. Waarom zouden niet-reizigers recht hebben op overpad.

  • De heer Molenaar lijkt duidelijk de situatie daar niet te kennen. De tunnel voor fietsers en voetgangers aan de zuidwestzijde van het station is nog steeds in gebruik. Alleen de opgangen vanuit deze tunnel naar de perrons zijn nu afgesloten. Voor een betere verdeling van de reizigersstromen op de perrons en in de treinen zou het beter zijn, als de reizigers aan twee kanten (noordoost en zuidwest) de perrons zouden kunnen betreden en verlaten. Nu krijg je nog meer een concentratie aan de noordoostzijde.
   En dat alleen maar voor de stationswinkels? Lijkt op Utrecht Centraal, waar geen toegang is op de perrons vanaf de Moreelse Brug.

  • Dries, vind het prachtig hoe je onversaagbaar de kunde van hoogopgeleid NL in instituties blijft steunen.

   Voor mij is dit artikel weer bewijs van het omgekeerde.

   De prachtige megalomane tunnel (met al die subtiele tinten in minimalistische stijl), waardoor looplijnen nog meer in de war komen (zoals bij bijna alke OV-vernieuwing).
   Zodat er weer nieuwe verstrikkingen/onlogischheden gecreeerd worden (blijkbaar het verdienmodel van OV).

   De jaren jaren jaren lange bouw.

   De jaloersmakende immunniteit/zelfingenomenheid/blindheid/zelfbevrediging van NS (ze negeren alles gewoon, en als ze met een reactie komen zijn het onwaarheden ("amper 5% van de reizigers").
   NS (etc) is alter ego voor Trump en beiden zouden niet met elkaar in bed gevonden willen worden. En net als Trump is het hardnekkig disfunctioneel gedrag, pilletje helpt niet, beste schouderklopjes en vertellen hoe goed/uniek/visionair ze zijn, en verder hun gang laten gaan. Liefst op een plek waar het weinig kwaad kan: het OV inderdaad.

   Na een mega-project, wat toch alles zou moeten includeren: "Mocht het wel kunnen, dan is het aan de politiek om ook te zorgen voor een passende financiering, zegt NS."

   Affijn, je herkent het wel mijn kijk op NS/OV.

   Ben echter ook blij verrast:

   Zie een grote klok boven de ingang, een zeldzaamheid bij alle architectonische hoogstandjes van het laatste decennia.

   Die ontbreekt, waarschijnlijk uit esthetisch oogpunt, of uit nog dommer oogpunt: 'mens heeft smartphone'.

   Je zou het inmiddels zelfs met recht een innovatie kunnen noemen: een grote klok boven het station.
   Hopelijk zichtbaaar vanaf afstand (ook voor aanzwoegende fietsers van de fietsersbond).

   Leve Hollands Spoor!

 • NB belangrijk is vooral ook om het nachtgebruik van het station goed aan te pakken. Ik kan mij nog goed herinneren dat het iedere morgen een vieze bende was toen ik er een tijdje dagelijks moest overstappen.

 • Bewoners en fietsers zijn óók reizigers en zijn nu langer onder weg naar de perrons. Onnodig en onwenselijk op een station zo druk als Hollands Spoor.

 • Slechts 5% ?
  Ik wist dat ze bij NS goed kunnen goochelen met cijfers - de winst qua drukte bij afschaffen VDU-gebruik in de middagspits is ook foutief voorgesteld - maar hier geloof ik niks van. Bijna alle mensen die komend uit het centrum uit de tram stappen, pakten die ingang, want die was het dichtstbij (sinds de tramhaltes gesplitst werden).

  • Daar is weinig geloven aan: Je kunt op een bierviltje uitrekenen dat de bewering van NS bullshit is:

   Er staat in het artikel dat een derde van de reizigers van de zijde Laakkwartier komt, zeg 33 op de 100 reizigers. Als dan maar 5 op de 100 reizigers gebruikmaakte van de perronopgangen in de fietstunnel, dan gebruikten er van elke 33 reizigers vanaf het Laakkwartier minstens 33-5=28 een perronopgang in de noordelijke tunnel. Daar konden ze tot nu toe niet direct naar binnen, dus die 28 reizigers moesten daarvoor door de fietstunnel heen naar de voorkant, om dan buitenom door de hoofdingang weer naar binnen te lopen.

   Minstens 28 op de 33, dat is dus minstens 84% van de Laakkwartier-reizigers die volgens NS een volstrekt nutteloze omweg zouden maken. (En als er bij die 5% die de fietstunnel-opgangen gebruikt ook reizigers vanaf de voorkant zitten, wel zo aannemelijk gezien de ligging van de tramhalte, dan ligt dat percentage nog hoger.)

   Bovendien: als 95% van de reizigers al uit zichzelf door de winkeltjestunnel zou lopen, waarom zou NS dan nog de moeite nemen om de andere opgangen af te sluiten?

 • En met COVID-19 in gedachten is het helemaal niet meer te verdedigen om bestaande in/uitgangen te sluiten en de mogelijkheid om drukte te verminderen te laten vallen. Lekker dringen voor de winkeltjes - core business van NS?

 • Pre corona liepen 10-baks dubbeldekkers leeg met studenten en personeel voor de Haagse Hogeschool aan de Laakzijde. Dat was altijd enorm dringen, voor de doorstroming wil je twee perronuitgangen..

   • En het zijn zulke trouwe opstappers die hun fietsje in de wachtkamer zetten en dan voor een tripje met de koninklijke trein even wachten. Lekker naar Groningen, Maastricht, Zwolle, Berlijn, Brussel, Parijs en wie weet zelfs naar de koninklijke villa in Griekenland als er tenminste nog door Joegoslavië valt te rijden en er een stationnetje bij het villaatje is.

    • Ha ha, bedoelde perron 1 dus vanuit de hoofdtunnel. Dat malle historische trappetje. Maar lijkt over andere tunnel te gaan. Villa Alex ligt op tunnelloos eiland dacht ik.

 • Dat de trappen zijn afgesloten heeft gewoon een commerciële bedoeling het is de bedoeling dat de reizigers iets in de nieuwe winkels gaan kopen en daardoor zijn de trappen afgesloten.
  Dat erkent de NS ook.
  Maar de voormalige wethouder B. Revis heeft zijn oren naar de NS en Pro Rail laten hangen terwijl een meerderheid van de gemeenteraad de trap doorgang open wilden houden.
  Maar leden van de fietsersbond die reizen ook met de trein en niet met de auto zijn moeten ook van A naar B komen met de fiets lukt dat niet over een grotere afstand.

  • De NS heeft niet geleerd van Utrecht CS waar de reiziger ook jarenlang door winkelgebied heeft moeten lopen. Kennelijk zijn de inkomsten aan verhuur - raar dat de NS overigens exploitant van het og is - interessanter dan de reiziger van dienst zijn.

   • Eigenlijk zijn de stations ook van de gemeenschap. Net als het spoor. Vreemd dat het profijt dan aan een derde partij wordt gelaten. Vreest men zo erg voor de gebrekkige ambtelijke expliotatievaardigheid.

    • De splitsing van NS was destijds niet gebaseerd op het mogelijk maken van concurrentie tussen vervoerders (en daarvoor een gelijk speelveld te creëren), maar op het scheiden van de commerciële van de niet-commerciële activiteiten om de overheid meer zicht te geven op waar hun subsidies blijven. Daarom is Prorail nu eigenaar van de delen van stations die geld kosten en NS van de delen die geld opleveren.
     De fout om NS de commerciële delen van de stations te geven is maar moeilijk recht te zetten. Het zou erop neerkomen dat de overheid het stationsvastgoed van NS terug zou moeten kopen om het nu alsnog bij Prorail onder te brengen.

    • Is NS feitelijk eigenaar of is het een soort pacht. Dit lijkt mij het meest waarschijnlijk.

 • Ik ben ook benieuwd wat NS denkt wat het doet met de kans dat reizigers elkaar met het coronavirus besmetten als je bijvoorbeeld alle reizigers vanaf spoor 5/6 dwingt allemaal via één en dezelfde roltrap het perron te verlaten.

 • NS spreekt zichzelf tegen. Als het slechts gaan om 5% van de reizigers, dan moet het toch geen probleem zijn om ruimte te maken voor poortjes

Share

Recent Posts

Wie wordt de nieuwe NS-directeur? Vakbonden verdeeld over urgentie

Er is nog niets bekend over de opvolging van Marjan Rintel als president-directeur bij de…

5 uur terug

Ov-chipkaart nu ook geldig naar Emmerich

Na herhaaldelijk uitstel is het nu echt zover. Sinds afgelopen week kunnen treinreizigers met de…

3 dagen terug

Personeelstekort: treinuitval en geen vervangend vervoer bij storing(en)

Het treinverkeer piept en kraakt door een tekort aan personeel. Vrijwel dagelijks vallen er treinen…

3 dagen terug

In 2023 nachttrein naar Barcelona?

De Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper wil eind volgend jaar meerdere keren per week een nachttrein…

6 dagen terug

NS: mogelijk wekelijks aanpassingen in dienstregeling door personeelstekort

Als de NS komende zomer wegens de krapte op de arbeidsmarkt aanpassingen moet doen in…

2 weken terug

‘Openbaar vervoer in 2023 weer even druk als in 2019’

Het valt te verwachten dat het openbaar vervoer in 2023 weer bijna net zo druk…

2 weken terug