fbpx
Foto: (c) Provincie Drenthe

Nieuwe trein Coevorden – Bad Bentheim vanaf december 2026 (update – geen toelating nodig)

De nieuwe directe trein tussen het Nederlandse Coevorden en Duitse Neuenhaus via Bad Bentheim rijdt waarschijnlijk toch vanaf 13 december 2026. Het werk om de trein mogelijk te maken, wordt in april aanbesteed en er is een oplossing gevonden om de Duitse trein, zonder officiële toelating, op het Nederlandse spoor te laten rijden.

Eerder dit jaar dreigde de toelating van de Duitse treinen van de Bentheimer Eisenbahn het project te vertragen. De provincie Drenthe stuurde er een brandbrief over naar de Tweede Kamer. Maar deze week meldde de provincie dat de Nederlands-Duitse stuurgroep achter het project het werk aan de infrastructuur gaat aanbesteden en dat de start gepland blijft op 13 december 2026.

Niet treinen maar spoor aangepast

De toelating van de treinen zou niet nodig zijn omdat ProRail het stukje spoor in Nederland geschikt maakt voor het Duitse spoorbeveiligingssysteem. De Spoorwegwet biedt de mogelijkheid voor een Duitse trein zonder officiële toelating tot een Nederlands grensstation te rijden, aldus een woordvoerdster van de provincie Drenthe. De treinen hoeven maar 500 meter over het Nederlandse spoor van de grens tot station Coevorden. Nu er een oplossing is gevonden voor de treinen, gaat het werk van start.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor de realisatie van deze grensoverschrijdende spoorverbinding’’, meldt gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe. ’’De complexiteit van het project, met onder andere verschillen in beveiligingssystemen en juridische vraagstukken tussen twee landen, was een bijzondere uitdaging. De goede samenwerking tussen Nederland en Duitsland heeft geleid tot een concreet resultaat, en nu kunnen we de volgende fase ingaan.”

In Nederland gaat ProRail onder meer een extra perron aanleggen op station Coevorden en het spoor aanpassen. De Bentheimer Eisenbahn werkt aan beide kanten van de grens aan het spoor, past de treinen aan en bereidt de exploitatie voor.

Fase 0 van Nedersaksenlijn

De provincie Drenthe beschouwt de verbinding Coevorden – Bad Bentheim als fase 0 van de Nedersaksenlijn, die gepland is tussen Groningen en Enschede, omdat deze trein de schakel vormt met de regio Nedersaksen. Momenteel rijdt de Bentheimer Eisenbahn tussen Neuenhaus en Bad Bentheim. Vanaf Bad Bentheim naar Coevorden is het nog dertig kilometer. Die ontbrekende dertig kilometer is nu goederenspoor dat straks aangepast wordt voor passagiersvervoer.

(c) Treinreiziger.nl 

3.8 9 stemmen
Artikel waardering
66 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
FFA
1 maand geleden

Leve de EU!

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  FFA

Vreemd dat u altijd zoveel minnetjes aantrekt. Inderdaad is dit een plusje en het lokaal bestuur om zo het samenwerken te verbeteren. Net als in de tijd dat de grens niet zo hard was en natiestaten er niet waren. Toen ging de taal ook geleidelijk over van Oost-NL naar plat Duitsch.

Erno-Berk
1 maand geleden

Heerlijk verwarme lucht vervoeren. Hoeveel reizigers gaan er überhaupt ten noorden van Neuenhaus gebruikmaken van deze trein?

J. Talsma
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Waarom direct zo negatief over goede initiatieven? Als er geen trein rijdt nemen mensen m ook niet, zodra de trein rijdt zijn er weer meer opties voor reizigers.

Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  J. Talsma

Hoeveel reizigers gaan er nu de grens over bij Bad Bentheim? Hoeveel reizigers nemen de bus tussen Groningen en Leer? Afgelopen december was de Arriva-trein tussen Heerlen en Aachen ook behoorlijk leeg. Alleen de treinen die bij Gronau, Emmerich en Venlo de grens over gaan zijn een behoorlijk succes, bij de rest van de grensovergangen zijn de treinen/bussen nauwelijks gevuld.

Als je treinen laat rijden in dunbevolkt gebied, zonder dat dit voor snelle verbindingen met grotere steden zorgt, dan kun je nu al voorspellen dat weinig mensen in de toekomst gebruikmaken van de nieuwe treinverbindingen.

Baardstaart
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

De trein naar Bad Bentheim wordt redelijk gebruikt. Is niet een topper, maar er staan altijd toch wat mensen te wachten. En als straks de IC Berlijn Bad Bentheim overslaat trekt deze trein nog iets meer reizigers. Wat het probleem is bij de Eurobahn is de betrouwbaarheid. Veel storingen en personeelstekorten. Een ander nadeel van deze trein ten opzichte naar de trein naar Gronau is dat er in Bad Bentheim geen checkpaal (in Gronau wel) staat en dat er in Hengelo geen DB kaartenautomaat staat (In Enschede wel). In de trein is wel een automaat aanwezig, maar die is niet eenvoudig in gebruik.

Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Helaas blijft straks de ICE Amsterdam-Berlin in Bad Bentheim stoppen.

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

En dat is een drama?

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Een meeslepend drama.

David Nijenhuis
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Onderschat Bad Bentheim niet. De plaats is niet zo groot, maar het gebied eromheen vormt wel een grote afzetmarkt voor reizigers: Nordhorn bijv. Als straks de lijn naar Coevorden wordt doorgetrokken, vormt de ICE-stop in Bentheim een mooie overstap voor wie uit Coevorden en Emmen komt. Deze mensen hoeven niet de tijdrovende omweg via Almelo (met overstap in Marienberg, Almelo en Hengelo) te nemen.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  David Nijenhuis

De verbindingsboog vanuit Nordhorn bij Bad Bentheim ligt verkeerd. Zou eigenlijk de andere kant op moeten richting Rheine.

Baardstaart
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Of je laat die trein naar Hengelo rijden ipv de storingsgevoelige Eurobahn treinen, maar dan zit je weer met te probleem, die ze nu in Coevorden hebben opgelost. Namelijk geen ATB. Aan de andere kant is het een Lint 41 met 2 cabines, die makkelijk te keren is.

Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Met als gevolg dat de stoptrein Bad Bentheim-Hengelo zowat leeg de grens overgaat, want de meeste reizigers willen graag een doorgaande trein tot ten minste Rheine en het liefst tot Osnabrück.

Beheerder
Hildebrand (Treinreiziger.nl)
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

– snelbus Groningen – Leer laat nu soms reizigers achter. Er zijn wel cijfers uit het trein tijdperk, en was er geoei.
– Venlo – Düsseldorf is nu twee uursdienst. Zat altijd vaak vol.
– Betrouwbaarheid is voor veel internationale verbindingen wel een dingetje.

Bert Sitters
1 maand geleden

Venlo – Düsseldorf doet het goed. De stad Venlo is nog altijd in trek bij de Duitsers.

Appie h
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Vooral op zondag

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Appie h

Klopt, want in Duitsland zijn veel winkels op zondag gesloten. Maar ook op andere dag zie ik veel Duitsers in Venlo en niet alleen bij “Die Zwei Brüder von Venlo.”

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Bert Sitters
David Nijenhuis
1 maand geleden

Volgens mij vergeet je VIAS Arnhem-Düsseldorf nog, ook daar geregeld busvervoer en uitval van treinen door panne of zelfs personeelstekort. Laten we ook kijken naar de Drielandentrein, waar ze er nog steeds vaak een potje van maken. Gelukkig is de ICE met de komst van de ICE3Neo een heel stuk betrouwbaarder geworden. Vertragingen van 10-15 minuten komen nog voor (mede doordat er nog altijd (traag) gewerkt wordt aan het stuk Oberhausen-Emmerich), maar vertragingen a la 30-60-120 minuten zoals in de laatste 2-3 jaar van het oude stellen tijdperk dat komt praktisch niet meer voor.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door David Nijenhuis
Frans E.R.
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

LEEG ?
“Behoorlijk leeg in december 2024 tussen Heerlen en Aken”, dan vergis je je Erno-Berk, of zat je soms in de allerlaatste trein toen er geen kip meer in zat, ze zaten soms als haringen in een ton op weg naar de Kerstmarkt en zo vaak “l e e g” is die trein NIET, drukker dan je denkt. Ik reis er vaak mee omdat het sneller en comfortabeler is dan de bus alleen doet de WC het vaak niet, dus moet je je plas maar inhouden tot een station waar het wel kan !
Er reizen ook doordeweeks en overdag best veel mensen bepakt en bezakt met Maastricht als eindbestemming. Ik wil de Coevorden Duitsland lijn wel eens zien als er in Duitsland Kerstmarkten zijn, of het dan ook leeg is of met Hollandse nieuwsgierigen en omgekeerd, laat die trein maar komen. Vervoer maakt vervoer en als die er niet is dan ook geen vervoer of men moet van file auto rijden houden,leuk hoor…?

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Van Neuenhaus to Emlichheim zullen er nog wel wat reizigers zijn maar dat laatste stuk naar Coevorden?

Erno-Berk
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Ik weet niet waarom je gemind wordt, maar je hebt wel een punt. Coevorden heeft slechts 15.000 inwoners en als je verder Duitsland in wil reizen kun je beter vanuit die hoek eerst met de auto naar Meppen of Lingen en vanuit Meppen of Lingen op de trein stappen.

Annemiek
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

In het normale treinverkeer is Coevorden best een druk station. Als je in Coevorden woont, zit je bijna op de grens met Duitsland, maar als je het land per spoor wilt bereiken, ben je zeker anderhalf uur onderweg. Datzelfde geldt voor een plaats als Emmen. Eigenlijk is er tussen Nieuweschans en Oldenzaal geen fatsoenlijk openbaar vervoer de grens over. Dat terwijl er wel veel grensoverschrijdende projecten bestaan en veel Nederlanders over de grens wonen en veel Duitsers in Nederland werken. Of er echt veel mensen gebruik zullen maken van deze trein, laat zich volgens mij moeilijk voorspellen. In spoortermen gaat het echter om kleine investeringen die het mogelijk maken deze verbinding uit te voeren.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Annemiek
S.O. de Mieter
1 maand geleden
Antwoord aan  Annemiek

Mee eens. Ook de ‘railbonus’, het positieve effect zodra er een spoorverbinding is, zal hier zeker een rol gaan spelen. Wat mij betreft een opsteker voor de regio!

David Nijenhuis
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Kunnen wij jou als gratis taxichauffeur inhuren? En o wee als je niet op tijd komt!

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door David Nijenhuis
Lodewijk Entrop
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Waar het om gaat in deze dure tijden is dat je moet zorgen dat het OV een serieus alternatief is. Autorijden is duur, maar OV ook. Als we zorgen dat OV overal komt en goedkoop is dan is het hebben van een auto minder noodzakelijk en kunnen we mensen helpen op een andere manier dan met de auto op hun werk te komen.

Andre
1 maand geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Dat jij hem niet wil nemen betekent niet dat je zo negatief moet doen

Ronald Bokhove
1 maand geleden

Momenteel rijdt de Bentheimer Eisenbahn tussen Rheine en Bad Bentheim. Vanaf Bad Bentheim naar Coevorden is het nog dertig kilometer. Einde citaat. Dat moet zijn “Momenteel rijdt de Bentheimer Eisenbahn tussen Neuenhaus en Bad Bentheim. Van Neuenhaus naar Coevorden is het nog dertig kilometertjes over wat nu nog goederenspoor is.”

Dezelfde foute tekstpassage staat ook in het nieuwsbericht van 17 januari. Ook toen heb ik dat in een reactie gecorrigeerd.

Afijn, het zou mooi zijn als dit in 2026 lukt. Eerst zien, dan geloven.

Beheerder
Hildebrand (Treinreiziger.nl)
1 maand geleden
Antwoord aan  Ronald Bokhove

Dank, ik heb het gedeeld met de redacteur. Het lukt nu niet altijd om alle reacties te lezen.

Baardstaart
1 maand geleden

Mij lijkt het eigenlijk enorm simpel om de trein af te schermen van de Nederlandse treinen. Als de Bentheimer eisenbahn tussen de eigen spoor en het speciale perron in Coevorden rijdt dan de rest van de spoor afsluiten. Rijdt de NL trein dan wordt er een rood sein met PZB geactiveerd aan zowel het speciale spoor al de spoor naar Bad Bentheim.

Het zal niet de meest drukke lijn worden, maar als dit voor een groep mensen grensoverschrijdend vervoer makkelijker maakt is het wel iets goed. Hoe makkelijk kan het zijn om van Emmen of Coevorden naar Neuehaus of Nordhorn te reizen. Ik denk dat zeker voor grensoverschrijdend werken en dagjesmensen die een leuke verbinding is.

Als er tussen de Coevorden en Bad Bentheim ook checkzuilen van Blauwnet worden geplaatst is het voor Nederlanders ook heel aantrekkelijk om eens met de trein vlak over de grens te gaan. Geldt ook van de kant van Hengelo, want de Eurobahn automaten zijn een draak om mee te werken. Wel vreten ze gelukkig papier geld.

Michiel
1 maand geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Het probleem zal ook niet de seinen geweest zijn, dat is gewoon bewezen techniek. Maar je hebt ook de elektromagnetische compatibiliteit nog, twee systemen die onafhankelijk van elkaar goed functioneren moeten ook samen met elkaar goed kunnen functioneren. Zo kan detectie beïnvloed worden door frequenties die de elektrische apparatuur van de trein veroorzaakt, treinen die in Nederland toegelaten worden moeten daarom voldoen aan bepaalde eisen. Dat er nu een oplossing ligt zal vooral het gevolg zijn van een onderzoek naar of die systemen goed samen met elkaar kunnen lijkt mij.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Michiel
Daan
1 maand geleden
Antwoord aan  Michiel

Dat is geen probleem, er zijn meerdere srukke (venlo, bad bentheim) waar op hetzelfse spoor geschakeld kan worden tussen atb en pzb zonder problemen. Dan moeten twee sporen die naast elkaar liggen geen probleem zijn.

De ns heeft vaak genoeg koplopers naar bad bentheim laten rijden als er problemen waren met de ic berlijn.
En in venlo zijn er ook geen problemen met de perrons waar zowel atb als pzb op gebruikt wordt.

N...
1 maand geleden
Antwoord aan  Daan

De treinen uit Bad Bentheim zullen over dezelfde enkelsporige brug naar Coevorden station rijden. Op het station van Coevorden worden de twee verbindingen vervolgens weer gesplitst (en gaat de trein uit Bad Bentheim naar een nieuw spoor aan de westkant van station Coevorden).

Baardstaart
1 maand geleden
Antwoord aan  N...

Je kunt toch zeggen of een NL trein er overheen of een Duitse trein. Het is alleen een kwestie van wat seinen, deze 500 meter exclusief maken voor een van de beide treinen. Verder is het vlakbij een station, dus je kunt dat stukje de treinen ook 40 km/h laten rijden. Verder plaats je zowel NL als Duitse borden, zodat Duitse machinisten over het spoor kunnen rijden alsof het Duitsland is.

N...
1 maand geleden
Antwoord aan  Daan

Overigens rijden de koplopers tot Bad Bentheim gewoon met ATB/laatste stukje zonder beveiligingssysteem. ATB eerste generatie staat 40km/h toe zonder enige vorm van apparatuur op de lijn.

Gerben Vos
1 maand geleden
Antwoord aan  N...

Ik meen op een Youtubefilmpje gezien te hebben dat het grootste deel van het spoor tussen Oldenzaal-grens en Bentheim geen ATB heeft zodat treinen 160 kunnen rijden, maar station Bentheim heeft wel weer ATB voor de veiligheid.

N...
1 maand geleden
Antwoord aan  Gerben Vos

Lijkt me onwaar, omdat treinen in ATB-regime slechts 40kmh kunnen rijden zonder beveiliging. Hierdoor levert ATB in principe ook basisbeveiliging (snelheidsbegrenzing) op plekken waar geen beveiligingssysteem ligt, zonder dat daarvoor specifiek iets gedaan moet worden.
Voor die paar kilometer zie ik ze niet echt een uitzondering maken, puur om 20kmh sneller te kunnen.

Gert-Jan Hondelink
1 maand geleden
Antwoord aan  Gerben Vos

De baanvaksnelheid op het traject Oldenzaal Grens – Bad Bentheim bedraagt 140 km/h.

Bert Sitters
1 maand geleden

“De provincie Drenthe beschouwt de verbinding Coevorden – Bad Bentheim als fase 0 van de Nedersaksenlijn, die gepland is tussen Groningen en Enschede…..,” aldus gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe.
Gaat de Bentheimer Eisenbahn ook op Groningen rijden? Hahaha.
Dat extra perron in Coevorden is wel dringend noodzakelijk om alle drommen reizigers te kunnen verwerken. Hahaha.

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Het perron zal er zijnom het Nederlandse stukje met Duitse signaalvoering een eigen perron te kunnen geven. Zo kunnen de reizigers de systeem-overstap met de benenwagen doen. Handig.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

@ Meneer Molenaar. Zie: hahaha.

iamthedutchy
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Probleem is hier niet zo zeer de drommen reizigers, maar om de dienstregeling passend te maken. De RB56 van de Bentheimer Eisenbahn zal naar verwachting lang moeten keren (ca. 35 minuten) in Coevorden om de dienstregeling passend te krijgen op de lijn naar Bad Bentheim (waar naast 1x/uur de RB56 ook nog de nodige goederentreinen moeten rijden over een grotendeels enkelsporige lijn).
Als je dat langs de bestaande twee perronsporen wil doen, dan past de dienstregeling op Emmen – Zwolle niet meer (want die treinen kruisen elkaar op Coevorden en hebben dus elk half uur twee perronsporen nodig).

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  iamthedutchy

De kruising komt straks in Emlichheim en dat betekent inderdaad dat de trein steeds lang stilstaat in Coevorden.

N...
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Dat extra perron is noodzakelijk, zodat hij vóór de treinen uit/naar Emmen kan aankomen, en erna weer kan vertrekken :).

Baardstaart
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Wat ik wel een gemiste kans vind is dat de trein niet doorgetrokken wordt naar Nieuw Amsterdam. Nu begin 2026 de IC(E) Berlijn waarschijnlijk niet meer stopt in Bad Bentheim kunnen deze mensen ook niet meer profiteren van deze rechtstreekse verbinding naar het oude Amsterdam. Gelukkig is er ook een Amsterdams station buiten Noord Holland en wel in Drenthe met de naam Nieuw Amsterdam. Het plaatsje heeft grachten, een Van Goghhuis en een spoorbrug over een gracht. Alleen mis je een terrasje aan de gracht en een koffieshop en dit plaatje is klaar om horde toeristen op te vangen. Met een beetje creativiteit kan het gemis van een rechtstreekse trein naar het oude Amsterdam opgevangen worden door een rechtstreekse verbinding naar het nieuwe. Alleen zou je dan de treinen wel moeten aanpassen en niet het spoor, zoals nu met Coevorden aan de hand is.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Hoeveel Duitsers willen er naar Nieuw Amsterdam? Er is een leuk Van Gogh Museum. Je kunt de slaapkamer zien waar de grote meester een aantal weken geslapen heeft: met het kacheltje uit die tijd. Vincent was eerst niet welkom in het logement, maar zijn woorden:” Mijn vader is dominee, ” bezorgde hem de mooiste kamer.
Of Duitsers daarvoor naar Nieuw Amsterdams zullen komen is de grote vraag. In ieder geval heeft Nieuw Amsterdam nauwelijks horeca, om Amterdammers en Duitsers te ontvangen, maar
dat Baardstaart al geconstateerd. Overigens ligt het station Nieuw Amsterdam net niet in Nieuw Amsterdam.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Bert Sitters
Beheerder
Hildebrand (Treinreiziger.nl)
1 maand geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Ik verwacht nog wel een stop te Bad Bentheim. Technisch is dat nu nog nodig. Was aanvankelijk ook bij Emmerich, maar toen stopte de ICE er, zonder dat het een reizigersstop was.

Bert Sitters
1 maand geleden

Wat in Emmerik kan, dat kan in Bad Bentheim ook,

N...
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Klopt, maar dan moet de beveiliging van het station worden aangepast.

Matthijs
1 maand geleden

Wat zou de reistijd worden van Coevorden naar Bad Bentheim? Ik denk toch gauw een vol uur, aangezien Neuenhaus-Bad Bentheim nu al voor 32min in de dienstregeling staat. Misschien levert het voor sommige reizigers alsnog een snellere optie dan via Hardenberg en Almelo Duitsland in.
Trouwens: ik zie op de kaart toch wel een stuk meer dan 500m spoor tussen grens en station Coevorden. Eerder 2km. Of kijk ik scheef?

Gert-Jan Hondelink
1 maand geleden
Antwoord aan  Matthijs

Die 500 m betreft alleen het stukje spoor waarover zowel de treinen van/naar Bad Bentheim en van/naar Zwolle rijden.

Michiel
1 maand geleden
Antwoord aan  Matthijs

Tot de landsgrens is inderdaad wel verder, maar de beheergrens tussen ProRail en Bentheimer Eisenbahn ligt direct na de splitsing. De BE zorgt er dus ook voor dat het spoor tussen de grens en het inrijdsein van Coevorden aansluiting opgeknapt wordt.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Michiel
Sander
1 maand geleden

Verstandige oplossing. Zo hoeven machinisten niet te worden opgeleid om ook met ATB te kunnen rijden, dit kan de verbinding een stuk betrouwbaarder maken. Zoals het traject Enschede – Gronau.

Bert Kramer
1 maand geleden

In het artikel staat: “Momenteel rijdt de Bentheimer Eisenbahn tussen Rheine en Bad Bentheim.” Dat klopt niet, want daar rijdt de DB. De Bentheimer Eisenbahn rijdt tussen Bad Bentheim en (voorlopig) Neuenhaus. Wil je dus straks van Coevorden naar Rheine treinen, dan zul je toch moeten overstappen in Bad Bentheim!

Bert Kramer
1 maand geleden

Overigens is het de vraag of december 2026 haalbaar is. In dat “kleine stukje spoor” vlak voor station Coevorden zit een oude aftandse en lang niet gebruikte spoorbrug, die moet worden vervangen. Dat wordt nog een hele klus, zowel in tijd als in geld!

S.O. de Mieter
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Kramer

Is daar niet naar gekeken dan?
Oud hoeft niet onmiddellijk slecht te zijn toch?
Die bruggen werden vroeger heel degelijk gebouwd hoor!

Evert Heusinkveld
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Kramer

Dat is de draaibrug over het Coevorderkaaal. Die is niet echt oud. De bug uit 1910 is in april 1945 vernield door een geallieerd bombardement. Begin jaren 50 is een geheel nieuwe brug gemaakt door de BE. Die brug moet op afstand bedienbaar (vanuit Nordhorn) worden gemaakt. Daar komt Prorail niet aan te pas.

Peter
1 maand geleden

Ik zie een paar reacties. Dat een aantal denken dat er geen tot weinig reizigers gebruik van de lijn gaan maken. Maar zelfs het Duitse gedeelte trok al meer reizigers dan waar ze in eerste instantie rekening mee hadden gehouden. Coevorden is geen Amsterdam Centraal. Maar wel een station waar om het halfuur in beide richtingen een trein rijdt en in de spits zelfs om het kwartier. Extra perron is dus zeker een must. In Coevorden kan je ook nog gratis parkeren met je auto dus voor mensen die een dagje weg gaan of een weekendje is het een mooie opstapplaats richting Duitsland.

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  Peter

Je moet een onderscheid maken tussen het binnenlandse Duitse vervoer en het laatste stuk naar Coevorden. Het stuk Neuenhaus-Emlichheim zal zeker flink wat reizigers (lees: scholieren) trekken. Het laatste stuk naar Coevorden zal het moeten hebben van D-ticket houders die in Coevorden gaan winkelen.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Ik ben het deze keer met Paul Lamote eens. Scholieren gaan onderweg naar school niet de grens over.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Peter

Als je met de auto naar Coevorden gaat, kun je net zo goed doorrijden naar Nordhorn of Bad Bentheim. Dan ben je daar echt een stuk sneller dan met die stoptrein.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Bert Sitters
Martijn
1 maand geleden

Misschien nog even het de zin “De treinen hoeven maar 500 meter over het Nederlandse spoor van de grens tot station Coevorden.” aanpassen, aangezien de afstand tussen grens en station nog zo’n 3 kilometer is. Die 500 meter is het deel waar ATB ligt en de treinen van Arriva en BE samen (gaan) rijden.

David Nijenhuis
1 maand geleden

Als ze nou eens de toelatingseisen gingen harmoniseren, (of hier en daar wat minder pietluttig gingen maken), zou dat een hoop bureaucratie schelen en kon het treinverkeer tussen landen directer, sneller en vooral ook omvangrijker gebeuren. Tevens kunnen dure grenstoeslagen ook wat meer tot het verleden gaan behoren en hoeven die vergunningen een stuk minder duur te worden! Het spoorverkeer kent een stuk geldverslindende bureaucratie dat weg-, water- en luchtverkeer allang niet meer kennen. Voorbeeld: vliegtickets kunnen voor een luttel bedrag op andermans naam gezet worden, als iemand besluit toch maar niet te gaan. DB en ÖBB weigeren nog altijd halsstarrig zulke simpele dingen met hun niet-annuleerbare tickets door te voeren, waardoor er toch aardig wat geld aan de strijkstok blijft hangen.

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  David Nijenhuis

Bureaucratie en regelneverij zijn inderdaad uitgegroeid tot de grootste vijand van het spoorwegvervoer.

Vliegtickets op andermans naam zetten kan meestal ook niet of hooguit tegen hoge kosten om misbruik tegen te gaan.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Paul Lamote
Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Probeer het maar eens bij Ryanair.

Annemiek
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Daar is dat juist heel eenvoudig, maar loont het snel om gewoon een ander ticket te kopen.

boer
1 maand geleden

toch fijn dat het eindelijk zover is eind volgend jaar dat stukje op Nederlands grondgebied is erg klein