NS bestelt 18 extra ICNG-treinen voor IC Brussel

10 maanden terug

De Nederlandse Spoorwegen heeft nog eens 18 snelle intercitytreinen besteld bij de Franse fabrikant Alstom om naar België te gaan rijden. Hiermee komen 8200 zitplaatsen beschikbaar voor de hogesnelheidsverbinding naar België.

20 treinstellen

Het gaat om treinen van het type ICNG (InterCity Nieuwe Generatie). Eerder bestelde NS al 79 treinen voor binnenlands gebruik, en 2 treinstellen om richting België te kunnen rijden. Met de nieuwe bestelling heeft NS straks een vloot van 20 treinstellen om de Benelux – zoals de intercity van Amsterdam naar Brussel wordt genoemd – te kunnen uitvoeren.

Sneller

Met de nieuwe bestelling is een investering gemoeid van ruim 200 miljoen euro. De huidige Traxx treinen met ICR rijtuigen kunnen dienst blijven doen tot 2025. Daarna zullen de treinen vervangen worden door de ICNG. De ICNG kan een snelheid behalen van 200 kilometer per uur, terwijl de huidige treinen maximaal 160 kilometer per uur kunnen.

Meer capaciteit

De 18 bestelde treinen zijn treinen die bestaan uit 8 korte bakken. Om de intercity Amsterdam – Brussel te kunnen uitvoeren zijn er momenteel 9 treinstammen nodig. Per trein kan NS straks dus meerdere treinstellen inzetten. “Daarmee beschikt de nieuwe vloot straks over meer capaciteit dan de huidige treinen naar Brussel, wat nodig is om de toekomstige reizigersgroei op te vangen”, stelt NS.

ICNG België

De ICNG België, zoals de nieuwe bestelling wordt aangeduid, verschilt technisch op een aantal vlakken van de binnenlandse treinstellen. Zo kunnen de binnenlandse stellen alleen onder Nederlandse spanning rijden, terwijl de ICNG België uiteraard ook onder de Belgische spanning kan rijden. Daarnaast heeft de ICNG België extra bagageruimte en een extra toilet.

Vanaf 2020

De eerste ICNG treinen voor het binnenland zijn inmiddels uit de fabriek en worden momenteel getest. Vanaf eind 2020 zal de ICNG worden geïntroduceerd op de Intercity Direct Amsterdam – Rotterdam (- Breda) v.v.. De ICNG België verschijnt dus pas medio 2025 in de reizigersdienst.

In beeld: ICNG Moke up

In beeld: productie van de ICNG

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on augustus 13, 2019 4:16 pm

Bekijk reacties

 • Goed dat deze keer wel is nagedacht over extra bagageruimte. Met de Benelux worden grote hoeveelheden bagage vervoerd.

  • Gaat ten koste van 9 zitplaatsen. ICNG - Nederland heeft 419 zitplaatsen. ICNG België heeft 8200 : 20 = 410 zitplaatsen.

   Dat is de moeite om extra bagage kwijt te kunnen.

   • De sprintertoiletten kosten geloof ik nog meer ruimte en worden veel minder gebruikt. Sprinters hebben als spitsvervoer de zitplaatsen veel harder nodig. Maar goed.

   • Vaak zijn nu zitplaatsen in de Benelux niet bruikbaar vanwege de hutkoffers die tussen de banken op de beenruimruimte gestouwd worden

   • Vaak zijn nu zitplaatsen in de Benelux niet bruikbaar vanwege de hutkoffers die tussen de banken op de beenruimruimte gestouwd worden.

    • Is dat bij zich houden niet vanwege de angst dat dat de zooi door vreemden zal worden meegenomen. Dat ziet op de gewone treinen ook. Er is zoveel uitstappen van allerlei sloebers wat er op de Thalys niet is.

    • Een oplossing zou ook zijn de bagagerekken boven de stoelen niet zo superklein te maken. Dan kunnen de meeste koffers gewoon daar ipv op de stoelen.

     @Dries: Thalys heeft overigens een apart bagagevak. En in Portugal (in de Alfa Pendular) hebben ze een mooi systeem waarbij je met een muntje (2 euro) je bagage kunt vastmaken aan een kabel in het bagagevak. Lijkt op het systeem waar winkelwagentjes mee aan elkaar vast zitten.

 • Zou de levering niet sneller kunnen? Het ontwerp is er al en de eerste ervaringen heeft men ook al opgedaan. Techniek (zie de oude hondekooppen in Benelux-serie) heeft men ook al opgedaan. Of ben ik te kortzichtig?

  • Ik denk dat eerst de Nederlandse stellen uit de fabriek komen, ik dacht dat dit liep tot 2023, en daarna ICNG België er achter aan.

  • Productie-technisch zou het waarschijnlijk wel sneller kunnen. De belemmerende factor is meer van financiële aard. Er is niet eerder budget beschikbaar; dit wordt hoofdzakelijk bepaald door het ministerie van Financiën, eigenaar van de NS. Daarom zie je ook dat de productie van nieuw materieel vaak over meerdere jaren wordt verdeeld. "Power to the bookhower"

   • Alles wordt geleased. Voorheen uit Ierland maar daar zou men mee stoppen omdat dit belastinngontduiking is. Het Leasebedrijf heeft geen vermogen? De rente is nul, dus wat is het probleem?

    • U bent duidelijk geen bedrijfseconoom. Het geld is gratis. 100 miljoen lenen, treinen op de balans, verhuren, huur ontvangen, treinen afschrijven per jaar, per jaar een deel aflossen uit de huur, verschil is winst, geen rente geeft hoogste winst.

  • Afgezien van financiële redenen is de verbinding Amsterdam - Brussel via HSL best ingewikkeld. 6 keer wisselen van stroomsysteem en beveiligingssysteem, bug op grens, keren in Breda. De treinmachinisten moeten goed opgeleid worden.

   Dat is niet te vergelijken met de tijd van de Hondekop.

    • @Bert Sitters:

     Het is niet zo moeilijk om het keren weg te laten bij Breda. De ICNG België kan ook worden ingezet tussen Brussel - Eindhoven i.p.v. Brussel - Amsterdam/Den Haag.

     Maar dat zal financieel minder rendabel zijn dan Brussel - Rotterdam - Amsterdam/Den Haag. En zoals bekend wil NMBS niet dat de ICNG qua reistijd met de Thalys gaat concurreren. Hoeft ook niet. Want er zijn genoeg toeristen die liever de flexibele goedkopere Beneluxtrein willen nemen i.p.v. Thalys. Heb deze zomer al een keren met de Beneluxtrein. De huidige Beneluxtrein heeft te weinig zitplaatsen. Dan zou 2 gekoppelde ICNG België (2 x 410 zitplaatsen) noodzakelijk zijn.

    • @Hanzeboog. Ook ik heb de afgelopen tijd diverse malen met de Benelux gereisd. Goed gevuld tot zelfs overvol. Ook de Thalys doet het goed. NMBS moet niet bang zijn voor kanibalisme. Er is voldoende mogelijke extra aanbod voor beide treinsoorten.
     Benelux moet dan wel sneller.
     Dat kan door de stops in Breda,Noorderkempen Antwerpen-Berchem, Brussel-Airport en Brussle-Noord eruit te halen. De NMBS kan dan met M7 via Brussel, Brussel-Airport, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal, Noorderkempen naar Breda rijden. Is een verlenging van een bestaande lijn.

    • @Bert Sitters:

     Inderdaad is het vervoersaanbod tussen Brussel - Nederland goed genoeg. Zeker omdat ze de Benelux hebben geïntegreerd in hun dienstregeling. Voor de tijd van de Thalys was de Benelux de belangrijkste trein tussen Amsterdam - Brussel.

     Het is jammer dat NMBS alleen naar de bedrijfsresultaten kijkt. Ze zijn kortzichtig. Het is te hopen dat de EU ingrijpt op het Belgische spoornet i.v.m. liberalisering van Europese spoornet. En dat er eens keer een andere vervoerder tussen Brussel - Amsterdam/Den Haag zal komen.

     Heb gelezen dat NS zelf alle ICNG België heeft betaald omdat NMBS maar zo moeilijk bleef doen over de Benelux verbinding. NMBS heeft een hoger aandeel van de Thalys tussen Amsterdam - Brussel. Een slechte zaak.

  • In de tijd van de Hondenkoppen waren er nog geen HSL en hedendaagse veiligheidssystemen. Er volgt ook nog de toelatingsprocedure in Belgie.

 • 2025? Wat een treurnis. NMBS koopt dit keer geen treinen? Waarom komt dit inzicht zoveel jaren te laat?

  Ook vreemd om de bestelling uit breiden terwijl er nog geen kilometer met een productietrein is gereden.

  Wordt er nog gedacht aan aanpassing of verlenging? Bv Zaventem aan doen of twee keer per dag naar Luxemburg als een echte Benelux?

  • De IC Brussel rijdt al jaren via (vliegveld) Zaventem - en is daardoor 10-15 minuten langzamer dan voorheen.

   Luxemburg zou kunnen, maar dan kan er niet echt meer gestopt worden in Brussel N/C/Z, dat zou dan in Schuman/B-Luxemburg moeten zijn.

  • Je kunt op Brussel-Noord overstappen voor Luxemburg, maar deze lijn maakt eerst een lus naar het noorden.
   De trein naar Luxemburg gaat niet erg snel. Er vinden nu al vele jaren werkzaamheden plaats op dit traject.
   Het onnodige ommetje Zaventem zou eruit moeten. Je kunt in Antwerpen immers overstappen voor Zaventem.

    • Er vliegen maar weinig Nederlanders vanaf Brussel, Andersom wel veel Belgen van Schiphol. Die hebben meer aan zo snel mogelijke treinverbindingen vanuit het centrum van Brussel of Antwerpen dan aan onnodige ommetjes

    • De meeste passagiers in de KLM-vluchten tussen Schiphol en Zaventem zijn overstappers naar of van intercontinentale vluchten vanaf Schiphol. Deze passagiers zouden ook met de trein kunnen reizen en hoeven niet op Zaventem te zijn. KLM biedt al een combi-ticket met de Thalys tussen Antwerpen en Schiphol.

    • Er vliegen anders best veel "Hollanders" vanaf Zaventem. Je hoort heel veel Nederlandse accenten op het vliegveld. Op bepaalde tijden zit de Benelux er vol mee. De Flixbus ook als de laatste trein niet meer rijdt. Ik stap vaak uit de Flixbus op Zaventem op terugreis vanuit NL en er zijn er genoeg die niet weten dat de vertrekhal 's nachts dicht is in Zaventem...

   • Als de Benelux niet meer Zaventem stopt moet NMBS een extra trein inleggen tussen Antwerpen en Zaventem/Leuven en dat kost geld! Dat is een verplichting uit het PPS Diabolocontract waarbij de privépartners hun tolgelden zeker stellen door een X aantal treinen per dag te eisen dat door de tunnel moet rijden. Lijkt me in de huidige Belgische bekostigingscontext (geen federale regering, NVA wil besparen) echt geen logische ontwikkeling. Maar als NS in 2024 alleen gaat rijden dan doen ze natuurlijk wat ze willen.

    • Ik zie anders maar weinig "Ollanders" in of uitstappen op Zaventem. Als het aantal grensoverschrijdende passagiers de huidige trend van groei blijft volgen, dan kan de Benelux deze regionale passagiers er niet meer bij hebben. Net als in Nederland zou voor deze IntercityDirect ook in Belgie een toeslag moeten krijgen.

    • Maar de verbinding via Zaventem is juist langzamer dan de gewone IC. Je kunt zelfs 5 minuten eerder in Brussel aankomen door in Antwerpen of Mechelen op de volgende trein te wachten. Niemand neemt de "Amsterdammer" in België tussen Antwerpen en Brussel, hij is traag, onbetrouwbaar, en sluit nergens op aan. Behalve als je naar de luchthaven moet of naar Noorderkempen.

     Ik geloof gewoon niet dat de NMBS er de komende jaren voor gaat kiezen de Benelux niet meer via de luchthaven te laten rijden, het is gewoon de perfecte oplossing om
     1) de Benelux te vertragen (en de Thalys te vullen)
     2) te voldoen aan het Diabolo-wurgcontract
     3) Noorderkempen te bedienen (voor de Benelux-omklap naar Breda stopte daar tussen de middag gedurende een paar uur geen trein, en na 20u helemaal niets...)
     Verandering komt er pas als NS dreigt de lijn alleen (in open access) te gaan rijden, vanaf 2024 wellicht.

     Mbt toeslag: de binnenlandse Belgische IC's tussen Brussel en Luik rijden ook 200 km/u en daar geldt ook geen toeslag voor, ik zie niet waarom en hoe ze dit ooit in België zouden invoeren. Het grootste deel van de reizigers heeft toch een door de werkgever betaald abonnement. Buiten de spits wordt veel minder gereisd tov een land als Nederland. En voor Zaventem als bestemming geldt al de Diabolotoeslag van ruim 5 euro. Het is het enige Belgische station met poortjes.

    • Ook Zaventem trekt meer reizigers. Er komt een tijd dat ze niet meer bij passen in de Benelux. De NMBS moet dan wel een extre binnenlandse trein inzetten naar Antwerpen. Dan kan de Benelux rechtstreeks van Antwerpen naar Brussel V.V.

  • Heb inderdaad niet gelezen dat NMBS participeert in ICNG België. Zal NS alle 20 treinstellen zelf aanschaffen?

   • Ik schat zo in dat de NMBS voldoende perikelen heeft met hun nieuwe Intercity de M7, die volgens een eerdere planning al lang op de rails had moeten verschijnen. Deze M7 zou ook in Nederland mogen rijden.

    • @Bert:

     M7 kan aangepast worden voor het rijden in Nederland. Maar wat ik uit Belgische reacties opmaak is dat de M 7 hooguit tot de grensstations in Nederland zal gaan rijden. Dan zou dan Roosendaal of Breda kunnen zijn.

     Een M 7 tussen Breda - Antwerpen - ….. zou niet verkeerd zijn. Ter aanvulling van een ICNG.

    • M7 zou geschikt worden gemaakt voor reizen tot Roosendaal en Maastricht, niet voor de HSL. Ik heb echter begrepen dat er gedoe is met het profiel, waardoor ze wellicht toch niet naar Nederland kunnen.

  • NB Luxemburg om de Lux van Benelux wat invulling te geven. Het is land met hoofdstad en daar hoor je toch vlot verbinding mee te hebben. Maar wanneer er weinig behoefte is zal er een goedkoper treintje moeten rijden.

  • De meeste reizigers moeten naar Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. Voor Luxemburg zou de Benelux-ICNG een kopstop moeten maken. Kost allemaal tijd. Een rit van Brussel-Noord naar Luxemburg duurt ruim drie uur. Wil je dit uitvoeren met een doorgetrokken nieuwe Benelux-ICNG, dan zullen extra treinstellen moeten worden aangeschaft.
   Verder denk ik dat er niet zo een grote behoefte is aan een doorgaande trein. Ik heb dit jaar twee keer in de trein van Brussel naar Luxemburg gezeten en maar weinig doorgaande reizigers geconstateerd van Brussel naar Luxemburg. Luxemburg-stad heeft net iets meer dan 100.000 inwoners. Alleen een snelle trein van Brussel, Namen, Luxemburg, Metz, Nancy en Straatsburg zou voldoende reizigers kunnen trekken, maar dan moet een nieuw, snel tracee worden gerealiseerd. De Iris-treinen zijn niet voor niet opgeheven. De EU maakt gebruikt van een speciale TGV via Parijs. Dat gaat sneller.

   • Het Europees Parlement huurt een speciale Thalys op maandag en donderdag tijdens de plenaire weken. Maar die is niet veel sneller dan de gewone TGV die inmiddels ook twee keer per dag in ruim 3,5 uur van Brussel naar Straatsburg rijdt. Dat is een verlenging van de binnenlandse lijn tot Rijsel/Lille. Ook is er een goede verbinding met overstap in Marne la Vallée-Chessy.

    Het enige nadeel is dat deze verbinding vreselijk duur en vol is. Ruim 150 euro enkele reis last minute. Via Luxemburg duurt maar een ruim uur langer, want Luxemburg-Straatsburg is inmiddels ook een TGV die het in 1u25 doet. Dat kost je dan 60 euro. Bovendien gaat deze trein niet gruwelijk vroeg uit Brussel weg. En met de auto is het ook maar 4 uur, je vindt altijd wel een Blablacar die je voor 30-40 euro mee kan nemen. Ook 's avonds om 20:00 als de laatste TGV weg is.

  • Voor wat betreft de "stadsdiensten" in Brussel ligt het eerder in de verwachting dat de MIVB/STIB treinoperator wordt en zelf een aantal voorstadstreinen in Brussel gaat rijden. Dit omdat het Brussels Gewest meer treinen wil op sommige lijnen waar nu maar 1x/uur een trein is (in het weekend) en bereid is daarvoor te betalen, terwijl dat op federaal niveau via de NMBS niet kan. Er ligt zelfs al een gelekt lijnenplan.

   • Gaan die Brusselse treinen ook de grens over van het Hoofdstedelijk Gewest naar het Vlaams Gewest? Kan en heel gedoe worden als de Vlaamse regering tegenprestaties gaan eisen.

 • Een trein die wel 200 km/h kan noemen ze Hogesnelheidsmateriaal??
  En dat terwijl iedere ICE minimaal 230 haalt.
  Toont weinig Hoge-snelheidsambitie.

  • Een verstandige keuze van NS. Sneller is niet nodig.
   Het kost teveel energie en onderhoudskosten.
   Ons land is er ook te klein voor.
   Net wanneer je op snelheid bent moet je al weer gaan remmen.
   De hoge snelheid op de HSL is een politieke keuze geweest.
   Alleen voor de treinen die niet in Breda stoppen is er iets voor te zeggen om na Rotterdam sneller te rijden.

  • Je moet kijken waar echt snel gereden kan worden. En dat is slechts tussen Nieuw Vennep - Rotterdam Noord, Barendrecht - Zevenbergse Hoek en Breda Zuid (vanaf knooppunt Princeville)- Belgische grens.

   Op dit deel wordt het verschil gemaakt in snelheid tussen Eurostar & Thalys t.o.v. Intercity Direct. De Traxx + ICR is slechts 6 minuten langzamer dan de Thalys & Eurostar tussen Schiphol - Rotterdam. Met de ICNG zal het verschil zoal 5 minuten worden.

   De NS heeft eigenlijk nooit V 250 treinmaterieel willen hebben. Dat is hun opgedrongen door de overheid. En met de huidige stoppatroon van de binnenlandse en internationale ICNG is 250 km p/u zinloos. De tijdswinst zal dan minimaal zin terwijl de aanschafwaarde van 250 km p/u treinmaterieel t.o.v. 200 km p/u aanzienlijk hoger is door allerlei eisen. En daarbij is ook het energieverbruik in verhouding veel hoger.

  • Er is niet een eenduidige definitie van hogesnelheidstrein, het heeft inderdaad meer weg van een snelle Intercity en niet van een hogesnelheidstrein, maar het rijdt wel weer via de hogesnelheidslijn, en de reistijdwinst tussen V200 en V250 is beperkt. Meeste winst valt te behalen door minder stops.

 • De overheid kan de dienst Amsterdam-Brussel beter bij de NS weghalen en aanbesteden in de hoop dat er een partij inschrijft die wel wat van die verbinding wil maken. Nog vijf jaar boemelen met ICR en Traxx is toch helemaal niet aanvaardbaar?
  En doe er dan gelijk een verbinding Dusseldorf-Eindhoven-Antwerpen bij, dan is dat ook meteen geregeld.

  • En waar moet die partij zijn treinen vandaan gaan halen? In 2014 is de NS begonnen met de aanbesteding voor deze trein, en eind 2020 is de verwachting dat die ingezet kan gaan worden voor reizigersdienst. Dat is dus 6 jaar later.

   En iedere partij die inschrijft, zal waarschijnlijk met een vergelijkbare termijn te maken krijgen, want niemand heeft even 10-20 treinen aan de kant staan die voldoen aan alle eisen en keuringen. 2019+6 jaar is dus al de 2025 die hier genoemd wordt.

   • Dat klopt, maar de NS had hier kunnen laten zien wat ze waard is door meteen genoeg treinstellen bij de eerste bestelling te nemen die ook naar Brussel kunnen rijden. Zo exotisch is dat echt allemaal niet. Het is onbegrijpelijk eigenlijk dat de NS wegkomt met deze onzin en daarom zou het goed zijn toch een andere vervoerder te zoeken. En voor Düsseldorf-Eindhoven-Brussel, dat lijkt me echt een hele goede aanvulling op de internationale routes.

    • Met het direct bestellen waren de treinen niet eerder klaar geweest. De fabrikant heeft nu eenmaal beperkte capaciteit. Eerst wordt de binnenlandse versie gemaakt en daarna die voor NL en B. De enige optie was geweest om het om te draaien.

    • joosttwee, gezien het belang zou men de 20 benelux treinen in de vroege productie kunnen doen plannen... Dat scheelt drie jaar. Waar al die andere ICng nodig zijn is onduidelijk en dan kan dat wel een half jaartje later.

    • Er staat precies waar al die andere treinen voor nodig zijn, als vervanging van de huidige Intercity Direct treinen (en de IC Den Haag-Eindhoven). En dat lijkt mij voor de NS toch een belangrijkere vervanging dan die ene IC per uur naar Brussel, naast dat dit de technisch afwijkende is die ook nog eens in meerdere landen toegelaten moet worden waardoor de kans op vertraging met oplevering toeneemt.

  • De Benelux is flink verliesgevend dus welke particulier stapt daar in? Er zitten alleen studenten en dagjesmensen in tegen afbraaktarieven.

   • @Tim, er zitten echt niet alleen studenten en dagjesmensen in. Er zijn inderdaad aanbiedingen, maar als je nu een gewoon kaartje koopt voor de Benelux voor morgen van Amsterdan naar Brussel, betaal je € 47,60 enkele reis. Kies je voor de ruim een uur snellere Eurostar, dan betaal je € 39,-.

 • Als de NS de verbinding naar Brussel niet zo belangrijk vindt, moeten ze heel snel van die peperdure HSL worden afgehaald. Ze hebben nog geen enkele fatsoenlijke prestatie (Fyra en Traxx-boemel) geleverd dus kan het toch niet waar zijn dat NS het recht behoudt die lijn te exploiteren? Laat DB het doen of Trenitalia.

  • NS vindt de Beneluxtrein wel belangrijk. Maar NMBS heeft meer belang bij Thalys. Dus NMBS moet van spoor afgehaald worden.

  • Ook DB stapt niet in een financieel tranendal. Zo lang als die studenten voor een habbekrats vervoerd moeten worden begint niemand haar aan. DB neemt in zijn ICE ook geen studenten met een Semesterticket mee.

   • DB heeft grote problemen in het thuisland, een enorme schuldenberg, kwakkelende prestaties, en wilde plannen om Frankfurt / Amsterdam - Londen te starten zijn verdwenen. Probleem is dat de infra vergoeding op de HSL gewoon hoog is. Daardoor is het moeilijk om een treindienst rendabel te maken. Voor een rendabele treindienst heb je ook een goed ticketnetwerk nodig, en doorgaande tickets. 25% van de reizigers stapt over. Dus als je die niet kunt bedienen met doorgaande tickets, dan wordt het lastig om een rendabele business case te bieden.

 • Hebben de NS bij de bouw en en aanschaf ook rekening gehouden met mensen met een lichamelijke beperking, gezinnen met kinderwagen en fietsen?
  Is de toegang voor mensen met een lichamelijke beperking wel simplistisch eenvoudig?

 • De ICNG B die in 2025 in dienst komt gaat als ik sommige berichten mag geloven gaat op de hsl zuid tussen Schiphol en Brussel. Gaat deze nieuwe intercity Amsterdam Centraal, Schiphol Airport, Antwerpen Centraal, Antwerpen Berchem, Mechelen, Brussel Airport Zaventem, Brussel Noord, Brussel Centraal, Brussel Zuid Midi of Amsterdam Centraal, Schiphol Airport, Leiden Centraal, Den Haag HS, Delft, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal, Antwerpen Berchem, Brussel Airport Zaventem, Brussel Noord, Brussel Centraal, Brussel Zuid Midi? Ik vraag me echt af hoe deze nieuwe dienstregeling in 2025 er precies gaat uitzien als de nieuwe ICNG B instromen?

  • Nu heeft de Benelux de volgende stoppatroon tussen Brussel - Rotterdam - Amsterdam/Den Haag:

   Brussel Zuid/Centraal/Noord/Nationaal Luchthaven - Mechelen - Antwerpen Berchem - Antwerpen Centraal - Noorderkempen (Brecht via HSL) - Breda (via HSL) - Rotterdam (16 keer per dag/1 keer p/u)

   Vervolgens vanaf Rotterdam Centraal - Schiphol (via HSL) - Amsterdam Centraal (12 keer per dag). En Rotterdam - Den Haag HS (4 keer per dag). Totale reistijd Amsterdam - Brussel 172 minuten. Totale reistijd Den Haag HS - Brussel: 158 minuten.

   Met een maximumsnelheid van 200 km p/u (ICNG België) i.p.v. 160 km p/u (huidige Beneluxtrein Traxx + NS ICR) kan de totale reistijd 6 - 8 minuten minder worden vanaf Amsterdam Centraal/Schiphol. Hangt ook af welke rijpad de nieuwe ICNG krijgt in Nederland en België.

  • Het is nu nog te vroeg om te zeggen of bovengenoemde stoppatroon gehandhaafd blijft. Maar de kans daarop is groot. NMBS wil de Beneluxtrein integreren in hun Intercitydiensten. En de HSL Antwerpen - Nederlandse grens inclusief station Noorderkempen wil men blijven bedienen. Vermoed dat de komst van de ICNG daar niets aan zal veranderen.

   En NMBS wil ook tussen Brussel - Amsterdam een aandeel treinreizigers met de Thalys. Dat zal vermoedelijk vooral de rijkere segment treinreizigers zijn.

   En in Nederland is de ICNG België belangrijk voor Oost Brabant/Gelderland. Waarschijnlijk is de ICNG tussen Breda - Antwerpen 1 -2 minuten sneller. De treinen beginnen pas op te trekken naar maximumsnelheid ter hoogte van knooppunt Princeville nadat ze eerst door de spanningssluis zijn gereden. En vervolgens op de HSL nog eventjes glijden.

   • Inderdaad. De enige versnelling die NS volgens mij echt zelf in de hand heeft is Breda overslaan. Voor Noorderkempen gaat NMBS geen aparte treinen inleggen (behalve de twee P-treinen in de spitsrichting, zodat er in de spits een 30-minuten frequentie is naar Antwerpen/Brussel met overstap).

    NB Ook Breda overslaan zou NMBS pijn doen want er is in de spits best veel verkeer op Antwerpen-Schiphol/Amsterdam. Ik neem vaak de Thalys van 6:52 of 7:52 die bijna leeg uit Brussel vertrekt maar in Antwerpen goed volloopt met zakenreizigers die op tijd voor afspraken in NL moeten zijn.

    • Ze zullen Breda niet overslaan omdat

     - NMBS dat niet wil. Wordt de goedkopere flexibelere Beneluxtrein (ICNG België) veel te concurrerend voor de Thalys. Met als gevolg dat NMBS de frequentie tussen Brussel - Amsterdam verlaagt zodat de Thalys rendabel blijft tussen Brussel - Amsterdam. De Thalys zal dan nog meer Brussel als startpunt/eindpunt hebben.
     - de Belgische regio Kempen graag een verbinding met Breda wilt. De regio Kempen en Breda zijn eigenlijk gewoon met elkaar verbonden dankzij de aanleg van de HSL. En de inwoners van Brecht en omstreken hebben nu eindelijk een fantastische rechtstreekse verbinding naar Breda - Rotterdam - Schiphol - Amsterdam. Natuurlijk wordt de Beneluxtrein meer gebruik vanaf station Noorderkempen naar/van Antwerpen Centraal/Brussel.
     - Oost Brabant/Gelderland belang heeft bij de overstap bij Breda. Dat is met een goede aansluiting aanzienlijk sneller geworden dan via Roosendaal
     - NMBS niet snel een aparte IC vanaf Antwerpen Centraal laat doortrekken naar Breda. De reden is de hoge infraheffingen van Infrabel. De huidige Beneluxtrein is al een compromistrein geworden omdat NS en NMBS nu gezamenlijk de infraheffingen betalen op de HSL Antwerpen - Nederlandse grens. Eigenlijk moet NS die HSL Antwerpen - Nederlandse grens gaan annexeren (ironie).

   • Helaas kent de NMBS/SNCF geen categorie IC-direct en Wat de NMBS/SNCF ziet als IC zijn feitelijk vaak semi-boemeltreinen.

    • IC Direct is puur een merknaam voor de HSL IC die tussen Rotterdam - Schiphol rijdt. Waarmee wordt aangegeven dat je dan niet via Den Haag rijdt.

     Met ICNG heb je straks voldoende treinstellen om de snelle IC vanaf HSL (Breda) Rotterdam - Schiphol door te trekken naar andere delen van het land. Dit concept met 5 IC (Direct) tussen Schiphol - Rotterdam - Breda is er alleen maar vanwege te weinig geschikt HSL treinmaterieel.

     In België heb je de IC Oostende - Eupen. De reeks locomotief 18 met I - 11 rijtuigen rijden tussen Oostende - Brussel op klassiek spoorlijn met maximaal 160 km p/u. Na Schaarbeek rijdt het via de HSL Leuven - Luik.

     Het zou mooi zijn als NS dat ook gaat doen met ICNG vanaf 2025. Maar het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen.

    • Ik bedoel natuurlijk SNCB.
     Hoeveel reizigers stappen er dagelijks op Noorderkempern in en uit de trein naar en van Breda?
     Volgens mijn waarnemingen is dit vooral een forenzenstation voor mensen die in Antwerpen werken.
     NMBS/SNCB is veel te te bang voor "hun Thalys", maar zeker reizigers in de Premium met ontbijt op hun zitplaatsen zullen niet snel overstappen naar de Benelux.
     Thalys groeit ook gestaag. De eerste diensten die uit Brussel vertrekken zullen vrij leeg zijn, omdat er nog geen passagiers vanuit Parijs inzitten, maar deze treinen moeten wél naar Amsterdam om goed gevuld naar Parijs te gaan.
     Brussel en Antwerpen worden steeds lastiger bereikbaar met de auto. Er moet gewoon een concurerend alternatief komen.
     Brabant en Oost-Nederland moeten samen met Noorderkempen voldoende potentie bieden voor een ontlasting van de Benelux die vaak tussen Antwerpen en Rotterdam propvol zit. Zelfs de eerste klasse puilt regelmatig uit. Slechte methode om reizigers naar de Thalys te jagen.
     Voor de dagelijkse dienst van de Benelux zijn negen treinstellen nodig. Er komen 20 Benelux-ICNG's. Er zijn er natuurlijk altijd in onderhoud en het zou goed zijn als er in Brussel en Amsterdam een reserve-trein klaar staat voor het geval een trein uitvalt. Als nu de Benelux onderweg uitvalt, dan betekent dat er Brussel geen terugrit kan worden gereden en op het vertrekbord komt:"Deze trein rijdt niet."
     Er kunnen dan twee Benelux-ICNG's worden vrijgemaakt voor een dienst Antwerpen,Noorderkempen, Breda om de Benelux Brussel te ontlasten én een stuk sneller met elkaar te verbinden door het ommetje Breda eruit te halen.
     Marketing op maat is essentieel, maar je kunt het nog zo mooi presenteren. Als men onderweg de ellende ervaart, kan de conclusie van de reiziger in deknel snel zijn: "Nooit meer!"

    • @Bert: De 7:52 uit Brussel-Zuid is de eerste trein uit Parijs die naar Nederland doorrijdt, en die loopt in Brussel inderdaad compleet leeg (maar in Antwerpen vaak al half vol). Er is op dat moment bijna geen verkeer Parijs-NL, het is puur pendelverkeer Parijs-Brussel en Antwerpen-NL. Deze trein vertrekt bijna altijd te laat uit Brussel omdat iedereen er uit moet en daarna een handjevol mensen er weer in. Dit is ook de reden dat het pad van deze trein in NL een aantal jaren geleden is aangepast om minder in conflict te liggen met een spits-ICD vanuit Breda.

     De 6:52 vertrekt uit Brussel ipv Parijs en die is zo rustig dat je zelfs de dag vantevoren nog een kaartje kunt kopen op het laagste tarief (29 of 45 euro). Wel altijd op tijd en dus voor mij een prima trein bij vroege afspraken in NL. In Premium is er geen catering meer met een karretje maar krijg je een doos met een broodje. Hetzelfde geldt overigens voor de laatste trein 's avonds die Amsterdam-Brussel rijdt.

 • @Bert: Er is maar één trein die 's ochtends vroeg Brussel-Amsterdam doet en 's avonds laat terug. Deze trein (V 06:52 Brussel-Zuid) stond vroeger te overnachten in Watergraafsmeer. De slag Amsterdam-Brussel en volgende ochtend terug is toegevoegd als compensatie na de uitval van de Fyra. Deze trein "moet" dus niet naar Amsterdam, maar deze slag kon gewoon toegevoegd worden zonder extra materieel (wel extra personeel, vandaar de doosjes voor de catering).

  • Beste Joost, komt op het zelfde neer. Er is in Amsterdam gewoon een trein nodig en die moet daar naar toe.
   overigens zat ik laatst in de laatste Thalys naar Amsterdam en ook deze was vanaf Brussel zo goed als leeg. Het materieel moet nu eenmaal op het juiste moment naar de juiste plaats, Dan kun je net zo goed passagiers meenemen.

   • @Joost,
    Als ik kijk naar morgenochtend dan zit in diverse Thalys-treinen vanaf Amsterdam de tweede klas al vol.

    • SNCF en NMBS hebben met de Thalys een geweldige formule. Ze kunnen altijd inspelen op de ontwikkelingen tussen Parijs - Brussel - Amsterdam/Köln. Neemt het aantal treinreizigers toe zijn de Thalys treinen altijd volgeboekt. Zijn er hypothetisch volgend jaar 25% minder reizigers tussen Amsterdam - Parijs verlagen ze de frequentie.

     En de boekingen met Comfort I en Comfort 2 is ook subliem. Thalys is gewoon een ijzersterk merk die vele jaren vooruit kan.

    • @ Hanzeboog Mee eens.
     Het is jammer dat minister Jorritsma destijds niet de moeite nam even met de mensen achter het Thalys-project te praten. Daar had ze veel op van kunnen steken en dat had ons land veel ellende kunnen besparen.