NS in financieel zwaar weer door veranderd reisgedrag

De Nederlandse Spoorwegen staan er na de coronacrisis niet goed voor. Vooral forensen kiezen minder vaak voor de trein. Daarnaast verwacht NS dat het reisgedrag blijvend veranderd is. Als de overheid niet te hulp schiet, zal NS in 2023 en 2024 verlies maken.

Gesprekken met Ministerie

Om verliezen te voorkomen of te beperken zijn er nu gesprekken gaande tussen NS en met name het Ministerie van Infrastructuur. De spoorwegmaatschappij hoopt dat voor de zomer duidelijk wordt in hoeverre afspraken herzien kunnen worden.

Het spoorbedrijf is zelf in 2020 een besparingsprogramma gestart, waarmee 1,4 miljard bespaard moet worden. De eerste helft is gerealiseerd. Een deel van de bezuinigingen zal echter niet volledig doorgaan, omdat er bijvoorbeeld nu ook extra geïnvesteerd wordt in de werving van nieuw personeel.

Boekhoudkundige winst

De NS verdiende in 2022 3,1 miljard euro aan kaartverkoop en de exploitatie van stations. Dat is fors meer dan de 2,3 miljard euro van een jaar eerder. Het onderliggende operationele verlies kwam uit op 304 miljoen euro. In 2021 legde de NS nog ruim drie keer zoveel (952 miljoen euro) toe op het laten rijden van treinen. Toen bleven nog meer mensen thuis vanwege coronamaatregelen en ruimere thuiswerkafspraken.

Uiteindelijk kon NS wel een nettowinst in de boeken schrijven. Het spoorbedrijf kreeg van de overheid 274 miljoen vergoeding voor de teruggelopen reizigersaantallen en 12 miljoen euro aan NOW-subsidies. In 2020 had NS een afwaardering van 1,6 miljard euro in de boeken gezet, maar dat is nu bijgesteld met 385 miljoen euro. Daardoor weet het bedrijf toch winst te maken, terwijl er een negatief onderliggend bedrijfsresultaat is.

Terugkeer reizigers

In de eerste helft van 2022 groeide het aantal reizigers door het verminderen van de coronaregels. Zo werd het mondkapje geschrapt. Maar sinds de zomer blijft het percentage reizigers dat NS vervoert schommelen rond de 82 procent van voor corona (2019). In het weekend is het nu soms wel drukker, maar NS vervoert nu vooral minder forenzen.

In september kampte NS met veel overvolle treinen, daardoor zijn sommige reizigers ook afgehaakt. NS-topman Wouter Koolmees wijst erop dat die reizigers nu waarschijnlijk op dinsdag en donderdag in de file staan en hoopt dat die reizigers op termijn terug keren.

Reisgedrag veranderd

Het reisgedrag van voor corona keert niet meer terug, en NS vervoert met name minder forenzen. Toch is er nog steeds sprake van een hyperspits. Koolmees: “De verschillen zijn nog groter geworden. Dinsdag en donderdag juist extra druk, omdat iedereen voor 9 uur op kantoor moet zijn”. Woensdagen en vrijdagen wordt er juist veel minder met de trein gereisd, zeker in de spits. Daarom rijden er nu bijvoorbeeld op vrijdagen minder treinen.

NS denkt op basis van prognoses van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) dat 2026 weer op het niveau zit van 2019. “Maar de patronen zullen nog steeds anders zijn” denkt Koolmees. Hij wijst erop dat er nog veel onzekerheden zijn bij de prognoses, maar op basis van demografische factoren en economische groei verwacht NS dat het aantal reizigers zal blijven groeien.

NS Voordeel

NS heeft nog geen concrete plannen die ertoe kunnen bijdragen om forenzen op andere dagen te laten reizen. Wel hoopt het bedrijf incidentele reizigers meer te sturen richting rustige tijdsloten door de inzet van NS Voordeel. Op de trajecten Den Haag – Eindhoven, Utrecht – Groningen en Utrecht – Den Helder kunnen vroegboekers tot 60 procent korting krijgen. Het ticket is dan gekoppeld aan een specifiek tijdslot.

This post was last modified on 23 februari 2023 16:58

Bekijk reacties

  • "In het weekend is het nu soms wel drukker, maar NS vervoert nu vooral minder forenzen."

    En daarom heeft NS sinds december vooral in het weekend grote aantallen treinen uit de dienstregeling geschrapt.

      • Wat een fantastische analyse en goed onderbouwde stelling!!
        Mag ik u vragen hoe u dit zo heeft kunnen onderzoeken?

        • passagiers zien dat conducteurs liever niet werken en vooral schuilen in de 1e klas of machinistenkabine aan de staart.
          Het ziekteverzuim is bekend torenhoog wat vooral een manier is voor een weekje rust zonder verlof te gebruiken. HEt rooster vullen is dus een probleem.
          Het zwartrijden publiek is ingespeeld op de poortjes en lacht er om, de gewone reizigers worden gecontroleerd. Voor het personeel is het dan wel mooi genoeg want stampij wil niemand op de rit.

          NS zal veel meer moeten handhaven met teams, helaas gaan die vooral ook met zijn allen in de 1e klas zitten. Duidelijk dat men treinen bij een klein stationnetje moet laten stoppen, daar een massale controle doen en iedereen er uit die geen geldig bewijs heeft. De trein rijdt verder met een paar minuten tijdverlies. De lui zonder kaartje kunnen bij een mobiel kantoortje op het station afgehandeld worden.

    • Dit betekent dat als treinreizen voor vrijetijdsbesteding niet meer aantrekkelijk is ook veel bedrijven in de vrijetijdssector ook de gevolgen gaan merken. Dus het falen van het spoor werkt als een dominostenen verder in andere sectoren van de economie. Een treinrit moet dus voor een dagje uit ontspannen en plezierig zijn en geen stressige bedoeling van treinen halen en haringen in ton vervoer.

      • Falen van het spoor is zoal wat aangedikt. De spoorwereld is meer dan alleen NS. ProRail, overheid, onderaannemers en andere partijen.

        Ja er is wel een bepaalde effect. Maar om te gaan suggereren dat de treinen leeg gaan lopen. Het wordt relatief leger. Dat zijn fluctuaties. En zoals zo vaak aangegeven voortkomend uit coronacrisis en vervolgens personeelstekort. En de levensonderhoud is duurder geworden. Mede door een Russische dictactor.

        Dat werkt ook door in de trein. Je draait oorzaak en gevolg om.

        • Niet door een Russische dictator, maar door westerse overheden die graag miljarden steken in het voeren van oorlog.

        • Lid van de parallelle wereld? Er valt Westerse overheden wat te verwijten. En wij mogen dat ook.

          Maar aangezien wij op een treinforum heb ik geen behoefte om hier op in te gaan. Maar de suggestie dat Westerse overheden miljarden steken om oorlog te voeren is absurd. Die narratief wordt gebruikt door degenen die heimelijk Rusland steunen.

    • > En daarom heeft NS sinds december vooral in het weekend grote aantallen treinen uit de dienstregeling geschrapt.

      Is niet alleen bij de NS zo, maar bij al het OV.

      Afgelopen weekend Lage Vuursche. Op zondag werd het dorp overspoeld met auto's. De bus had hier heel wat kunnen ontlasten, maar ja, die reed niet op zondag... en lopen vanaf station Hollandse Rading, daar worden we zo moe van... :(

      Maandag daar weer geweest. Nu geen massatoerisme, wel lege bussen.

      Oh ja, da's waar ook... Gooi en Vechtstreek... gooien met geld en vechten om voorrang... ;)

        • Of jammer dat mensen, die om welke reden geen rijbewijs kunnen halen niet kunnen genieten van de geneugden van de automobiliteit, zoals de nog niet bestaande volledig zelfstandig rijdende auto's.

          Als zelfstandig rijdende auto's zouden bestaan zouden ze ook ingezet worden als soort bus-taxi. Een aantal beroepen in het OV zouden wel uitsterven.

  • Het lijkt me niet dat het ministerie ineens afspraken gaat herzien gedurende de wedstrijd. Corona of niet, dit behoort m.i. tot het ondernemersrisico. NS zou wellicht eens kunnen kijken met NMBS of ze 'forces kunnen joinen' om kosten op te vangen.

    • De NMBS/SNCB heeft op veel dingen andere procedures en werkwijzen dan de NS en ik denk dat een fusie of samenwerkingsconvenant tussen NS en NMBS niet echt reeel is.

      Dan kan je nog afvragen in hoeverre Corona echt een normaal ondernemersrisico is. En in tijden van zo een crisis ga je ook niet denken aan een personeelstekort na de crisis, terwijl er steeds zwaardere Coronamaatregelen genomen werden. Wel denk ik dat het nakende personeelstekort al een issue had moeten zijn voor de Corona.

      Verder moet de overheid lees politiek eens zelf eens duidelijk een visie moeten ontwikkelen hoe ze de rol van het OV na de Corona tijd zien. Veel mensen hebben in de Coronatijd een auto gekocht en zijn veel vaker thuis gaan werken en na de Corona begon de vergrijzingsproblemen een rol te spelen waardoor reizigers niet meer terugkeerde naar de trein.

      De overheid zal zich o.a. moeten afvragen of het OV in deze tijd nog een oplossing is voor het klimaatprobleem en hoe de tijd met het personeelstekort op te vangen en ook de branche en reiziger een duidelijk perspectief te bieden en de branche veel langere overbruggingssubsidies te geven als de overheid het OV als klimaatvriendelijk alternatief belangrijk vindt. Deze subsidie zou dan minimaal tot 2026 moeten lopen.

      Of zeggen dat de rol van het OV een veel beperktere is en dat het OV vooral een sociaal maatschappelijke functie heeft voor mensen, die om welke reden geen toegang hebben tot ander vervoer. Wat worden dan de treinfrequenties en hoe ga je dan om toch op een creatieve manier een afdoende aanbod te creeren in meer rurale gebieden. Ik zit regelmatig in de bus en mij valt het op hoe leeg de bus eigenlijk en ik weet niet hoe die bussen voller en aantrekkelijker moeten en ook die enkele reiziger wilt van A naar B. Dan zou je moeten kijken wat er werkelijk op langere termijn nodig is aan OV opdat het netwerk nogsteeds afdoende is voor de sociale functie, ook zal er dan het nodige afgeschaald moeten worden en bijv. deeltaxi en bus samenvoegen en hoe maak je dat gebruikersvriendelijk. Als je deze kant op wilt kunnen op deze manier de OV bedrijven inspelen op de nieuwe situatie. Zelfrijdend OV zal voorlopig nog geen sprake van zijn.

      • Wellicht moet je het OV beperken tot ma-vr van 6 tot 20 uur. Dan gaan de kosten enorm omlaag omdat de torenhoge onregelmatigheidstoeslagen dan kunnen vervallen.

        • Dan moet je wel zorgen dat er een vangnet komt voor mensen zonder rijbewijs en/of zonder auto. Immers deze mensen willen ook buiten deze tijden weg kunnen. Dit kan afhankelijk van de situatie deeltaxi zijn tot belbussen, bustaxi systemen etc. Treindiensten horen buiten de tijden wel normaal te rijden, omdat daar zeker voldoende vraag naar is.

        • helemaal gestoord jij. Heb geen rijbewijs kan die ook nooit halen. Ik heb regelmatig na 20 uur de trein nodig. M'n baas kan niet zomaar de repetitie's 2 uur vervroegen voor mij.

    • Ondernemersrisico, zeg je. Dan maar aan de aandeelhouder vragen om een kapitaalinjectie? Wie is dat? De collega's van het ministerie van Financiën.
      Ondernemersrisico of niet, er is een maatschappelijke functie, en gezien de concrssieverlener en aandeelhouder broer en zus zijn, zal linksom of rechtsom de helpende hand geboden worden.

      • Ja, maar dan wel netjes aanbesteden zoals in Duitsland. De belastingbetaler is niet de melkkoe van vakbonden en personeel.

      • Qua mogelijkheden voor staatssteun verwacht ik dat het uiteindelijk 'Brussel' is die de grenzen bepaalt. En ik denk dat die grens heel laag ligt. Wellicht dat er tot 2025 nog wat mogelijk is, maar daarna houdt het wel op. Gezien de concessie hoofdrailnet 2025-35 tegen de wil van Brussel niet openbaar wordt aanbesteed (en daarmee mededingers in de open markt per definitie worden buitengesloten), zal Brussel die gehele periode geen staatssteun toestaan. Gezien de cijfers die er nu liggen, overleeft NS het niet zelfstandig tot 2035. Te verwachten valt dat Brussel niet toestaat dat NS gered wordt. Uit angst voor een onwelgevallige uitkomst, kiest Nederland er nu zelf voor geen marktverkenning uit te voeren. Ik denk dat dat een tactische fout is die uiteindelijk voor de ondergang van NS zal zorgen. Want als Nederland tijdens de looptijd van de concessie de staatssteun moet verantwoorden, zal Brussel eerst inzage willen in de procedure die heeft geleid tot gunning. Dan blijkt direct dat er staatssteun moet worden verleend, doordat er door Nederland niet naar Brussel is geluisterd en zal de staatssteun tot illegaal verklaard worden.

        Ik denk dat het voor Nederland veel beter is om mee te werken aan regulering van de vrije markt dan aan te sturen op een confrontatie met Brussel. NS heeft letterlijk geen enkel unieke capaciteit waarvan je bij voorbaat kunt zeggen dat een andere partij het niet beter en efficiënter kan.

        • Het gaat nu eerst tot 2025. Na 2025 zou ik het niet aan de vrije markt willen overlaten, maar wel willen aanbesteden, zodat je een maatschappij kunt afrekenen. Of onderhands gunnen wel of niet mag, is een discussie apart. Feit is dat die gunning er gaat komen (en vervolgens rechtzaken). NS moet nu betalen voor het hoofdrailnet. Juist als een concessie verlieslatend is zijn er denk ik mogelijkheden tot onderhands gunnen. Vraag is of aanbesteden mag als concessie rendabel is.

        • @Hildebrand. Zonder marktverkenning kunnen je natuurlijk helemaal niets zeggen over de winstgevendheid van een concessie. Als NS verlies draait, betekent dat dat NS niet in staat is de concessie winstgevend te exploiteren.

          Als andere partijen mogen meedingen naar de concessie is het bijvoorbeeld aannemelijk dat de omvang van de overhead nog niet de helft zal bedragen dan van wat er bij NS rondloopt. Dat scheelt al een slok op een borrel.

          NS zal toch ook moeten erkennen dat de andere vervoerders op het spoor het in hun concessies vele malen beter doen dan hoe NS het op dezelfde trajecten ooit deed. Is het voor NS dan niet beter om te erkennen dat het, in het belang van de reiziger, beter kan meewerken aan regionale aanbesteding van sprintervervoer, zodat het zich kan concentreren op het gebied waar de andere vervoerders hen voorlopig met rust laten; het Intercityverkeer?

        • Waarom denk je dat NS een keer niet zal bestaan? Obsessie met NS?

          En waarom moet NS unieke eigenschappen hebben? Afgezien van hoogfrequent rijden in opdracht van de overheid. NS is een vervoersbedrijf in één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Daarom rijden er zoveel treinen p/u.

          Jouw reactie zit vol aannames en suggesties die niet kloppen. Zal niet zeggen dat op NS niets aan te merken valt. Maar herken jouw reacties niet altijd.

          NS is op Europees niveau subtop. Dus zo slecht is het ook weer niet.

      • Minister Kaag gaat mede over de financiële situatie bij NS.

        Begrijp daarom niet (helemaal) waarom NS gesprekken heeft met de Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat over financiële zaken. Zou dat betekenen dat staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat dat gaat regelen?

  • Was het ook niet een beetje dom om Kruidvat na kaartjes af te schaffen en de Albert Heijn dagkaartjes van 18€ retour.
    Mens die normaal niet de trein nemen, maar een dagje weg gaan en daarna besluiten om toch vaker weg te gaan kopen uiteindelijk een kortingkaart ns voor 59€ per jaar.
    Voer de Kruidvat ns kaartje weer in.

    • Zolang de NS niet op volle sterkte kan rijden in het weekend is het gewoon niet verstandig om het Kruidvat-kaartje te introduceren. Misschien kan het Kruidvat-kaartje in 2024 of 2025 geïntroduceerd kunnen worden, maar dan zal de prijs tussen de €25 en €35 p.p. liggen in plaats van tussen de €15 en €25 p.p. zoals in de jaren '10 het geval was.

    • De kaartjes werden vooral in het weekend gebruikt maar dan rijdt NS tegenwoordig op grote schaal uurdiensten de daar is geen capaciteit voor.

    • Kennelijk niet, want in het weekend en de daluren zijn de reizigers wel terug gekeerd, maar met name de forenzen niet volledig. Daarnaast kampt men nu al met volle treinen.

  • Als ze de abonnementen zoals weekend vrij veel duurder gaan maken zullen tijdens de weekenden ook minder reizigers komen.

    Ik moet zeggen dat ik het ook geen pretje meer vindt met de trein. De ene keer is het veel te druk, de andere keer is er geen ziel te bekennen. Dit zal de slechte beleving versterken.

    Als er niemand is voel je je niet veilig mochten er calamiteiten ontstaan, zijn er teveel mensen dan kan je nergens zitten. Zal denk ik met huidige beleid alleen maar erger worden.

    • Dan duw je het OV in een spiraal naar beneden zonder dat je over een toekomstvisie hebt en gods water over gods akker laten lopen is juist hetgeen wat niet moet gebeuren. Als we van mening zijn dat het OV voornamelijk een sociaal maatschappelijke functie heeft dan zou de overheid ook hier de regie over dit proces moeten nemen en zorgen dat dit op een goede manier gebeurd. En zo een keus is er een voor een hele lange periode en niet over 4 jaar zeggen dat het weer anders moet.

      • De toekomstvisie: geleidelijk afbouwen want het heeft geen toekomst meer met de huidige absurde personeelskosten en het onwillige personeel. Schaf bijv. de studentenkaart af en geef jongeren subsidie om zo snel mogelijk een rijbewijs te halen zodat ze met de auto naar school kunnen. Dan heb je het grootste deel van het vervoer al afgestoten. Verder kun je het bedrijfsleven de vrije hand geven om vervoer te organiseren.

        • Ja dat is een goed idee en dan nog meer auto's op de weg. Is het je niet opgevallen dat er steeds meer ongelukken op de snelwegen en provinciale wegen en je nog langer in de file staat. En zeg nou zelf de VVD heeft jaren ingezet op meer asfalt, maar waar is het positieve effect dan? Nee laat de VVd eerst eens wat meer spoor aanleggen en de nS de prijzen verlagen zodat het aantrekkelijker wordt om met de trein te gaan mits er genoeg zitplaatsen zijn en voor die mensen die moeten staan mag de prijs wel naar beneden of moet je pakweg 100 kilometer staan op de koop toenemen. En er is materiaal genoeg, maar er staat simpelweg te veel bij de werkplaatsen en daar zou ik eerst eens wat gaan doen. En langere treinen hebben als voordeel dat je niet veel meer personeel hoeft binnen te halen wat op de trein werkt. Die 10 minuten diensten met lange treinen kan er makkelijk voor zorgen dat je weer naar kwartier diensten kan gezien het beperkte kilometers spoor. Nu hoeft er maar iets te gebeuren en de dienstregeling ligt stil, maar met wat nieuw spoor erbij word het een stuk makkelijker om treinen kilometers te laten maken waarvoor ze volgens mij gemaakt worden. Nog meer mensen in de auto laat het wegen net ook weer vastlopen tenzij je bv vrachtwagens van 7.00 tot 19.00 van de snelwegen houd wat meer ruimte vrijmaakt en het aantal ongelukken met vrachtwagens terug zal brengen waar veel van de file leed door komt en wat heeft een werkgever aan stilstaande vrachtwagens op de snelwegen, het zou eerder goedkoper voor ze worden op personeelskosten. Maar 1 ding is duidelijk, het kabinet moet een keuze maken. Gaan we meer aan het spoornetwerk doen of gaan we snelwegen nog meer belasten en waar je al jaren ziet dat meer asfalt niet veel meer file leed geeft. Laat er fors geïnvesteerd worden in goede openbaar vervoer en maak die betaalbaar en goedkoper dan de auto en zorg dat mensen sneller van A naar B kunnen en dan gaan we zelf kiezen voor reisgemak, maar dan moet er fors geld bij en voldoende capaciteit.

        • OV zal altijd nodig blijven. Zelfs in een maatschappij waar grootschalig gekozen is voor de auto. Er zullen ook altijd mensen zijn, die totaal geen aanleg hebben om te rijden. Mijn beide ouders niet en ikzelf ook niet. Ook deze groep reizigers hebben vervoer nodig en wat nodig is is afhankelijk hoe groot deze groep is.

          @Johan Verhoef
          De bal ligt idd bij de overheid. Deze moet bepalen hoe het verder moet met onze mobiliteit en alles wat er aan vasthangt. Ik reis veel mee met mijn buren een aantal huizen verderop naar mijn vrijwilligerswerk en het valt me op hoe druk de wegen zijn geworden. Sinds Corona tijd is de automobiliteit sterk toegenomen. Ik heb het over een ietwat ingedut provinciestadje en niet over een metropool. Als overheid kiest voor de auto zou je flink moeten investeren in nieuwe wegen, maar daarna kan de overheid flink kassen op autobelastingen, maar het milieu wordt er niet beter of je gaat voor het OV en het zal veel geld kosten om flinke reizigersstromen op te vangen en het zal veel geld blijven kosten. Wel zal het milieu er een stuk beter door worden. Veel zaken zijn ook afhankelijk van de personele situatie op langere termijn en de mogelijkheid om ook op langere termijn fatsoenlijk OV te garanderen met aan de andere kant de vraag hoeveel auto's kan wegen verhapstukken.

        • @Johan Verhoef. Je kunt wel zeiken op de VVD, maar we leven hier in een democratie. De VVD doet hier blijkbaar exact wat haar achterban wenst; investeren in wegverkeer. Je moet niet zeuren op de partij waarop je niet stemt, maar op de partij waarop je wel stemt. Waarom is die partij niet in staat jouw stem om te zetten in daadkracht? Je hebt toch gestemd op die partij omdat ze jou dingen beloofd hebben? Stem op ons en we zorgen voor beter OV, of zoiets. Reken hen daar op af!

        • Annemiek, de partijen waarop ik stem kunnen hun beloftes niet waarmaken omdat er teveel Nederlanders zijn die op andere partijen stemmen. de schuld ligt dus bij m'n medeburgers, niet bij de partijen waar ik op stem ;)

        • @Tonny

          Als je het over partijen hebt vind ik links helemaal niet zo OV vriendelijk. Ze praten erover, maar doen er geen zak aan. D'66 is zo een voorbeeld ervan, die zich als milieupartij afschilderd, maar infeite is verworden tot een doorgeefluik van Europese en globale belangen. Terwijl veel meer nationaal georienteerde partijen, die vaak behoorlijk autominded zijn ook vinden dat mensen zonder rijbewijs ook op een fatsoenlijke manier weg kunnen.

          Zo vind de FvD (waar ik op ga stemmen) dat dorpen goed bereikbaar moeten zijn met het OV. FvD en ook andere nationaal georienteerde meer conservatieve partijen zijn dus zeker pro auto, maar ook pro mobiliteit ook als deze met een bus, tram of trein gebeurd. Ik denk zo langzamerhand dat links en rechts niet meer bestaat, maar wel het idee waar de focus van de macht moet liggen. Of verder weg EU en internationale organisaties of dichter bij dus landelijk, regionaal of zelfs de wijken in.

          Ik heb de tirannie van de globalisten de laatste jaren duidelijk gezien en dat is iets wat ik duidelijk niet wil.

  • Die, door sommigen zo bejubelde, nieuwe CAO komt zo ook in een fraai daglicht te staan. Eerst wordt er een veel te dure feest-CAO afgesloten en vervolgens blijkt dat er helemaal geen geld is en moet er bij de overheid gebedeld worden. Het is toch absoluut geen verrassing dat er geen geld is? Waarom zijn de vakbonden daar niet mee geconfronteerd?

  • Wat het provinciale/regionale openbaar vervoer betreft zijn de Waterschapsverkiezingen een stuk spannender dan de verkiezingen voor Provinciale Staten.

    En dat is de politiek aan te rekenen. En de politiek dat zijn de politieke partijen in "de provincie". En trouwens ook "de politiek" in Den Haag!

    • Besef wel dat via de provincies de eerste kamer gekozen wordt. En de eerste kamer heeft de mogelijkheid om krom beleid van de regering te blokkeren. Denk daar dus ook even aan als je 15 maart weer naar het feestje van de democratie gaat. 🥳🥳🥳🥳

      • Besef wel dat het blokkeren van beleid ertoe leidt dat de overheid niet op tijd kan inspelen op veranderde omstandigheden, met als resultaat dat er pas iets gebeurt als de problemen al zo ver uit de hand zijn gelopen dat grote schade onvermijdelijk is geworden.

  • Zie Luxemburg "gratis" OV in 2e klas.
    ZIe Oostenrijk klimaticket;
    Zie Duitsland 49 E ticket per maand.
    Het kan gewoon.
    Vervoersmobiliteit voor iedereen.
    Zegt/weet iemand die de afgelopen 9 maanden voor 8 E perdag europa-wijd/breed gereisd heeft en niet alleen in Luxemburg of gedurende 9 E ticket Duitsland.
    In overvolle, uitvallende ICE'S gedurende zomer, in ICE's met minimale bezetting van 15%; regionale treinen in nederland met bezetting van minder dan 40% etc.
    Het merendeel zijn studenten die toch vervoersmobiliteit van 1,50E per dag hebben. Trein en bus.
    Gewone mensen mijden vanwege de hoge kosten per dag het OV, bus, tram, metro, trein vanwege hoge kosten per dag.
    Daarom het 29E ticket per maand in Nederland, vervoersmobiliteit voor iedereen.
    Iedereen betaalt zowiezo voor de infrastruktuur van het OV. Rij en arm. Laat niet alleen de rijken de optie hebben hun vervoersmobiliteit in te vullen. Armen/gewone mensen hebben recht op dagelijkse vervoersmobiliteit waarvoor de samenleving kan/moet zorgen.

    • Dat is in Nederland veel lastiger door de hoge kosten. Treinpersoneel in Nederland verdient bijv. veel meer dan in Duitsland terwijl daar ook nog eens veel minder conducteurs zijn (meer dan de helft van alle treinen in Duitsland zijn eenmansbediening). Zolang er niets aan gebeurt aan de veel te hoge kosten in het OV blijft het een aflopende zaak.

      • De ICE heeft standaard minimaal 3 boordpersoneel daarnaast nog 2 bistro personeel
        Ik zit momenteel in de ICE Frankfurt - Dusseldorf. Bezetting 80%.
        In de RE en RB zit een conducteur net zoals in Nederland.
        Rara in duitsland kost een Bahncard 100 ongeveer evenveel als NS OV jaarkaart!

        DB heeft internationale verbindingen, ieder maand nu 3 nieuwe ICE's erbij.

    • Arm betaalt in Nederland helemaal niets. De 30% laagste inkomens kosten de staat meer aan uitkeringen en toeslagen dan zijn aan belasting en premies betalen. De 30% met de hoogste inkomens betaalt 70% van alle belasting.

      • Lulkoek.
        Zie berekeningswijze bruto - netto inkomen!

        De armen brengen 95% van de infrastruktuur opaArvan de parasieten de rijken profiteren.
        Wegen, luchthavens, treininfrastructuur, kultuerele voorzieningen,etc.
        De rijken stemmen de Vrienden Van Dieven!
        En al die sukkels ( helaas velen) die die lulkoek slikken. Dedommen wannabees rijken!
        Voor de 1% rijksten slaafjijje hele af.
        Hoe domkan jij zijn!

      • 30% zijn de parasieten, profiteurs terwijl de rest het grootstedeel van de belastingen opbrengen!
        By the waywerken die 30% de nationale koek bijeen? Dacht het niet!

      • Hoezo Betaalt Arm Nederland Niets!!!
        Ik Heb Een Bijstandsuitkering
        Mijn Bruto Jaar Inkomen Is €15.000
        Netto Is Dit €10.500.
        Na Alle Vaste Lasten Maandelijks Blijft Er €200 Over Om Van Te Leven.
        Eten, Drinken, OV,
        Heb 10 Jaar In De Zorg Gewerkt voltijd
        10 Jaar In De Horeca 72 u per Week
        11 Jaar In Markt Wezen 6 Dagen Per Week.
        Mag Je Er Niet Bewust Van Zijn
        Ik Heb Net Als Iedereen Die Een Baan Heeft Mee Betaald Aan Bijstandsuitkering Dit Wordt Net zo Als Pensioen Ingehouden Van Je Bruto Maand Salaris.
        Enne Een Beetje Respect Voor De Onderlaag Van Onze Samenleving Zal Je Niet Misstaan

        • Voor de bijstand wordt helemaal geen premie betaald. Die wordt betaald uit de belasting opbrengsten.

        • 72 uur werken per wel is verboden. U had naar de arbeidsinspectie moeten stappen als uw baas dat eiste.

        • @Anoniem om 20:32 uur
          Op je bruto salaris wordt loonbelasting ingehouden, dus daardoor wordt dan wel degelijk bijgedragen aan bijstandsuitkeringen.

        • @Tom
          Ja, maar juist de lagere inkomens betalen door de progressieve belastingtarieven amper loonbelasting.

        • @Ivo
          In de laagste schijf voor de inkomensbelasting is het tarief 36,93%, en in de hoogste schijf 49,50%. Dus 'nauwelijks' noem ik dat niet.
          Maar deze zijtak heeft niets meer met het onderwerp van het artikel te maken.

        • @Tom. Het zijn natuurlijk de heffingskortingen die zorgen voor een progressief verloop van de belastinginning. EUR2.888,- is het bedrag wat hiervoor voor Leon is verrekend door de uitkeringsinstantie.

          Een alleenstaande volwassene die in 2023 het salaris van Leon uit arbeid vergaart, betaalt slechts 309 euro belastingen en harkt een veelvoud aan toeslagen binnen. Die kost de gemeenschap dus veel meer dan hij/zij oplevert.

          Uit het verhaal van Leon maak ik niet op waarom hij ervoor kiest om gebruik te maken van ons sociale vangnet. Vooralsnog denk ik dat Leon beter aan het werk kan gaan als het hem allemaal niet bevalt. Er is letterlijk werk zat.

    • De Nederlandse variant hierop zou een enorme verlaging van de wegenbelasting zijn.... Op deze manier bevordert de overheid de automobiliteit waardoor de vraag naar het OV afneemt en hierop bezuinigd kan worden. Uiteindelijk zal deze maatregel een gunstig effect hebben op de overheidsfinancien...

      Daarbij bevredigd dit een van de fetishes van onze premier. Namelijk: Geen cent teveel hoor.

      [Dit natuurlijk met een cynische blik lezen]

  • NS heeft dit ook wel een beetje aan zichzelf te wijten. Na de zomervakantie was het voortdurend gedoe. Veel veranderingen in de dienstregeling,te korte treinen, lage frequenties.

    Ik ben een frequent treinreiziger en heb geen ander alternatief, behalve kleine stukken fietsen. En in ben ook deels afgehaakt. Meer fietsen en soms ook gewoon niet reizen.

    Ik kan vier dagen per week met de trein naar mijn werk, en op vrijdag moet ik met de bus. Dan haak ik af.

    In het weekend zijn de frequenties zover afgebouwd, dat ik een halfuur overstaptijd heb op bepaalde reizen. Die reizen maak ik alleen nog als het echt moet.

    Gelukkig is er in de nieuwe dienstregeling meer rust en stabiliteit. Nu nog het vertrouwen terugwinnen door te zorgen voor meer zitplaatsen. Want ook op vrijdag in de middagspits is het dringen.

    • Hier in het noorden ontstond het gesodemieter al in mei. Mensen begonnen net weer een beetje te forenzen met de trein en toen kwamen de werkzaamheden aan de spoorboog bij Hoogeveen, die nog steeds niet is aangelegd. NS was wekenlang niet in staat om vervangend busvervoer te regelen, waardoor Groningen in zuidelijke richting per spoor alleen nog met Assen verbonden was. Reizigers die toen door NS gedwongen de trein vaarwel hebben gezegd, zie je nooit meer terug. NS schrijft daarover in het jaarverslag niet dat het er kosten wat kost ervoor gaat zorgen dat het niet opnieuw gaat gebeuren, maar dat het eerder wil communiceren als er geen busvervoer geregeld wordt. Dat staat helemaal haaks op de verplichtingen die in de concessie zijn vastgelegd.

    • Ook de niet keuze reiziger haakt deels af en dat herken ik ook. Je laat het wel uit je hoofd om lange treinreizen te maken, die niet echt nodig zijn. En vaak blijken de langere treinritten, die de NS het meeste geld oplevert zijn het minst essentieel te zijn. Ook door mijn veranderde sociale situatie ben ik sinds 2020 veel minder met de trein weg, maar de zin om een dagje uit met de trein te gaan is ook een stuk minder geworden. De teloorgang van het OV wordt ook mede ingezet door de niet keuze reiziger, die niet essentiele reizen gewoonweg niet gaat maken en gaat kijken of zaken ook digitaal afgewerkt kunnen worden. Digitaal werk, winkelen van niet dagelijkse producten, .... gebeurt nu vaak thuis.

      Waar zouden we zijn zonder de trein?
      Thuis.

  • Wat ik vreemd vind, is dat je dat veranderde reisgedrag niet terugziet op de wegen. Daar blijft niet 20% van de forenzen weg en is de drukte er niet alleen op dinsdag en donderdag.

    Ook de verwachting die NS uitspreekt dat automobilisten terugkeren als de filedruk groter wordt, is in mijn ogen de omgekeerde wereld. Als we het elders (wegen, luchtvaart) nog onaantrekkelijker maken, moeten de mensen wel voor de trein kiezen, ondanks dat het niet hun eerste keuze is, lijkt de gedachte te zijn. Mensen forceren iets te doen waar ze eigenlijk geen zin in hebben. Maar wat nu als je er als spoorbedrijf gewoon voor zorgt dat je product gewoon zodanig aantrekkelijk is dat het wel de eerste keuze is en mensen daarom voor de trein kiezen? Volgens mij moet NS het op basis van die kracht doen en niet op basis van zwakte van andere modaliteiten. Op de gekozen manier verliest NS het.

    • Als andere modaliteiten even problematisch worden dan het OV gaat er een ding gebeuren. Minder reizen. Alle reizen, die niet essentieel zijn worden niet gemaakt en dingen, die je thuis op je computer kunt doen, zoals telewerken (bij beeldscherm beroepen), teleshoppen (shoppen en kijken in webshops), .... wordt niet gereisd en blijft men thuis. En waar is die bewuste 20%? Thuis. Uiteindelijk wordt niet de NS, maar de KPN (en andere telco's) die profiteert van de zwaktes van andere modaliteiten. En zeker omdat internet heel weinig storingen en oponthoud kent.

      Een recreatieve reis, die ellendig verloopt wordt uiteindelijk gewoonweg niet gemaakt. En dan maar iets dichterbij huis vinden. En een stedentrip met Google streetview wordt een nieuwe trend.

  • Hoe zou het komen??
    Beroerde kwaliteit voor bezopen veel geld?
    Een ritje met de trein is haast onbetaalbaar!

    Halveer de prijzen en de trein zit meteen drie keer zo vol en levert onder de streep dus meer op per ritje.

    • Recente studies van KiM kwamen tot de conclusie dat lagere tarieven niet veel extra reizigers opleveren maar wel veel inkomstenverlies geven.

    • Succes, als de treinen nu dus al regelmatig te vol zijn en er te weinig personeel is.

Share

Recent Posts

Arriva wil treindienst (Groningen -) Amsterdam – Parijs, 2x per dag

Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent…

7 uur terug

Nightjet naar Amsterdam geëvacueerd wegens brand in Oostenrijkse tunnel

Vanwege een brand in een tunnel hebben Oostenrijkse hulpdiensten vannacht 151 reizigers uit de Nightjet…

8 uur terug

Boete voor NS vanwege uitgedunde dienstregeling

NS krijgt een maximale boete van 1,5 miljoen euro opgelegd omdat de spoorvervoerder de dienstregeling vorig jaar…

2 dagen terug

Amsterdams treinverkeer voorlopig uit Utrecht geregeld

Sinds maandagmorgen wordt het treinverkeer in en rond Amsterdam vanuit Utrecht geregeld. Deze uitwijklocatie draait stabiel…

2 dagen terug

OVpay nu volledig uitgerold in Nederland

Reizen met het OV kan nu ook in de regio Rotterdam met de bankpas. Vanaf…

2 dagen terug

Eurostar blijft hoop houden op directe trein Amsterdam – Londen

Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om…

3 dagen terug