Wouter Koolmees, president-directeur van de NS, heeft er vertrouwen in dat zijn bedrijf dit jaar in staat is voldoende personeel te werven. De nieuwe topman denkt dat verder afschalen van de dienstregeling niet nodig zal zijn. Het is de hoop dat er op enkele trajecten juist weer meer treinen kunnen gaan rijden.
“Het afgelopen jaar hebben we gezien dat er veel interesse is in werken voor de NS. We hebben meer dan 50.000 sollicitanten ontvangen, daarvan zijn ongeveer 5.000 mensen aan het werk gegaan”, legt Koolmees uit. Er waren in totaal ruim 7.000 vacatures, die zijn dus nog niet allemaal vervuld.
De focus lag daarbij met name op het aannemen van hoofdconducteurs en machinisten. “Die kunnen niet per direct aan de slag. Zo duurt de opleiding tot machinist elf maanden en tot hoofdconducteur vijftien tot achttien weken”, aldus Koolmees bij de presentatie van de jaarcijfers.
Koolmees maakte donderdag de jaarcijfers bekend op het opleidingscentrum waar het treinpersoneel wordt opgeleid. Gelijktijdig aan de presentatie werden elders in het gebouw examens afgenomen. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers stond de directeur uitgebreid stil bij het huidige personeelstekort.
Ondanks dat NS optimistisch is over de werving heeft het bedrijf een grote uitdaging: circa één derde van het personeel is boven de 55 en nadert binnen afzienbare tijd de pensioenleeftijd. Het bedrijf zal dus de komende jaren te maken krijgen met een grote uitstroom en zal dus hard moeten blijven werken om het personeelsbestand op peil te krijgen en te houden.
In een terugblik erkende Koolmees dat het personeelstekort te laat is onderkend. Dat zorgde ervoor dat in september lastminute veel treinen geschrapt moesten worden en dat de materieelplanning niet was geoptimaliseerd op de nieuwe situatie. Dat leidde tot veel overvolle treinen. Inmiddels zegt NS dat er sprake is van een robuuste dienstregeling met minder treinuitval, ook in vergelijking met de tijd voor corona.
Door het personeelstekort ontstond er voor het personeel een grote werkdruk. Voor hen werd de druk “onacceptabel hoog”, stelt Koolmees. Naast het oplossen van het tekort aan machinisten en conducteurs is het spoorbedrijf ook op zoek naar beveiligingsmedewerkers. Eerder deze maand sprak Koolmees zich al uit over de toegenomen agressie tegen NS-personeel. “Onacceptabel”, noemde hij het, waarbij hij de oproep deed om de bevoegdheden van beveiligers verder uit te breiden. Toch ziet Koolmees in het tekort aan beveiligers geen oorzaak voor de toegenomen agressie. “Die aanleiding is echt een andere. Mensen lijken tegenwoordig ook een steeds korter lontje te hebben.”
This post was last modified on 23 februari 2023 17:15
Een directe treinverbinding van Brussel naar Venetië klinkt als een droom voor treinliefhebbers. En dat…
De storingen, die zondag flinke hinder veroorzaakten voor het treinverkeer rond Amsterdam, zijn ontstaan omdat…
Op meerdere trajecten in de Randstad rijden zondag nauwelijks treinen door meerdere storingen aan wissels…
De eerste nachttrein van Zwolle via Lelystad, Almere, Amsterdam Centraal naar Schiphol Airport is in…
De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft de verkoop geopend voor de zomer. Alle ritten met de…
De 24-uurs treinstaking in België die zondagavond begint, heeft ook impact op het Nederlandse spoor.…