Koolmees heeft er vertrouwen in dat NS voldoende personeel kan werven

Wouter Koolmees, president-directeur van de NS, heeft er vertrouwen in dat zijn bedrijf dit jaar in staat is voldoende personeel te werven. De nieuwe topman denkt dat verder afschalen van de dienstregeling niet nodig zal zijn. Het is de hoop dat er op enkele trajecten juist weer meer treinen kunnen gaan rijden.

Opleiding

“Het afgelopen jaar hebben we gezien dat er veel interesse is in werken voor de NS. We hebben meer dan 50.000 sollicitanten ontvangen, daarvan zijn ongeveer 5.000 mensen aan het werk gegaan”, legt Koolmees uit. Er waren in totaal ruim 7.000 vacatures, die zijn dus nog niet allemaal vervuld.

De focus lag daarbij met name op het aannemen van hoofdconducteurs en machinisten. “Die kunnen niet per direct aan de slag. Zo duurt de opleiding tot machinist elf maanden en tot hoofdconducteur vijftien tot achttien weken”, aldus Koolmees bij de presentatie van de jaarcijfers.

Koolmees maakte donderdag de jaarcijfers bekend op het opleidingscentrum waar het treinpersoneel wordt opgeleid. Gelijktijdig aan de presentatie werden elders in het gebouw examens afgenomen. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers stond de directeur uitgebreid stil bij het huidige personeelstekort.

Pensioen

Ondanks dat NS optimistisch is over de werving heeft het bedrijf een grote uitdaging: circa één derde van het personeel is boven de 55 en nadert binnen afzienbare tijd de pensioenleeftijd. Het bedrijf zal dus de komende jaren te maken krijgen met een grote uitstroom en zal dus hard moeten blijven werken om het personeelsbestand op peil te krijgen en te houden.

Tekort te laat onderkend

In een terugblik erkende Koolmees dat het personeelstekort te laat is onderkend. Dat zorgde ervoor dat in september lastminute veel treinen geschrapt moesten worden en dat de materieelplanning niet was geoptimaliseerd op de nieuwe situatie. Dat leidde tot veel overvolle treinen. Inmiddels zegt NS dat er sprake is van een robuuste dienstregeling met minder treinuitval, ook in vergelijking met de tijd voor corona.

Door het personeelstekort ontstond er voor het personeel een grote werkdruk. Voor hen werd de druk “onacceptabel hoog”, stelt Koolmees. Naast het oplossen van het tekort aan machinisten en conducteurs is het spoorbedrijf ook op zoek naar beveiligingsmedewerkers. Eerder deze maand sprak Koolmees zich al uit over de toegenomen agressie tegen NS-personeel. “Onacceptabel”, noemde hij het, waarbij hij de oproep deed om de bevoegdheden van beveiligers verder uit te breiden. Toch ziet Koolmees in het tekort aan beveiligers geen oorzaak voor de toegenomen agressie. “Die aanleiding is echt een andere. Mensen lijken tegenwoordig ook een steeds korter lontje te hebben.”

This post was last modified on 23 februari 2023 17:15

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug