fbpx

NS: Neem niet de trein richting Utrecht en Amsterdam

Door een grote stroomstoring in de regio Amsterdam hebben er in de ochtendspits geen treinen gereden van en naar Amsterdam, Schiphol, Almere en Lelystad. Door logistieke problemen vallen er ook elders in Nederland treinen uit. NS adviseert om die reden om niet per trein te reizen van, naar of via Amsterdam, Schiphol en Utrecht. Treinreizigers moeten volgens de NS de hele dag nog rekening houden met vertraging.

De stroomstoring ontstond in de nacht maandag op dinsdag bij netbeeherder Liander. Delen van Amsterdam en Zaandam kwamen zonder stroom te zitten. In totaal ging het om 360.000 klanten. Rond 8:30 uur hadden de meeste huishoudens weer stroom. 

Zeer beperkt treinverkeer
Het treinverkeer is pas later opgestart, omdat de systemen van ProRail eerst goed moesten werken. Omstreeks 8:30 uur reed de eerste trein Amsterdam Centraal binnen. Het ging om de vertraagde ICE richting Zwitserland. Sinds 9:00 uur rijden er weer zeer mondjesmaat treinen rond de hoofdstad. "De stroomstoring is inmiddels verholpen maar het treinverkeer blijft voorlopig nog ernstig ontregeld," meldt NS.

Utrecht Centraal
Naast Amsterdam en Schiphol verloopt het treinverkeer met name moeizaam rond Utrecht Centraal. Ook daar vallen veel treinen uit. Het gaat deels om treinen die normaal van, naar of via Amsterdam of Schiphol rijden, maar ook om andere treinen. Tussen 8:00 en 8:30 uur viel meer dan de helft van de treinen in Utrecht uit. 

Verdachte tas
Het treinverkeer op Utrecht Centraal is later op de ochtend op de last van politie voor een deel stilgelegd. Op spoor achttien is een tas achtergebleven, die is door de politie onderzocht. De politie heeft de sporen 14 tot en met 21 vanwege het onderzoek tijdelijk ontruimd. Om 10:30 uur kon het treinverkeer weer hervat worden, maar ook hier blijven er door logistieke problemen veel treinen uitvallen.

Tram en metro
Ook de metro en trams hadden in Amsterdam last van de stroomstoring. Om 7:00 uur kon metro 53 tussen Gaasperplas en Amsterdam Centraal Station als eerste weer worden opgestart. Ook metro 54 werd toen hervat tussen Gein en Amsterdam CS. Even voor 8:00 uur meldde de GVB dat de trams 1, 3, 4, 5, 7 en 10 langzaam vanuit de remises zouden uitrijden. Maar dat verloopt niet soepel. "Uitrijden tram lukt niet vanwege vele delen die niet voorzien zijn van stroom in Amsterdam," zegt het GVB omstreeks 8:45 uur op Twitter.