fbpx
Foto: Treinreiziger.nl/Stefan Verkerk

NS schrapt bijna kwart van eerste klas in sprinters

26 mei 2025 10:24

De NS halveert het aantal eersteklasstoelen in 190 van de ruim 390 sprinters om meer tweedeklaszitplaatsen te scheppen. Er komen zo 3.580 extra tweedeklasstoelen bij in de sprinters. Het ombouwen begint nu en moet in de zomer van 2026 klaar zijn.

Bijna de helft van alle sprinters van de NS (treintypen Flirt 3, SNG4 en SLT4) komen in aanmerking voor het ombouwen. Gemiddeld verdwijnen er per trein negentien stoelen uit de eerste klas. De treinstellen van de sprinters hebben in totaal tussen de 32 en 40 eersteklaszitplaatsen. De NS heeft in totaal ruim 390 sprinter-treinstellen. In totaal verdwijnt dus bijna een kwart van het totaal aantal stoelen in de eerste klas. Alle sprinters samen bieden ruim 83.000 zitplaatsen.

Stoelhoezen vervangen

Het ombouwen gebeurt buiten de spits als de treinen buiten dienst zijn. Dit werk heeft relatief weinig voeten in aarde. De stoelhoezen van de eerste klas worden vervangen door hoezen van de tweede klas en de stickers op en in de treinen worden vervangen.

Gemiddeld slechts 10 procent eersteklasstoelen bezet

Volgens de NS blijven er na het ombouwen voldoende zitplaatsen over in de eerste klas, ook tijdens de spits. Gemiddeld is in de sprinters slechts tien procent van de eersteklasstoelen bezet tijdens de spits, meldt de NS. Dit in tegenstelling tot de intercity’s waar de eerste klas wel goed gebruikt wordt.

De NS meldt dat het bedrijf na het ombouwen de drukte in de eerste klas in de gaten blijft houden.

Minder eersteklasreizigers sinds corona

Volgens de NS is het reisgedrag sinds de coronapandemie veranderd. Omdat veel mensen nu meerdere dagen thuiswerken, pakken minder forenzen en zakelijke reizigers de trein. Juist in die groep zijn er relatief veel eersteklasreizigers. Daarnaast heeft de NS met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in de concessie voor het hoofdspoornet afgesproken meer te doen om reizigers een zitplaats te bieden in de tweede klas.

Sinds 1956 twee klassen

Tot 1956 kenden de treinen in Nederland nog drie klassen. Op initiatief van de internationale spoorwegunie werd in heel Europa overgeschakeld naar een tweeklassensysteem. Verschillende bedrijven schakelen inmiddels over naar treinen zonder klassen. Arriva schafte in 2020 de eerste klas af in de treinen in Noord-Nederland en Qbuzz rijdt op de MerwedeLingelijn zonder klassen. Internationaal rijden budget-bedrijven Flixtrain en Quigo met treinen zonder klassen. Afschaffen van de eerste klas bij de NS is niet aan de orde.

(c) Treinreiziger.nl 

4.4 5 stemmen
Artikel waardering
104 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arjan
26 dagen geleden

Het enige verschil tussen eerste en tweede klas in die treinen is de kleur van de stoel. Logisch dat je daar niet extra voor betaalt en dus logisch dat ze weinig gebruikt worden.

Laatst bewerkt op 26 dagen geleden door Arjan
Dries Molenaar
26 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan

Het zit er ook vol met personeel van NS en zwart rijders die niet aangepakt worden.

Mar
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Stop met je leugens elke keer over zwart rijders…
Uw bent een pvv … Die als een persoon van kleur in de eerste klas zit gelijk gezien wordt als zwart rijders.
Die betalen juist en die eten goed en geen broodje kaas als avondeten zoals uw.
Hebben ook een mooie auto etc..

Andre
25 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

Klopt helemaal, ze gaan met hun mooie huurauto’s als een treintje toeteren….

Dries Molenaar
25 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

PVV? Hoe komt u er bij. Ik ben een een nette stemmer en heb nog nooit op partij halve garen gestemd, zoals uw PVV of BBB, NSC.
Hoezo zijn alle zwartrijders van een gekleurde huid? Dat maakt u er van.
Zwartrijders herken je makkelijk aan hun gedrag, loeren naar een conducteur die niet komt want die zit in de 1e klas, springen over poortjes enz. In de 1e klas zijn het de lui met uit de toon vallende kleding.

washetmaarbeter
21 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Dat dan ook weer niet – ik ben technisch specialist met bijbehorend uiterlijk. Er zitten met regelmaat prima geklede mensen die gauw wegpiepen als er een conducteur in beeld is. Maar dat is maar heel soms en een boete krijg je toch niet. Ik denk dat je onder de streep (2e klas kaart met 1e klas stoel en 1 boete per half jaar) goedkoop en lekker kunt zitten.

S Poor
25 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

Ik ben het met Dries eens. Te veel zwartrijders. Gisteravond nog een groep van 8 die in de eerste klas kwamen zitten omdat dat volgens hen mocht als je in de 2de klas niet bij elkaar kon zitten. Een groep van allemaal blanke nederlanders.

mitchdfm
21 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

Als links persoon, die vaak met de trein reist, merk ik een groot verschil tussen de intercity’s tijdens de spits en in de late uren van het weekend. Veel mensen kennen dit contrast niet, maar het is aanzienlijk. Tijdens de spits zie ik regelmatig mensen in de eerste klas zitten, maar zij vaak verdwaalde toeristen. Buiten de spitsuren kan één persoon helaas de sfeer in een coupé behoorlijk beïnvloeden, en ik heb volledig begrip met de conducteurs, kan echt heftig zijn

Loek Voorn
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Wat een onzin!

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Op de zwarte markt een NS-uniform aanschaffen en een valse legitimatie? Hahaha.

Johan
25 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Legitimatie? – Conducteurs van NS dragen niet eens netjes een badge met hun naam. Ze dragen wel een badge, maar daar staat alleen Hoofdconducteur op.

Anoniem
26 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan

Er zijn mensen die graag eerste klas willen reizen zodat ze meer zitplek kans hebben in de spits of meer rust willen hebben.
Volgens mij zit de eerste klas in de spits juist vaker vol, die tien procent klopt echt niet tenzij ze dat buiten de spits bedoelen want dan zit de eerste klas wel grotendeels leeg.

Dries Molenaar
25 dagen geleden
Antwoord aan  Anoniem

Het zit wel vol maar niet met mensen met een kaartje 1e klas. Dwz zwart en grijsrijders en NS personeel

Loek Voorn
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Alweer flauwe kul

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Loek Voorn

Het is flauwe kul speciaal om dit zonder enige vorm van onderbouwing flauwekul te noemen. Als er wel eens controle is, dan worden altijd wel reizigers gesommeerd om de 1e klas ter verlaten, omdat ze geen juist kaartje hebben.

Anoniem
25 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Dan nog, heb zelf ook in de spits gereisd met eerste klas en werd gecontroleerd. Aan mijn kant van de trein zaten z’n 6 mensenn in eerste klas en iedereen had gewoon een geldig vervoersbewijs..
En nee, ik reisde niet op een druk traject, in tegendeel.

appie h
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

En mensen die een treinkaart van hun werkgever krijgen

Laurens
24 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Ik ben het er helemaal mee eens NS personeel zit gewoon lekker in de 1e klas i.p.v. kaartjes te controleren sommige uitgesloten maar de gros zit lekker in de 1e klas. En de onzin wat ik lees dat je dan een PVV stemmer bent dat slaat nergens op daar gaat dit bericht helemaal niet over.

Paul Lamote
25 dagen geleden
Antwoord aan  Anoniem

Buiten de Randstad is de eerste klas in sprinters ook in de spits vaak vrijwel leeg.

Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Logisch als je voor eerste klas tarief geen eerste klas comfort krijgt.

Frans E.R.
25 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan

De eerste klas in de alle sprinters van NS zijn geklasseerde tweede klas stoelen mét een middenarm leuning en rood kleurtje. Plan V een voormalige stoptrein en afgeleid van Plan T, bezat deze tenminste nog b r e d e banken en op de tweezitsbank ook een armleuning, daar kreeg je tenminste nog een beetje meer waar voor je geld ook tijdens een stoptrein reisje, niet anno 2025 bij NS.

Bij de regionale zit er een beetje verschil. De stoelen zijn weliswaar even breed als in de tweede klas, maar bij de Arriva Flirt tref je nog naast een midden armleuning, een leeslamp aan/uit en neerklapbare zonnescherm, tafeltje – wat je bij NS in de sprinters niet aantreft – en anders gevormde stoelen aan en kun je hier niet direct spreken van een geklasseerde tweede klas zitmeubilair. Je krijgt er iets meer waar voor je eerste klas geld heb ik het gevoel en eens ervaren.

Wat mij betreft had NS in haar SLT, Flirt en SNG de eerste klas gewoon mogen afschaffen en een totale tweede klas versie van mogen maken, zeker omdat het hier over een relatief kort traject gebruikt wordt. En als iemand dan toch een eerste klas ticket heeft omdat men voor of erna met een intercity rijdt, is het voor het sprinter ritje “helaas-pindakaas” en moet men maar genoegen nemen in de blauwe bankjes.
Door alleen tweede klas in te voeren in de Sprinters – waar zelfs de SGM ook geen echte eerste klas had – voorkom je narigheden bij kwaadwilligen die met een tweede klas ticket, om het maar eens netjes uit te drukken, oneigenlijk gebruik maken van de eerste klas wat nu schijnbaar weleens voorkomt.

Dit besluit heeft ook gevolgen voor het toekomstig DDNG treintype die een beetje halfslachtig is, te gebruiken voor een stoptrein traject als voor middellange afstanden, daar is de uitstraling ook niet eerste klas waardig…!

Anoniem
25 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Onzin, als je een halfuur in een sprinter zit en je wil graag zitten dan is een eerste klas juist ideaal.
Nee, ik vind de eerste klas volledig afschaffen in sprinters een erg slecht idee.

Bert Sitters
24 dagen geleden
Antwoord aan  Anoniem

Alle auto’ s hetzelfde comfort?

washetmaarbeter
21 dagen geleden
Antwoord aan  Anoniem

Het is dan ook alleen maar om niet méér materieel aan te schaffen. Dat zou nou eens een probleem oplossen én het aantrekkelijker maken om niet met de auto te gaan.

Erno-Berk
26 dagen geleden

In diverse Europese landen hebben regionale treinen überhaupt geen eerste klasse. Het verkleinen van de eerste klasse in Sprinters vind ik daarom ook een uitstekend idee.

Kees
25 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Voor zover ik mij herinner hadden de Wadlopers ook geen eerste klas en is dit bij diverse regionale vervoerders in Nederland ook nog steeds het geval. Zo bijzonder is het dus niet.

Paul Lamote
24 dagen geleden
Antwoord aan  Kees

De sprinters op de Zoetermeerlijn in het begin ook niet.

Gert-Jan Hondelink
24 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

De sprinters op de Zoetermeerlijn hebben nooit eerste klasse gehad.

Tom
25 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Een uitstekend slecht idee. Iedere trein moet de mogelijkheid bieden tot een comfortabele reis, wat bij NS zelfs mét voldoende 1e klas plekken vaak al lastig is. De 1e klas is in Duitse en Belgische stoptreinen verder ondermaats, maar in bijvoorbeeld Oostenrijk of Polen is er echt alleen 2e klas en is er dus geen mogelijkheid om comfortabel te reizen. Een uitschieter zijn de Tsjechische spoorwegen die op al hun (elektrische) stoptreinen zeer ruime stoelen en grote werktafels aanbieden in de 1e klas. Een voorbeeld voor velen.

Hanzeboog
25 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

NS gaat eerste klas zoal niet afschaffen. Alleen wordt de verhouding tussen aantal tweede klas en aantal eerste klas stoelen anders. Nog meer dan daarvoor wordt de nadruk op tweede klas stoelen gelegd.

En als NS treinpersoneel voortdurend zien dat de eerste klas een zeer lage bezettingsgraad heeft is het prima dat een aantal eerste klas zitplaatsen opgeofferd worden voor tweede klas.

Je hebt over Belgische stoptreinen met eerste klas. De Eurocity Brussel – Rotterdam van NMBS bestaat uit 4 tweede klas I – 11, 1 tweede klas stuurstandrijtuig en 1 eerste klas I – 11 rijtuig. Daar wordt de nadruk duidelijk gelegd op tweede klas.

Erno-Berk
25 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Volgens mij is de internationale standaard ongeveer 1 Eerste Klasse rijtuig op 3 Tweede Klasse rijtuigen, ook afhankelijk van het prijsverschil tussen de Eerste en Tweede Klasse. Kan best zijn dat op de Eurocity Rotterdam-Brussel het prijsverschil tussen Eerste en Tweede Klasse best groot is en de afstanden best klein zijn. Dan is het ook lucratiever om een Eerste Klasse rijtuig om te wisselen voor een Tweede Klasse rijtuig.

Paul Lamote
24 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Die verhouding hangt sterk van de rijden afstanden af.

Laatst bewerkt op 24 dagen geleden door Paul Lamote
Bert Sitters
25 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

In de ICE van Amsterdam naar Frankfurt-am-Main is de verhouding 3 Eerste klas, 1 deel rstaurantie/tweede klas en 4 tweede klas,

Gert-Jan Hondelink
25 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Een ICE3Neo treinstel BR408 bestaat uit vier rijtuigen tweede klasse, een rijtuig tweede klasse met service afdeling, een rijtuig tweede klasse met Bordrestaurant en twee rijtuigen eerste klasse.

Laatst bewerkt op 25 dagen geleden door Gert-Jan Hondelink
FFA
24 dagen geleden
Antwoord aan  Gert-Jan Hondelink

Inderdaad.

Bert Sitters
24 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Eerste Klas publiek kiest naar Brussel veel eerder voor de Eurostar en de Eurocity Direct. In deze treinen liggen de verhoudingen dan ook anders.

Laatst bewerkt op 24 dagen geleden door Bert Sitters
Dries Molenaar
26 dagen geleden

Vlak na den oorlog moesten de mensen (mijn vader) op de Hofpleinlijn op houten banken in goederenwagons zitten. Dat was de 4e klas?

Laatst bewerkt op 26 dagen geleden door Dries Molenaar
JvB
26 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

hele vreemde vergelijking. Iets met een klok en geen klepel

Dries Molenaar
25 dagen geleden
Antwoord aan  JvB

u begrijpt geen Nederlands.

visserling
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Nee, bijna goed en toch mis: dat was TOEN 3e kl. In feite is bij de omzetting van 3 naar 2: oud 3 en oud 2 1 opgehoogd en is de hele ouwe 1e kl verdwenen-die destijds in feite toch enkel&alleen bestond in enkele hele luukse treinen voor hoogstaand publiek-dat rond die tijd al massaal was overgestapt naar in d”n lucht hoog vliegen
Nu was ik zelf er nog niet in die tijd, m’n overleden pa wel, en je was dolblij als je al KON zitten in bus of trein in die tijden! Geeft niet op wat…………

Paul Lamote
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Treinen met houten banken heb nog tot 1970 gereden. Als laatste op het traject Zwolle-Vlissingen.

Gert-Jan Hondelink
24 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Treinen met houten banken reden van de zomerdienst 1956 af alleen nog in militaire treinen en in enkele zgn “klompentreinen”. Sporadisch werden rijtuigen met houten banken ingezet als versterkingsrijtuig in getrokken treinen. Deze meeste van deze rijtuigen waren in 1968 teruggetrokken uit de reizigersdienst (gesloopt of verbouwd tot dienstmaterieel). I.v.m. “Spoorslag 1970” werden nog 38 van deze rijtuigen in dienst gehouden voor enkele militaire treinen en als versterkingsmaterieel voor enkele getrokken treinen tussen Rotterdam en Venlo. De inzet van deze rijtuigen werd allengs minder en in 1973 werden de laatste uit dienst genomen. Overigens werden de oorspronkelijk geheel houten banken al van 1956 af van een bescheiden kunststofbekleding voorzien.

JvB
26 dagen geleden

Wordt er dan meer gecontroleerd op de vervoersbewijzen ? zitten nu elke dag mensen in de 1e klas die er niet thuis horen. Ik betaal elke maand extra voor de 1e klas en wil daar dan wel kunnen zitten

Mar
25 dagen geleden
Antwoord aan  JvB

Hoe weet uw dat ze er niet thuis horen?
Omdat ze niet wit zijn??
Uw doet alsof alleen witte mensen in de eerste klas mogen?

N...
25 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

Dit weet je door dingen als:
> ” Dit is wel eerste klas, mogen we hier wel zitten”
> ” Ze controleren toch nooit”

Er wordt echt enorm veel scheefgereisd. Er wordt hier helemaal nog niet over kleur gepraat, dat maak jij er direct van.

Joost2
25 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

@Mar, walgelijke reactie van u. Waarom probeert u @JvB een racistisch etiket op te plakken, terwijl niets in zijn/haar reactie duidt op racisme?

Dries Molenaar
25 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

mar heeft een rassenobsessie en een farizeeer houding

S Poor
25 dagen geleden
Antwoord aan  Mar

@mar: waarom ben je zo vreselijk aan het discrimineren. Je bent alleen maar haat aan het oproepen en mensen tegen elkaar op aan het zetten. Als een groepje blanke nederlanders binnenkomt met opmerkingen als “als het vol is mag je eerte klas zitten toch?” of “ik ga lekker zitten waar ik wil, we zijn toch met meer dan die ene conducteur”, dan moet je toch enorm dom zijn om te denken dat dat soort typen een eerste klas kaartje hebben. En dat soort uitspraken hoor je veel van blanke reizigers.

Alain
26 dagen geleden

Irritant voor het traject Leiden-Utrecht, waar de InterCity dienst met Sprinter-materieel wordt gereden.
Dat is al armoe. Als straks ook nog de eersteklas afgeladen is, is het helemaal armetierig.

Anoniem
26 dagen geleden
Antwoord aan  Alain

Dat is helaas al een poos geen intercity meer maar een sprinter. En schijnt vanaf juli ook op Leidsche Rijn te gaan stoppen.

Erno-Berk
25 dagen geleden
Antwoord aan  Alain

Utrecht-Leiden via Alphen is tegenwoordig een Sprinter. Wil je in een Intercity reizen van Utrecht naar Leiden v.v. kan dat via Schiphol. Los daarvan hebben in het buitenland veel treinen die slechts 40 minuten van begin- naar eindpunt afleggen niet eens een eerste klasse aan boord.

Alain
25 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Jij en Anoniem hebben (verhip!) gelijk, dit is tegenwoordig inderdaad officieel een sprinter, na jaren InterCity dienst met sprinter materieel te zijn geweest. En dat terwijl het voorheen dubbeldeksmaterieel is geweest.

In ieder geval is de directe verbinding fors sneller dan de InterCity via Schiphol met 41 om 48 minuten. Dat is een aardig percentage… dus een wat gekke ‘outlier’. Ik ken niet veel andere trajecten (geen!) waar de IC verbinding trager is dan de Sprinter…

In ieder geval: het comfort op deze rit laat mij te wensen over. Niet genoeg om er dan maar langer over te doen, maar zeker omdat ik me de goede oude tijd herinner, vind ik het wel fnuikend.

(Nog een ander verhaal is het dat mijn eindstation heel vaak Leiden Lammenschans is. Heel strikt gesproken mag je dan niet eens via Leiden Centraal reizen, tenzij je daar expliciet uit- en incheckt, omdat je dan immers tegen de “rijrichting” ingaat. Okee, geen conducteur die daar een serieus punt van zal maken, als ze al controle tussen Leiden en Lammenschans uitvoeren, maar het blijft een wat afwijkende situatie)

Johan
24 dagen geleden
Antwoord aan  Alain

Ik ken niet veel andere trajecten (geen!) waar de IC verbinding trager is dan de Sprinter…

Ik ken er nog wel een paar:
Schiphol/Amsterdam Zuid/Amsterdam Bijlmer ArenA – Amsterdam Sloterdijk/Amsterdam Centraal/Amsterdam Amstel
Hoorn – Alkmaar
De reden dat dit bij NS zeldzaam is, is dat NS de meeste lijnen waar alleen maar stoptreinen reden inmiddels heeft afgestoten.

Karel
25 dagen geleden

De NS moet tijdens de spits meer treinen inzetten. Ze zorgen zelf niet voor die extra vraag. Nu wordt dus de 1e klas opgedoekt, dat zijn slechts 20 stoelen extra of zo? Dat gaat de spits echt niet verbeteren wanneer het echt druk is. Ook omdat er vaak een treinstel uitvalt en je dus een nog kleinere trein hebt. Dit is voor mij een reden om de trein juist niet meer te nemen. Ik krijg via mijn werk 1e klas reizen aangeboden en neem daar dankbaar gebruik van. Maar als dat voordeel verdwijnt… En dan lopen ze weer veel geld mis van de 1ste klas reizigers, die dan misschien liever KM vergoeding willen. Dan is het natuurlijk weer wachten op de volgende maatregel van NS om treinreizen minder aantrekkelijk te maken, want dan lopen ze weer inkomen mis.

S.O. de Mieter
25 dagen geleden
Antwoord aan  Karel
IVC
25 dagen geleden

Oei, dan krijg je dus 1e klas coupés die helemaal vooraan, danwel helemaal achteraan de trein gelegen zijn. Erg vervelend als je op het perron staat en je maar moet ‘gokken’ waar de 1e klas zich nu weer bevindt.
Daarnaast is het in de spits soms drukker in de 1e klas dan in de 2e klas in deze treinen. Extra betalen voor een mindere ervaring…
Ik snap dat het in Sprinters misschien niet zo belangrijk is, maar je koopt 1e klas voor je gehele treinreis waar een deel met een Sprinter in kan zitten. En zoals sommigen zeggen: op diverse trajecten wordt Sprintermateriaal ingezet in de Intercity-diensten. Dan is het al helemaal onwenselijk.

N...
25 dagen geleden
Antwoord aan  IVC

Inderdaad ja, wat mij betreft moet er dan lager tarief komen voor routes waar je via sprinter gestuurd wordt voor de langere afstand.

Ik vind het als eersteklas-abonnee al naar dat veel van de niet-NS-vervoerders zonder eersteklas rijden. Wat mij betreft zou er overal eerste klas moeten zijn, omdat er voor het hele netwerk eersteklas-abonnementen bestaan. Er zijn in Nederland maar twee echte nevenlijnen, Almelo-Mariënberg en Amersfoort->Ede-Wageningen, de rest is gewoon secunair hoofdnetwerk.

Erno-Berk
25 dagen geleden
Antwoord aan  N...

In heel veel landen bestaat er in het regionaal vervoer (en soms zelf in sneltreinen) geen eerste klasse, enkel tweede klasse. Ook op ritten van meer dan een uur. Overal Eerste Klasse gaan eisen is dan ook onrealistisch en vaak is het onderscheid in comfort bij regionale treinen vaak zeer beperkt, soms zitten er in de Eerste Klasse dezelfde stoelen als in de Tweede Klasse en bijvoorbeeld bij enkele S-Bahnnetwerken in Duitsland (Frankfurt, Stuttgart) bestaat de Eerste Klasse uit enkele stoelen bij de machinistencabine, wat er echt intens triest uitziet. Schaf dan de Eerste Klasse af voor S- en RB-treinen.

Tom
25 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Waanzinnig slecht idee. Trek de eerste klas gelijk met die uit de minder luxueuze IC-treinen en zorg ervoor dat niemand nog een ondermaats product krijgt voor hun voltarief kaartje of abbonnement. Het is al veel te duur hier en dergelijke voorstellen zouden de slechte value-for-money nog verder onderuit halen.

Loek Voorn
25 dagen geleden
Antwoord aan  IVC

Bij Sprinters zit de eerste klas sowieso aan één uiteinde en bij wat langere treinstellen aan beide uiteinden. Ervaring op het traject Leiden – Utrecht

Gert-Jan Hondelink
25 dagen geleden

In Nederland is m.i.v. 6 augustus 1945 de toenmalige eerste klasse afgeschaft en sinds die datum waren er voor binnenlandse treinen nog slechts twee klassen. Alleen in enkele internationale treinen werd nog eerste klasse naast tweede en derde klasse aangeboden. Op de noordelijke nevenlijnen heeft NS de (nieuwe) eerste klasse afgeschaft m.i.v. 1 oktober 1981. Toen de concessie voor deze lijnen door de provincies Friesland en Groningen werd aanbesteed, stelde de provincie Groningen als eis o.a. dat op de lijnen in die provincie weer eerste klasse werd aangeboden. Dit had o.a. tot gevolg dat eerste klasse ook in de treinen tussen Groningen en Roodeschool beschikbaar kwam, waar sinds 1945 de treinen slechts één klasse boden, de derde, die van 3 juni 1956 af de tweede klasse was.

Andre
25 dagen geleden

Heb medelijden met de Randstedelingen met hun krappe NS Sprinters. Keolis heeft comfortabele stoptreinen en de eerste klasse zijn al jaren vervangen door 2e klas stilte coupés.

Anoniem
25 dagen geleden
Antwoord aan  Andre

Ik vind de huidige randstadsprinter prima voor een rit van een halfuur (en ik bedoel hier de SLT mee). Als ik wil werken zit ik gewoon met een laptop op m’n schoot en met oortjes in ofzo, maar ja een sprinter is ook geen intercity en kun je ook niet veel comfort van verwachten. Het zit in ieder geval nog altijd beter dan die houten bankjes van vroeger. 🙂

Baardstaart
25 dagen geleden
Antwoord aan  Anoniem

In de oudste treinen in Belgie en ook nog de oudste treinen van de Limburg concessie staan nog stoelen in 2+3 configuratie. Dit wordt dus ook uiteindelijk voor stoptrein/RS/Sprinter/Lokale diensten gebruikt. En vroeger waren houten banken nog heel gewoon.

Qua comfort valt er tegenwoordig weinig te klagen en uiteraard vind je de ene trein beter zitten dan de ander qua stoelkeus. Vroeger zaten we uren lang op de banken van Mat 46, Mat 54 en Mat 64. En nog vroeger waren het echte houten banken. Zie o.a. de zitcoupe’s van de Arend in het Nederlands Spoorweg Museum…

Baardstaart
25 dagen geleden
Antwoord aan  Andre

Ook de Arriva GTW´tjes zijn lekker ruim en de tweede klas is zo goed dat ze in het Noorden om die reden de eerste klas afgeschaft hebben. Waarom nog een eerste klas bieden als de tweede klas dit niveau al bijna haalt. Ook vind ik de Keolistreinen ook prettig. Het zijn wel tweede klas stoelen, maar ze zijn wel gemaakt om er toch wat langer op te zitten.

Je ziet duidelijk dat de stoelen van de Stadlertreinen echt bedoeld zijn voor langere routes gezien in het buitenland veel regiotreinen (wat toch hun markt is) behoorlijk lange ritten zijn. Daarom zijn ook langere ritten met die treinen belist geen straf en durft Arriva deze “stoptreinen” ook voor de verbindingen Groningen – Schiphol en Limburg – Schiphol in te zetten.

Tom
25 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

De GTW’s zijn zwaar ondermaats voor de ritten waar ze op worden ingezet. Welk “comfort”? Ik zat vorige week nog in een Maaslijn-GTW (1e klas) en kwam er verstijfd en met serieuze rugpijn uit na deze onnodig langzame rit. In de regionale treinen zijn slechts kleine ofwel geen werktafels, missende middenarmleuningen, niet verstelbare zitvlakken en overwegend slechte bekleding en onvoldoende beenruimte. Behalve de ICM van NS en (subjectief) de nieuwe ICNG is er eigenlijk geen enkel comfortabel materieel overgebleven op de Nederlandse spoorwegen. alleen de treinen van/naar Duitsland voldoen nog aan een redelijke standaard.

Paul Lamote
25 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

GTW ondermaats? Wat een onzinl

Tom
25 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Het klinkt niet alsof je er ooit in hebt gezeten, Paul. Deze treinen hebben zeer krappe stoeltjes in de 2e klas, harde leren stoeltjes in de 1e klas. De tafeltjes zijn klein of missen volledig. De bagagerekken zijn smal, er zijn geen leeslampen of middenarmleuningen. Ook zijn de stoelen in de 1e klas niet verstelbaar en is de totale capaciteit te laag voor de meeste spitstreinen. De toiletten zijn zeer vaak defect.
Kortom een beschamend slecht product. Ook NS heeft overigens geen stoptreinen die voldoen aan redelijke eisen. Alleen het beste IC-materieel van NS is überhaupt geschikt om op ons spoorwegnetwerk te rijden.

Ann
25 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

Het is maar net waar je met de Arriva GTW reist. Op de Maaslijn is het echt omdermaats met 3-2 zitplaatsen naast elkaar. In Groningen en Friesland zijn ze sinds de revisie heel erg mooi geworden. Beter dan een DDZ intercity.

Tom
25 dagen geleden
Antwoord aan  Ann

Een DDZ-intercity heeft in de 1e klas brede en verstelbare leren fauteuils met grote tafels, leeslampen en loungebanken. Er is ruimte voor bagage en er zijn meerdere toiletten per treinstel. Een wereld van verschil met de GTW, waar dan ook.

Ann
25 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

Ik had het over de tweede klas.

Tom
24 dagen geleden
Antwoord aan  Ann

Dit topic gaat over de eerste klas, niet de tweede.

Joost2
25 dagen geleden

Is er ook al een motivering van NS voor het halveren van het aantal 1e klas zitplaatsen in de ICR?

Baardstaart
25 dagen geleden
Antwoord aan  Joost2

ICR? die gaan toch al uit dienst. En de rest van de ICM’s en ook de DDZ trouwens ook voor 2030. Daar ga je geen veel moeite meer in stoppen.

Joost2
25 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Ze gaan iets te snel uit dienst lijkt het😆. Waar er voorheen treinen met 2 rijtuigen 1e klas reden zijn het nu nog maar treinen met 1 rijtuig 1e klas. Een halvering. En dat is onvoldoende op dit traject.

Paul Lamote
25 dagen geleden
Antwoord aan  Joost2

Sinds een halfjaar daalt het aantal reizigers weer waardoor de afvoer juist eerder zal worden versneld om kosten te sparen.

Dennis
25 dagen geleden
Antwoord aan  Joost2

ICR/ICM gaat helemaal niet iets te snel uit dienst, deze zijn gewoon op en klaar.
Ze zijn oud zat om uit dienst te gaan, is het jammer ja dat wel. want het waren wel fijne treinen.

Joost2
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dennis

Uitstroom van oud materieel en instroom van nieuw materieel moet dusdanig verlopen dat er geen dip komt in de capaciteit. Dat is nu wel het geval. Het kan twee kanten om uitgelegd worden: óf het oude materieel gaat er te snel uit óf het nieuwe komt er te snel in. Feit is wel dat het niet goed gaat.

Loek Voorn
25 dagen geleden
Antwoord aan  Dennis

Tot nu toe waren het ook mijn favoriete rijtuigen. In ieder geval stukken comfortabeler van die kreunende DDZ-stammen en de (V)IRM. Met ICNG heb ik nog geen ervaring.

Hanzeboog
25 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

ICR rijdt uitsluitend in serie 1100 (Den Haag – Eindhoven). Dit jaar zijn waarschijnlijk de meeste ICR op die verbinding waarschijnlijk al vervangen door ICNG. En in 2026 zijn echt de laatste ICR over.

Zie DDZ en ICM-M nog wel tot 2030 rijden.

Wim Lubbers
25 dagen geleden

De ene keer is het handig om voorin te zitten en de andere keer achterin. Kan je net de aansluiting schelen. De SNG’s van CAF hebben al 1 eersteklascoupé. Soms moet ik 100 meter teruglopen om in te stappen of extra sprinten om een aansluiting te halen.
Bij de Qbuzz-treinen op de Merwedelijn mis ik de eersteklas helemaal niet. Netjes met tussenleuningen en zijleuningen waar je bij het raam niet vanaf glijdt in een gat tussen tussen wand en stoel.

Hanzeboog
25 dagen geleden

Regelmatig al klachten gelezen van treinreizigers die in overvolle treinen zaten. En dan zagen dat er in eerste klas nog voldoende zitplaatsen waren.

En dat was nog voor de coronacrisis. Nu is de verhouding tussen eerste en tweede klas zitplaatsen nog minder in balans. Je kunt bij de NS treinen zeggen dat de verhouding tweede klas zitplaatsen vs eerste zitplaatsen grofweg 4:1 is. En dan zijn de eerste klas zitplaatsen dan nog het minst bezet.

Begrijpelijk dat NS nu doorpakt. En de verhouding tussen eerste klas en tweede klas zitplaatsen gaat veranderen. Mogelijk 5: 1. Maar dat willen de treinreizigers ook.

Beheerder
Hildebrand (Treinreiziger.nl)
25 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

1e klas reizigers betalen natuurlijk ook voor hogere zitplaatskans. Nu moet het wel in verhouding staan.

Freek
25 dagen geleden

Ik ben een voorstander van 1e klas

Voor werk reis ik nu vooral buiten de spits voor werk omdat ik van de cao geen 1e klas mag reizen en ik de trein als belangrijkste pluspunt vind dat ik kan werken tijdens de reis anders neem ik wel de auto want als nadeel heeft het dat je vaak nog van en naar het station moet zien te komen en dan wint het gemak van de auto het al snel als je ook nog moet staan in de spits. Eerder stapte ik overal naar toe en op alle tijdstippen de 1e klas in en ov fiets voor de rest.

In het weekend reis ik met weekend vrij 1e klas gewoon fijn trein in stappen geen gedonder met overvolle treinen en ja ook op zaterdag en zondag heb je die richting evenementen, met mooi weer en aan het eind van de winkeldag drukke treinen en ik betaal graag het verschil want op lange afstanden vind ik het fijn dat ik ruimer zit, helaas is dat na de icng afgelopen want ook in de nieuwe virm indeling zijn 2e klas bankjes in een andere kleur toegepast en dan gaat het toch knagen waar ik voor moet betalen behalve voor de hobby🤔

Als de ns zo doorgaat met het afwaarderen van de meer betalende 1e klas klant wordt het steeds aantrekkelijker om de auto te nemen, want zo vaak als er werkzaamheden, uitval e.d. zijn zo vaak staat er ook file dus dat gaat gelijk op..

treingraag
25 dagen geleden

Ach ja, 1e klas. Stoelen zitten beter dat wel maar op zondagavond installeert een zestiger zich met overdreven kabaal van bagage en ja hoor, laptop en rammen maar. Daarbij gemompel in smart op dictafoonstand. Stilte coupe staat er. Haha. Gelukkig maar 34,95 per maand. NS Flex Weekend Vrij (..) 1e klas. Redelijke prijs voor ambulante dagopvang.

Alain
25 dagen geleden
Antwoord aan  treingraag

Heb je het nog via een aanbieding? Want nu is 36,95 de basisprijs voor weekend-vrij en 10,00 toeslag voor 1e klas.

Arjan krabbenbos
25 dagen geleden

Declassering komt wel vaker voor zoals in Duitsland bijvoorbeeld. Door meer tweede klasse stoelen te creëren, kun je de drukke reizigersstroom beter in de treinstellen verdelen. De kleur is thans rood voor de eerste en blauw voor de tweede klasse. Vroeger was dit geheel anders, toen had men nog zelfs derde klasse! Sprinters van NS hebben nu allen treinstellen met verlaagde vloeren en instaptreden. Ideaal voor mindervaliden en ouderen die niet steeds met een trappetje geconfronteerd worden, zoals in de thans nog rijdende oude intercitytreinen. De enige oude stoptrein die dat oude trappetje heeft is de Apekop of Plan V, welke Keolis tijdelijk in de spits inzet. Vanaf 2029 komen de eerste Nederlandse Intercitydubbeldekkers met verlaagde vloer. Ook de nieuwe ICE L welke hopelijk eind 2027 ingezet wordt tussen Amsterdam Hengelo Hannover en Berlijn hebben dat ook! Eerst wordt er tijdelijk materieel de ICE Neo op deze laatst genoemde verbinding ingezet! Deze heeft volgens mij wel een invalidenlift aan boord, wat de voormalige Railhoppers ( serie 2100) ook bezaten tussen Zwolle en Emmen v.v.

Frank
25 dagen geleden

Wat een geschift plan om zo’n beetje de helft vd 1e klas om te bouwen naar de 2de klas. En de reiziger 1e klas buiten de spits dan ? Moet die nu met een veel duurder kaartje 2e klas gaan zitten ? Het ligt puur aan het sterk versoberde zitmaterieel tov Mat’64 en Mat’54. Dik rood velours en zeer royaal zittende banken en stoelen. Toen was de 1e klas ook in het stoptreinmaterieel goed bezet. Ben blij dat ik tientallen jaren van deze oogstrelende luxe heb kunnen genieten…..De jaren 70,80,90 en begin deze eeuw waren het best !

Frank
25 dagen geleden
Antwoord aan  Frank

Herstel : kwart van de 1e klas zitplaatsen

Michiel
25 dagen geleden
Antwoord aan  Frank

Op veel lijnen rijden de sprinters buiten de spits ook gewoon op volle lengte en is er dus genoeg capaciteit over in zowel de 1e als 2e klas.

S.O. de Mieter
25 dagen geleden
Antwoord aan  Frank

Mee eens, de prijs/kwaliteit-verhouding was in die jaren prima in orde.
Er was controle, de reizigers waren er zuinig op en de eigen stoffeerders van NS zorgden voor tijdige vernieuwing van de bekleding. Die ervaring neemt niemand ons meer af!

Paul Lamote
24 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Ja, toen was personeel nog betaalbaar.

S.O. de Mieter
24 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Of, toen mocht personeel nog iets kosten.

Frank
25 dagen geleden

Waaauw, eersteklas Mat’54 hondekop

1000003862
Frank
25 dagen geleden

Toe maar. Eersteklas Apekop (Mat ’64.

1000003869
Bert Sitters
25 dagen geleden

Voor een rit met een spinter zet ik mijn OV-chipkaart altijd over van 1e klas naar 2e klas, want ik krijg geen extra comfort in de 1e klas.

Bert Sitters
25 dagen geleden

Controle blijft een zwak punt: in de trein, maar ook bij de poortjes. Er zijn nog altijd stations zonder poortjes.

Paul Lamote
24 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

De meerderheid van de stations heeft nog steeds geen poortjes.

Jantje Beton
25 dagen geleden

Breng de term stoptrein terug en haal daar de 1e klas eruit. Voor kleinere afstanden niet nodig. De sprinters (sneltrein) die langere afstanden afleggen mede als de intercity’s kunnen de 1e klas gewoon behouden. Zo weet je als je incheckt/kaartje koopt dat welke trein geschikt is voor 1e klas. Win-Win voor iedereen.

Laatst bewerkt op 25 dagen geleden door Jantje Beton
Paul Lamote
24 dagen geleden
Antwoord aan  Jantje Beton

Een drietreinen systeem is niet rendabel te krijgen.

Laatst bewerkt op 24 dagen geleden door Paul Lamote
Tom
24 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Een treindienst is er niet om “rendabel” te zijn maar om de mobiliteit van miljoenen reizigers te garanderen.

Chris
25 dagen geleden

Ik denk dat het afschaffen van de eerste klas alleen niet voldoende soelaas bied. Ik ben dan ook kritisch. De reizigersstromen zijn op sommige tijdstippen dusdanig dat het afschaffen van de eerste klas in de Sprinter slechts ‘een doekje voor het bloeden’ is. Er moet ook structureel gekeken worden naar de capaciteit per trein en de relatie Sprinter – Intercity (en het aanvullen op elkaar). Want onderaan de streep is – lijkt mij – het doel dat niemand achterblijft op het perron.

Paul Lamote
24 dagen geleden
Antwoord aan  Chris

Het probleem is de chaotische materieelplanning, soms veel te veel en soms veel te weinig. Dat komt deels door de aankoop van 4/6-wagenstellen (SLT, VIRM, DDZ) die inflexibel zijn bij de inzet.

Chris
24 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Dat kan, maar dat heeft ongetwijfeld een strategische reden. Wat ik interessanter vind is kijken naar hoe we beide treinsoorten op elkaar kunnen laten aansluiten. Denk aan Intercity’s een backup-functie te laten hebben als Sprinters te vol zijn (dus dat de IC die erachteraan kachelt automatisch een Sprinter wordt als er meer dan X reizigers achterblijven). Het credo ‘hoe laat is het? solidariteit!’ lijkt me passend in deze waarbij iedereen – dus ook de reiziger – water bij de wijn doet. Ander punt: ervoor zorgen dat er dusdanig verblijf mogelijk is (staand, zittend, liggend, whatever) – en dit zeg ik met BHV-achtergrond – dat gang- en vluchtpaden vrij blijven. Daarvoor hoef je niet per se langere treinen in te zetten of treinen te declasseren.