fbpx

NS vereenvoudigt kaartautomaat

29 sep 2014 11:57

Per 1 oktober wordt het makkelijker om een eenmalige OV-chipkaart bij de kaartautomaat van NS te kopen. Ook wordt Samenreiskorting makkelijker vindbaar op de automaat. Daarmee komt NS deels tegemoet aan eerdere klachten van reizigersvereniging Rover.

De knop "Kopen los kaartje of OV-chipkaart" op het beginscherm van de kaartautomaat wordt opgesplitst. Daardoor kan de reiziger in één keer naar de module om een eenmalige chipkaart te kopen. Die blijft wel een euro duurder dan het e-ticket of OV-chipkaarttarief.

Samenreiskorting zat weggestopt in het menu "Laden overige producten". Vanaf 1 oktober wordt de optie direct in het hoofdmenu getoond. Dat menu wordt direct getoond nadat de reiziger zijn OV-chipkaart voor de kaartlezer heeft gehouden.

Een ander punt dat wordt opgelost, zijn onduidelijke foutmeldingen. Zo kregen reizigers die op een kort traject een Superdagretour naar België probeerde te kopen verwarrende foutmeldingen, terwijl feitelijk het Superdagretour niet werd aangeboden. Dergelijke meldingen worden nu duidelijker.

Op de stations Almere Centrum, Beverwijk, Den Helder, Houten, Heiloo, Santpoort Noord en Woerden zijn inmiddels al OV-chipkaartpoortjes gesloten. Per 9 juli moeten vrijwel alle reizigers inchecken met een OV-chipkaart. Dat mag ook een eenmalige OV-chipkaart zijn, zoals een Blokker-dagkaart. Wie niet met een chipkaart wil reizen, kan nog wel met het e-ticket reizen. Op het e-ticket staat een barcode waarmee de brede poortjes (voor o.a. mindervalliden) geopend kunnen worden.

Eerder kwam NS al tegemoet aan Rover door het "Gemakskaartje" aan te passen. Met dit kaartje kan voor vijf euro vanaf Schiphol naar ieder Amsterdams station gereisd worden of visa versa. Het kaartje werd onder andere ook aangeboden op de kaartautomaat op Amsterdam Zuid, terwijl een reguliere eenmalige OV-chipkaart daar 3,60 euro kost. Inmiddels wordt het gemakskaartje alleen nog verkocht op Amsterdam Centraal en Schiphol.