(c) Stefan Verkerk
Wat NS betreft gaan machinisten voortaan de deuren sluiten bij de Sprinters tussen Amsterdam, Schiphol en Hoofddorp. Conducteurs blijven op de trein, maar zullen straks alleen bezig zijn met service en controle. De plannen zijn voorgelegd aan de ondernemingsraad van NS.
Vanaf 2023 wil NS tussen Amsterdam, Schiphol en Hoofddorp acht keer per uur een Sprinter laten pendelen. Dat komt neer op iedere 6 a 9 minuten een Sprinter. Volgens het spoorbedrijf kan de Sprinter een fractie versneld worden door één persoon volledig verantwoordelijk te maken voor het vertrekproces.
“Per station kan er een tiental seconden gewonnen worden. Totaal gaat het om ongeveer een minuut” vertelt NS-woordvoerder Carola Belderbos. Momenteel duurt de reis per Sprinter zo’n 17 à 18 minuten. Behalve sneller denkt NS dat de treinen ook stipter zullen worden door de voorgestelde wijziging.
Ondanks dat de Sprinter een fractie sneller wordt, zullen veel reizigers tussen Amsterdam Centraal en Schiphol langer onderweg zijn. Dat komt doordat reizigers nu tot 5x per uur in 13 minuten non-stop met de Intercity Direct van Amsterdam Centraal naar Schiphol kunnen. Die treinen zullen in de toekomst niet meer van en naar Amsterdam Centraal rijden, maar van en naar Amsterdam Zuid.
Het spoorbedrijf wijst er echter op dat reizigers vanuit Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Lelylaan in de toekomst veel vaker de trein naar Schiphol kunnen nemen: van 6x per uur nu, naar 10x per uur straks (8x per uur de Airport Sprinter en 2x per uur de Sprinter uit Hoorn). Die reizigers hoeven straks dus minder lang op hun trein te wachten.
NS wijst op de ingrijpende werkzaamheden op en rond Amsterdam Centraal die over een paar jaar van start gaan. Volgens het spoorbedrijf is de Airport Sprinter nodig om de dienstregeling tussen de hoofdstad en de luchthaven gedurende de verbouwing op peil te houden.
Bij de vakbonden en de ondernemingsraad liggen de plannen van NS gevoelig, omdat de angst heerst dat de conducteur op termijn wordt wegbezuinigd. Spoorvakbond VVMC is dan ook uiterst kritisch en noemt de plannen het begin van het einde. “De functie van de HC wordt uitgekleed” stelt de bond. Volgens de VVMC zijn er ook plannen om de BOA-functie bij de conducteur weg te halen. “Wat blijft er straks nog over van de functie en op welke treinen hebben we straks nog een HC? Mochten er nog mensen zijn die dachten dat het allemaal wel zou meevallen dan is dit het moment om te ontwaken en alle alarmbellen te laten rinkelen. Dit is het begin van het einde van de HC-functie zoals we die nu nog kennen.”
NS benadrukt dat de conducteur niet gaat verdwijnen en er juist meer ruimte ontstaat voor service. Om daadwerkelijk de plannen te kunnen doorvoeren zullen er ook een aantal aanpassingen aan de nieuwe Sprinters gedaan moeten worden. Een technisch geleid vertrekproces, zoals het in vaktermen heet, is een bestaande techniek die vaker in Europa wordt toegepast.
NS wil de techniek en het bijbehorende proces zorgvuldig testen. “Dit doen we door middel van een reeks experimenten en testritten, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de interactie tussen mens en techniek. De uitkomsten hiervan nemen we mee in de implementatie” aldus het spoorbedrijf.
This post was last modified on 13 januari 2021 09:31
Oktober is (bijna) aangebroken, de bladeren kleuren warm oranje en rood, en je hebt plotseling…
Met de nachttrein op vakantie. Steeds meer mensen proberen het. Karolien van Wijk is inmiddels…
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een bijzondere open access-aanvraag gekregen: Stichting Hondekop wil…
De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair…
Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…
Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…
Bekijk reacties
Voor deze manier van vertrekken kunnen ze prima kijken bij allerlei private vervoerders en zelfs bij hun eigen Abellio dochter op de lijn Gouda - Aphen a/d Rijn. Daar wordt het vertrekken van de machinist allang toegepast.
daar was wellicht ook eerst de vakbond vertrokken?
Wellicht waar, maar dat is een ander verhaal. Maar feit is wel dat op bijna geen enkele regiolijn geen conducteur aanwezig is en controle ploegen af en toe een treintje nemen. Alleen op de lijn Zwolle - Enschede is vaak personeel aanwezig.
"enkele regiolijn geen conducteur aanwezig is en controle ploegen"
O die controle ploeg ken ik, 18 jochies met te grote schoenen/mond (regiolijn Breng).
Zwolle - Enschede is iets drukker. Vandaar die assistentie.
Op station Schiphol hadden ze tot de coronacrises op spoor 1 en spoor 2 servicemedewerkers die zorgden voor een soepele doorstroming van vele (inter)nationale treinreizigers naar Amsterdam Centraal.
Belooft wat als die servicemedewerkers er niet bij zijn. Moet eerst al die internationale treinreizigers uitgelegd worden dat ze snel moeten instappen.....
@Anoniem
Geen cent te veel. Bedoel geen Zeeuws meisje, maar de neoliberale ideologie, die de Euro op 1,2 en 3 gezet heeft en niet de reiziger. Je moet als conducteurs mensen hebben met een service gerichte instelling en geen personen, die geilen op een uniform. Ik denk dat op ieder station ook service hoort te zijn, desnoods met een uitgebreide - ook briefgeld accepterende - automaat en een grote spraakknop op de automaat op afstand in te voeren.
Zoals in het buitenland veelvuldig voorkomt, kan de conducteur op stoptreinen en sprinters worden gemist. Service geeft de conducteur in stoptreinen al lange tijd niet meer. De conducteur houdt zich doorgaans op in de machinistencabine aan een uiteinde van een trein. De gelijkenis tussen een sprinter en een metro is vrijwel volledig: een conducteur blijkt overbodig. het inzetgebied van de conducteur kan worden beperkt tot intercity-treinen. Bijkomend voordeel is, dat de exploitatiekosten lager zijn. Afschaffing van de conducteur kan direct ingaan, en hoeft niet tot 2023 te wachten.
Wat een onzin, de conducteur is het aanspreekpunt voor enorm veel reizigers in de trein en op het station. Met het voorgenomen wegbezuinigen van het walpersoneel zou deze functie nog belangrijker worden. Maar voor de huidige directie staat heel duidelijk niet de reiziger maar de Euro op 1,2 en 3
Dan moet die der wel zijn en niet zijn "administratie" gaan doen in de lege machinistencabine of de eerste klas reiziger uithangen.
Conducteurs op sprinters zijn volkomen overbodig. Voegen alle kosten toe.
Ik ben met u eens dat een proactieve conducteur op een sprinter nuttig kan zijn, zeker omdat op haltes de poortjes ontbreken. In die zin kan het juist handig zijn om het vertrekproces bij de machinist neer te leggen zodat de conducteur zijn werkzaamheden niet hoeft te onderbreken. Vaak stappen reizigers aan boord van een sprinter met vragen over het vervolg van de reis en die vragen kan de conducteur dan beantwoorden.
Ah meer "service". Dat kennen we van de NS, zoals van hun BOA's "Veiligheid & Service", die dragen vooral bij aan een onveilig gevoel bij betalende reizigers doordat ze liever zaken laten escaleren zodat ze geweld kunnen gebruiken. Een blauw oog en een paar missende tanden die uit je mond zijn geschopt terwijl je geboeid op het perron lag, is blijkbaar meer "service". Nee geef mij maar ouderwets een goede HC!
Inderdaad. Ze komen wel achter dat hun commercieel manier van denken met de service op de Airport Sprinter snel gaat opbreken. Gelukkig zal als goed is in de Airport Sprinters een wc zijn. Tenzij het SLT zijn zonder wc. Hoewel die geleidelijk aan ook steeds meer SLT toiletten krijgen.
In die 20 minuten moeten veel mensen echt naar het toilet?
Een reis per sprinter duurt soms langer dan 20 minuten. Je moet ook de tijd van huis naar station en na het uitstappen naar eindbestemming meetellen. Een toilet is echt geen overbodige luxe.
Een reis met de Airport Sprinter duurt korter dan 20 minuten. Met andere sprinters kan het langer duren. Als er één station is waar je eenvoudig kunt plassen, is het Schiphol. Gratis, op schone toiletten. Maar ik verwacht eerlijk dat de SNG zal worden ingezet. Tegen 2023 hebben ook de SLT allen een toilet, vermoed ik.
Ik verwacht ook dat er SNG wordt ingezet, omdat met die treinen eenmansbediening het eenvoudigst is.
mevr janneke, het gaat om om het schipholboemeltje. van en naar amsterdam
Er rijden toch al veel treinen zonder conducteur? dus hoezo een nieuw systeem wat eer tienduizenden euro's gaan aanschaffen?
Daarbij de mensen V&S die gaan net zo goed mee in de smoesje van: ''ik had haast en kon dus niet inchecken''. misschien tijd om het hele korps conducteur's en V&S op de schop te doen en een tussen vorm te maken? Bijvoorbeeld door de spoorweg politie terug te nemen?
Als Amsterdam Zuid/WTC de spil van het spoor wordt: wanneer komt er dan een boog tussen Zuid en Lelylaan? Asd Centraal wordt steeds onbelangrijker (en gaat ook nog eens van 15 naar 9 sporen), vooral omdat 70% van de arbeidsplaatsen uit het centrum is verdwenen richting Zuidas. Als het luchtverkeerslawaai ook nog eens minder claim op potentiële bouwgrond ten ZW van Amsterdam gaat leggen (de luchtvaart gaat een toontje lager zingen na corona en de energietransitie) komen ook nog eens meer inwoners binnen het invloedsgebied van Zuid. Een rechtstreekse verbinding met Noord-Holland boven het IJ lijkt me dan wel nodig.
[Quote]Als Amsterdam Zuid/WTC de spil van het spoor wordt: wanneer komt er dan een boog tussen Zuid en Lelylaan? [/Quote]
Ik mag toch hopen dat dat niet doorgaat,want dan zijn de reizigers die ten noorden van Amsterdam moeten zijn de klos!
Quote:
Als Amsterdam Zuid/WTC de spil van het spoor wordt: wanneer komt er dan een boog tussen Zuid en Lelylaan? Asd Centraal wordt steeds onbelangrijker (en gaat ook nog eens van 15 naar 9 sporen), vooral omdat 70% van de arbeidsplaatsen uit het centrum is verdwenen richting Zuidas
Ze kunnen beter de Noord - Zuidmetrolijn doortrekken naar Schiphol. En dan via een tracé variant waar vooral veel werknemers en ook bewoners leven. Zal wederom een behoorlijke investering zijn. Maar het levert ook een enorme ontlasting bovengronds op.
Een rechtstreekse verbinding met Noord-Holland boven het IJ lijkt me dan wel nodig.
Waarom wordt die Hemboog zo weinig gebruikt? Alleen de Sprinter Hoorn - Leiden rijdt via de Hemboog.
Als ze de Intercity Direct niet via Amsterdam Centraal willen laten rijden kunnen ze beter de Intercity Direct via Hemboog, station Amsterdam Sloterdijk doortrekken naar Alkmaar of Haarlem. Afhankelijk hoeveel ruimte er is om te keren.
Treinen bij Arriva rijden ook prima zonder conducteur. Dit is natuurlijk wel een heel mooi excuus om te beginnen met het wegbezuinigen van de conducteurs die je toch al een heel jaar lang niet hebt gezien.
Wat een fijne anti conducteur reacties hier zeg.
Besef je wel dat er een gezin achter mij staat?
'schop de conducteur maar van de trein af'.
Nou, vriendelijk dank zeg, ook namens mijn gezin.
Laten we ook zeker niet vergeten dat ook een hoop goede conducteur's zijn, maar ook een paar, minder goede.
We moeten ook niet iedereen over 1 kam scheren, wat ik daarboven misschien ook wel een beetje heb gedaan.
👍
@conducteur
NS is geen sociale werkplaats op kosten van de reiziger. Die reiziger betaalt nu bij NS absurde tarieven en ziet conducteurs die niet werken en wel geld opstrijken.
Ja ja, dat is een plaat die we kennen omdat hij al jaren blijft hangen. Maar wat is het idee achter jouw reactie in relatie tot de opmerking van deze conducteur? Nog even inpeperen met jouw aanname dat hij zijn werk niet doet of zo?
Er wordt de laatste tijd op dit forum vaak gemopperd over de prestaties van de gemiddelde conducteur en dat is jammer wanneer je als conducteur probeert te doen waar je voor betaald wordt.
Er zijn sterke benen nodig om de vrijheid te dragen die een dergelijke baan je biedt en niet iedereen beschikt daarover.
Het lijkt me daarom beter de betreffende leidinggevenden bij NS hierover aan te spreken dan de groep conducteurs als geheel.
Ieder mens heeft begeleiding nodig, is het niet voor broodnodige correcties dan is het wel om af en toe een compliment te krijgen over het goede functioneren en ik denk dat daar bij NS de schoen wringt.
Binnen heel NS is echt wel bekend dat het bedrijf te maken heeft met een enorme groep inactieve conducteurs, die zich vervelend opstelt, zich niet laat sturen en die bij ieder weerwoord onder de vleugels van de vakbond terugkruipt.
Als je, zoals veel conducteurs, vanuit de basis niet gemotiveerd bent om kaartjes te controleren, dan heb je gewoon een verkeerd vak gekozen. Je kunt mij onmogelijk vertellen dat je niet wist dat dat bij je functie hoorde. Er is van alles geprobeerd om de mensen aan het werk te krijgen, maar elke keer als NS probeert afspraken te maken over prestaties, dan staat bij de vakbondsmensen het schuim op de bek. Het houdt een keertje op. Waarom zou NS nog moeite doen om de lastposten aan het werk te krijgen als ze ze op niet al te lange termijn gewoon uit kan werken?
Tot in de jaren 90 was conducteur een ambt waar men tegenop keek. Als je nu een kind hebt dat zegt conducteur te willen worden, dan kun je alleen maar hopen dat hij toch doorleert voor een echt vak.
En de conducteurs die wel actief hun werk doen, staan een beetje aan de zijlijn toe te kijken hoe hun vak erodeert. Waarom staan zij niet op tegen inactieven die hun broodwinning in gevaar brengen? Trap eens een collega de cabine uit als hij daar verveeld Youtube-filmpjes zit te kijken!
Ik vraag me af of uw beroep op het ‘zelfreinigend vermogen’ veel effect heeft omdat, zoals u opmerkt, de goedwillende conducteurs inmiddels aan de zijlijn zijn beland.
Tot de jaren ’90 kwam wangedrag ook voor maar was er sprake van een systeem van straffen en belonen waarbij ik wel moet zeggen dat het belonen niet vaak voorkwam.
Met de komst van de ‘procesmanager’ zonder kennis van zaken en ervaring verdween de grip op het uitvoerend proces omdat disfunctioneren niet langer werd herkend.
De slag om de procesvereenvoudiging, het ‘rondje om de kerk’, is door het personeel gewonnen, waarna zowel overheid als directie de handdoek in de ring lijken te hebben gegooid.
Is dit alles dan dus de schuld van het personeel of de bonden?
Ik denk het niet. De regie ontbreekt gewoon.
@Simon. Ik denk dat verantwoordelijken binnen NS zich er niet aan willen branden. Bij iedere wijziging die ook maar de minste invloed heeft op de vrijheid van de hc's, staat de vakbond te steigeren en wordt gedreigd met acties. Het is niet voor niets dat conducteurs zich niet gewaardeerd voelen, dat worden ze ook niet. Eerder wilde NS de schijn nog wel ophouden, maar inmiddels laten ze de conducteurs lekker in hun sop gaarkoken.
Het meest verstandige wat de conducteurs nu kunnen doen, is een discussie starten over de inhoud en toekomst van hun vak en hoe ze weer waardevol (cq. onmisbaar) voor het bedrijf kunnen worden. Doen ze dat niet, dan zal een andere discussie steeds vaker gevoerd worden. En dat is de discussie over of conducteurs nog wel zo noodzakelijk zijn en die discussie zullen de conducteurs uiteindelijk verliezen. En natuurlijk zullen ze dan de boel weer platgooien, met als ongewenst effect dat ze merken dat ze maar weinig sympathie hebben onder de reizigers. Het is echt beter als ze nu zelf orde op zaken stellen en in plaats van het kinderachtige schuilen achter de dreigementen van de vakbond, zelf eens iets constructiefs verzinnen waardoor NS met hen verder kan. Als je als HC denkt dat je je tijd tot je pensioen uit gaat zitten in de lege cabine, dan heb je het echt mis. En ik zou echt niet weten bij wat voor bedrijf conducteurs met hun vaardigheden tegen een soortgelijk loon terecht kunnen, nadat ze bij NS de laan uit zijn gestuurd.
Ik krijg toch het idee dat de groep zwartrijders dit een prima idee vindt.
Waarom zou je anders tegen de aanwezigheid van een conducteur zijn?
En reken maar dat de kaartjes niet goedkoper worden
Maar hoe vaak wordt er nu gecontroleerd in de Sprinter Amsterdam-Schiphol?
In de plannen van NS verdwijnt de conducteur vooralsnog niet.
De enige controles die ik zelf op dit traject mee heb gemaakt de afgelopen jaren leken allerminst klantvriendelijk, soms zelfs openlijk vijandig tegenover betalende klanten.
Niet alleen vanwege corona trouwens, want dat heeft er ook voor gezorgd dat een deel van het personeel zich inmiddels uiterst vervelend en onbegripvol opstelt.
Misschien omdat dat conducteurs wel honderden miljoenen per jaar kosten en de reiziger dat geld via de tarieven niet ophoesten.
Jammer dat die vakbonden altijd zo'n negatieve toon aanslaan. Hoofdzaak is dat de vertrekprocedure versneld wordt, dat lijkt me een prima plan. Daarnaast hebben reizigers gewoon behoefte aan een conducteur voor allerhande zaken als reisadvies, leiding bij calamiteiten, sociale veiligheid enzovoort, dus die moet blijven.
Neem dat als uitgangspunt, dan kun je stuk vruchtbaarder discussiëren over wat je wil:
- vertrekprocedure door machinist
- vertrekprocedure door conducteur vanuit niet-leidende cabine (Japanse stijl)
- vertrekprocedure door conducteur met camerabeelden vanuit de trein
Dan werk je tenminste samen aan een doel in plaats van zo'n gevecht tegen vernieuwingen.
Ik vind het voorbeeld van Arriva Zwolle - Emmen altijd wel aardig: de conducteur zit achter een balie als er geen kaartjes gecontroleerd worden, aanspreekbaar voor reizigers, en nee, geen rol in het vertrekproces.
Die balie zit er wel en neemt veel ruimte in beslag. Maar er zit nooit iemand achter. Volgens mij kun je er zelfs niet achter zitten, maar moet je staan. De stewards vinden het onhandig en er werd weinig gebruik van gemaakt. Dan liever zoals op bepaalde trams in Amsterdam, waar een servicemedewerker echt achter een kleine balie zit met ook een microfoon om zaken om te roepen als: "Wilt u allemaal even doorlopen?"
Aanvullend: en weet je hoe het gaat? De machinist moet achter z'n stoel vandaag, raampje open schuiven, z'n hoofd er door steken, kijkt en naar voren (of het sein op groen staat) en naar achteren (of er nog veel volk voor de deuren staat), blaast op z'n fluitje, hoofd weer door dat nauwe raampje naar binnen, raampje dichtschuiven, zich weer in z'n stoel hijsen en dan pas kan hij de trein in beweging zetten. Ik vraag me af wat sneller gaat....
Je kunt natuurlijk tegenwoordig ook meekijken via camera's en andere hulpsystemen.
Ja, als het beter kan dan hoe het op de Vechtdallijnen gaat, vooral doen. Daar wordt iedereen beter van.
Voor wat betreft de tijdsduur van die procedure, op basis van realisatiegegevens is die half zo lang bij eenmensbediening als bij tweemensbediening. Verder wat Hildebrand zegt: je kunt het de mensen natuurlijk makkelijker maken met camerazicht op het perron of zelfs spiegels zoals NS (!) op de Zoetermeerlijn jaren gedaan heeft.
Bij springers moet nog altijd de HC er naar toe. Het snel, sneller, snelst is echt hysterische vormen aan het aannemen evenals de kostenbesparing.
Inderdaad. En de NS personeel klaagde onlangs al. Is ook wel duidelijk waarom. De werkdruk neemt toe.
En de station Schiphol is het probleem. In combinatie met het drukke traject tussen Amsterdam C - Hoofddorp.
Ze moeten gewoon het infrastructuur uitbreiden i.p.v. het probleem af te wentelen op het personeel. Dat lost niks op.
De echte oplossing is de nieuwe station Amsterdam Zuid (2030?), uitrol ETCS in combinatie met ETCS treinen en doortrekken van metrolijn Amsterdam Noord - Amsterdam Zuid naar Schiphol via een bepaalde tracé variant.
Dat zijn NS regels, bij Arriva hoeft dat niet. Het is gewoon weer zo'n vakbondsregel om de overbodige conducteur in dienst te houden.