Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer
21 jun 2024 13:00
NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan gaan rijden via Deventer en Bad Bentheim. Dat blijkt uit een aanvraag die de NS naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft gestuurd. Daar moeten alle nieuwe opentoegang-treinen vooraf aangemeld worden.
Twee treinen
Het onderzoek richt zich erop om de huidige trein Amsterdam – Innsbruck / Wenen op te splitsen in twee losse treinen. De verbinding naar Innsbruck blijft dan bestaan, en daar bovenop zou dan een losse trein moeten gaan rijden via Deventer naar Wenen. De bestaande trein rijdt via Arnhem (en bij werkzaamheden via Den Bosch) en heeft twee delen, één naar Wenen en één naar Innsbruck.
In de huidige dienstregeling ontmoet de trein uit Nederland in Nürnberg de Nightjet uit Hamburg. Daar worden de treinen uitgewisseld met elkaar. In Nürnberg wordt het Nederlandse deel naar Wenen gecombineerd met het deel uit Hamburg naar de Oostenrijkse hoofdstad. Ook de twee delen naar Innsbruck worden gecombineerd.
Conceptdienstregeling
Maar ÖBB en NS bekijken dus of er in de toekomst twee aparte treinen vanuit Nederland naar Oostenrijk kunnen gaan rijden. De nieuwe verbinding zou dan via Deventer naar Wenen moeten gaan rijden, zo blijkt uit een conceptdienstregeling die NS naar de ACM heeft gestuurd.
Meer capaciteit?
Willen NS en ÖBB met het voorstel meer capaciteit creëren? Een woordvoerder van NS reageert ontwijkend en stelt dat het te vroeg is om daarop vooruit te lopen. “In zijn algemeenheid zien we dat de vraag naar internationale treinreizen groeit”, stelt de woordvoerder.
Toch lijkt dat wel de insteek. De huidige trein bestaat per bestemming uit één slaaprijtuig, twee ligrijtuigen en twee zitrijtuigen. De nieuwe trein zou moeten bestaan uit één nieuw ÖBB-treinstel, met 40 bedden in het slaaprijtuig, 78 mini cabines, 36 plekken in de ligcoupés en 96 zitplaatsen en vier bedden voor minder validen. Daarnaast zou de trein dan aangevuld worden met één klassiek slaaprijtuig (36 bedden), twee ligrijtuigen, met elk 28 gewone ligplaatsen, en twee plekken voor minder validen, en nog eens één zitrijtuig met elf coupés (66 zitplaatsen).
Nightjet
De Nightjet tussen Amsterdam en Oostenrijk rijdt sinds eind mei 2021, enigszins vertraagd door corona. De trein is vaak volgeboekt, in ieder geval de slaap- en ligcoupés. In 2022 kwam er nog een tweede Nightjetverbinding met Zürich in Zwitserland bij. De nachttreinen hebben inmiddels een twijfelachtige reputatie opgebouwd als het om stiptheid gaat.
Zo kwam zaterdag de nachttrein uit Wenen en Innsbruck met zes uur vertraging aan in Nederland. De nachttrein uit Zürich is midden in de nacht geëindigd in Frankfurt, dit omdat de trein in de tegenrichting een vertraging van meerdere uren had opgelopen. Normaal brengt een NS-loc de nachttrein naar Zwitserland tot aan Frankfurt. Vervolgens keert de locomotief weer terug naar Nederland met de nachttrein uit Zwitserland.
Gezien het verhaal van de Eurostar CEO die voor 2030 niets ziet aan uitbreidingen zullen we maar blij zijn dat anderen dan wellicht naar het Oosten uitbreiden.
NS zou er ook goed aan doen de dienst naar Brussel te verbeteren en solide te maken. Waarbij dan met intensievere adverteren en meer gemak aansluitingen naar Luxemburg en de Franse bestemmingen vanaf Bruxelles verkocht kunnen worden.
De Eurostar CEO staat vandaag 15 juni in de Volkskrant met een lang interview. Veel CEO speak waar je niet veel aan hebt. Ze willen wel veel meer mensen vervoeren maar voorlopig is er er geen nieuw materieel en komen er geen nieuwe bestemmingen.
grappig hoe diverse chagrijnen de eenvoudigste berichten na lezing zitten te min-klikken. Of zit de CEO zelf mee te lezen. Ze ging wle Nederlands leren, er komen best wel veel reizigers van die drie stationnetjes in Nederland.
@Dries, de ns gaat de dienstregeling naar brussel verbeteren: Vanaf december rijden er 2 treinen naar brussel ipv 1 per uur.
Daarvan is een trein 40 min sneller en is de andere trein evensnel als de huidige ic brussel (en neemt ook dezelfde route (vanaf rotterdam)).
Heb ik nog steeds een paar kanttekeningen hierbij (zoals de 10 min stop in antwerpen en dat de reistijd over de hsl wel erg ruim wordt genomen, dat de langzame trein in rotterdam start en dat de snelle trein niet in brussel centraal stopt), maar al en al is het wel een grote verbetering tov het huidige aanbod.
De nachttreinen hebben inmiddels een twijfelachtige reputatie opgebouwd als het om stiptheid gaat.
NS is afgestapt met splitsen en koppelen van ICM-M of andere treinen. Één van de beste maatregelen die NS ooit genomen heeft.
Met deze nachttreinen splitsen ze af in Nürnberg. En dan op het Duitse spoornet die inmiddels berucht is vanwege de vele grote vertragingen.
Dan kan je wel optellen hoe het komt dat de nachttrein regelmatig zo’n forse vertraging heeft.
Ze kunnen beter afstappen van het splitsen of koppelen. Ze kunnen beter één stam met (nacht) rijtuigen rechtstreeks laten rijden. Kost wat meer. Maar dat verbetert de punctualiteit en betrouwbaarheid.
Klopt, ik heb ook een klein vermoeden dat de ns de treinen wilt opsplitsen om ze betrouwbaarder te maken.
Maar ik reageerde vooral op Dries zijn opmerking dat de ns haar service naar brussels moet verbeteren (wat in december al gaat gebeuren).
Foutje van me. Wilde zelf een reactie zetten.
Maar nu ik jouw reactie op Dries ziet wil ik daar ook op reageren.
Heb gelezen dat de serie 9500 (snelle rechtstreekse Intercity Brussel – Amsterdam Zuid/Lelystad) een lange stop bij Antwerpen Centraal. Eigenlijk best goed dat er een forse marge is. Want de punctualiteit van de huidige Beneluxtrein is matig. En dat komt vooral door die flessenhals tussen Brussel Zuid – Schaarbeek. Ook de Eurostar heeft regelmatig vertragingen.
Dat de totale reistijd dan iets langer is dan jammer. Zeker als je het afzet tegenover serie 9200 (NMBS IC Brussel – Breda/Rotterdam). Kun je daar ook voor kiezen. Maar op zo’n lange verbinding tussen Lelystad – Brussel met knelpunten als Schiphol Airport en de Noord – Zuid verbinding in Brussel zo slecht nog niet.
De trein zou Amsterdam-Zuid Lelystad worden omdat er op Zuid de eerste 10 jaar niet gekeerd kan worden? En de achterdeur naar Watergraafsmeer kost bijna net zoveel tijd als de rit naar Lelystad? Laat hem dan doorrijden naar Zwolle. Daar hebben veel meer mensen wat aan. Stoppen ze dan ook nog in Almere Centrum?
Doorrijden naar zwolle (en leeuwarden of groningen) staat wel op de agenda (net als stoppen in brussel centraal), maar van lelystad naar zwolle is wel weer een half uur extra reistijd.(brussel-lelystad is 2,5 uur, en brussel-lelystad-zwolle is 3 uur) En aangezien alstrom zo traag is met het leveren van treinen zit je snel met dat je te weinig treinen hebt.
Nou, gelukkig dan maar. Als het ook een beetje uit de verf komt kan NS-international mooie aanbiedingen maken om vanaf Brussel een vakantiebestemming te bereiken 🙂
Mooi, maar u laat de reiziger in de steek, wanneer er een trein wegens mankementen uitvalt en de reiziger op kosten wordt gejaagd wanneer hij geen gebruik kan maken van de al geboekte hotel accomodatie op de plaats van bestemming. Vertragingen komen ook regelmatig voor
Op wie doel je hier met “u”?
In China pakt men wel door, hier al zo vaak aangedragen.
New high-speed sleeper train service connects Hong Kong with Beijing and Shanghai
https://edition.cnn.com/2024/06/16/travel/high-speed-sleeper-train-hong-kong-beijing-shanghai-intl-hnk/index.html
Frappant hoe men zonder blikken of blozen Hitachi treinen nabouwt als twee druppels water en dan met droge ogen beweert dat het eigen ontwikkeling is geweest. Helaas vergeet men wel eens wat, met fatale gevolgen, maar voor de rest gaat het super.
De Chinese spoornet is niet te vergelijken met de Europese spoornet. In China heb je geen soorten stroomsystemen en beveiligingssystemen.
En de Chinese slaaptrein rijdt op eigen HSL spoor. Tussen Amsterdam – Wenen moet de Euronight trein het spoor delen met andere treinen. Maar wordt er tussendoor ook gesplitst op Nürnberg. Wat qua dienstregeling ingewikkeld is. Zeker als de andere slaaptrein uit Hamburg moet komen.
Ik had lang geleden gesuggereerd TGV-slaaptreinen naar Barcelona en/of Milaan te laten rijden. Lastig omdat het HSL spoor in Frankrijk schinbaar iedere nacht gesloten is. Dan kun je alleen tot 24:00 en na 06:00 over HSLs rijden. Er zijn vast nog wel wat oude TGV treinstellen die omgebowud kunnen worden. Ze hoeven ook niet per se 300km/h te rijden.
Het zou toch mooi zijn een slaap TGV Brussel-Barcelona te hebben 🙂 Of gewoon naar Nice en omgeving.
Een TGV nachttrein zou een goed idee zijn. Volgens mijn informatie is er project geweest Londen – Barcelona en Londen – Milaan.
Er zou een Talgo 112 achtige trein worden met slaap coupes. Het project is afgeblazen door de hoge infra heffingen met name de Kanaaltunnel. Frankrijk moet het
TGV lijnen opstellen voor nachttreinen.
Talgo nachttreinen bestaan zoal. Die hebben daar een grote expertise in. TGV – Night moet nog ontwikkeld worden. Ben je zo 10 jaar verder.
Typisch Franse protectionisme. Alleen Trenitalia en DB slagen erin om hun hogesnelheidstreinen rendabel te laten rijden op Frans spoornet. Maar dan met een héél lage frequentie.
Terwijl in Spanje ADIF hun hogesnelheidsnet open hebben gezet voor RENFE, Trenitalia en SNCF. Kortom meten met twee maten. EU zou moeten ingrijpen. Maar dat zullen ze dan niet doen.
Maar wel onze staatssecretaris Vivianne Heijnen aanspreken vanwege onderhandse gunning aan NS.
Het interieur is nogal primitief.
Technisch twijfel ik aan of het een copie van Hitachi is. Siemens heeft
de eigen toilet en douche van de
hotel treinen van Talgo gecopieerd.
Het ziet er goed uit en de trein is gelijk aan de Shinkansen waar ik in heb mogen reizen.
Alles beter dan een trein zonder interieur die hier niet bestaat.
Het is goed dat China de voor touw neemt met hogesnelheidstreinen nachttreinen. Volgens mijn informatie hebben de Chinese hogesnelheidstreinen de beste baan ligging. Er rijden soms drie nacht hogesnelheidstreinen achter elkaar tussen Beijing en Guangzhou. De Chinese spoorwegindustrie leveri goede kwaliteit. Aan Maleisië worden nu 10 ETS treinstellen geleverd en komen volgend jaar in dienst..
Deze treinen gaan 140 km op smalspoor ( 1 m) . Europa moet meer samenwerken met China dan ontstaat er win win situatie.
Zijn er niet genoeg NS-locs om ook een locswap te besparen op de trein naar Zwitersland? Ik heb begrepen dat het toch een stukje tijdswinst is als er niet van loc gewisseld moet worden. Ook maakt het een treindienst naar mijn gevoel robuuster.
De route via Bad Bentheim is minder onderhevig aan bouwplaatsen onderweg, dan de huidige via Arnhem Centraal en Oberhausen. Bovendien takt hiet geen Betuweroute aan of af, dus deze route kan straks als tijdelijk of definitief gekozen worden. De ICE treinen rijden ook vaak via Utrecht, Eindhoven en Venlo om, omdat het spoor vaak bij Ede Wageningen of Emmerich dicht is door werken. Maar ook werken aan het spoor bij Vught is de reden dat er voor de route via Deventer en Hengelo wordt gekozen!
Laat de trein lekker door de polder rijden, over Zwolle, en dan naar Almelo. Het is toch uitgestorven op het spoor.
Deventer heeft wel een lekker ruim station en een Noord-Zuid verbinding. Handig voor de reizigers in de regio. Die besparen wel flink op de reisduur.
Verliest het Roergebied dan haar nachtverbinding met Wenen? Die heeft het al decennia volgens mij. Dat lijkt me een serieus bezwaar toch?
De NightJet uit Brussel naar Wien rijdt ook nog, alleen komt deze niet in Düsseldorf. Ik hoop op een terugkeer van de Autozug Düsseldorf-Wien die verdwenen is, toen de NightJet verlengt moest worden naar Amsterdam. Ik ben vorig jaar in Feldkirch geweest, het eindpunt van de Autozug Wien-Feldkirch en vond het rangeren met de autotransportopleggers erg interessant om te zien. Maar ik denk dat de Autozug niet meer terugkeert.
Ik vraag mij af of er wel voldoende animo is om de NightJet Amsterdam-Wien los te gaan rijden. Denkt de ÖBB dat ze over enkele jaren met de Mini-Cabins nieuw publiek kan aantrekken. Vanuit Wien kun je makkelijk doorreizen naar Oost-Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, straks ook Servië, Slovenië en Kroatië. Het is wel echt een van de grootste spoorknooppunten van Europa.
Dat ziet er best interessant uit. Het valt me op, dat deze dan ook in Bad Bentheim stopt. Wel kort, maar het is eigenlijk, evenals Oldenzaal, een klein stationnetje.
Er moet nog steeds in Bentheim gestopt worden om van stroomsysteem te wisselen. Alleen het wisselen van de locomotief is komen te vervallen.
Dit begrijp ik niet. De Franse CC40100 stopte ook niet in Quevy.
Hier werd van 3000 volt gelijkstroom omgeschakeld naar 25000 volt wisselspanning. Ook de Eurostar treinen stoppen niet in Hoofddorp.
Kan iemand dit uitleggen?
In Hoofddorp en bijv. op de lijn naar Emmerich zijn er spanningssluizen aanwezig op de vrije baan. Dit houdt in dat over een bepaalde lengte de bovenleiding spanningsloos is. Dat geeft de machinist gelegenheid om (uit-)rijdend over te schakelen op een andere spanning, voor zover dat niet (semi-)automatisch(?) gebeurt.
In station Bad Bentheim is de bovenleiding omschakelbaar, en hoogst waarschijnlijk gekoppeld aan de beveiliging. Je moet dan wel stoppen waarna de treindienstleider de spanning omschakelt en pas daarna het sein veilig kan stellen.
In station Venlo is op de goederen sporen wel een kleine spanningssluis maar ik vermoed dat die te klein om rijdend te passeren. Ik geloof dat de treinen daar met gestreken pantograaf dan wel uitgeschakeld binnenkomen en pas na stilstand weer inschakelen onder de andere spanning. Vandaar dat omgeleide ICE’s (vrijwel) altijd stoppen op de goederen sporen.
En wat doet dat met de.prijs? In 2023 3 personen, eigen coupe met bedden € 750,00. 2024 hetzelfde maar met midden in de nacht een instappende passagier, € 1500,00. Beide direct aan het begin van de boekingsperiode direct geboekt.
Wat zijn ‘mindervaliden’? Nu ben ik niet zo heel erg van het taalgebruik en correcte formulering, maar ‘mensen met een beperking’ is volgens mij een betere term.
Mindervalide een moeilijkere woord voor mensen die niet snel of goed ter been zijn.
Mensen met een beperking hoeven niet perse slecht ter been te zijn. Ze kunnen ook héél slecht zien/horen e.a.
Wel een essentieel verschil. Daarom zijn er treinen gemaakt met gelijkvloerse instap. In overleg met Locov.
Nee, ik denk dat je het niet helemaal snapt. Met ‘minder valide’ impliceer je eigenlijk dat mensen met een beperking minder gelden dan mensen zonder beperking. Het was een subtiel berichtje voor de redacteuren om aan te geven dat ze wellicht iets kunnen doen aan hun woordkeuze. 😉
Had het in de gaten dat het bedoeld was voor de redacteuren.
Ben zelf wel eens betweterig.😉
Invalide is natuurlijk beter maar graag doet men alsof men gewoon mobiel is en dat wat anderen moeten doen om die mobilteit te leveren een recht is.
Lukt het een beetje met trapje klimmen in uw VIRM?
Hoe is de term ‘invalide’ beter?
En het trapje klimmen in de VIRM lukt prima: ik heb wel een beperking, maar kan nog prima lopen…