Ook staatssecretaris waarschuwt voor desastreuze gevolgen bezuiniging op ov – maar heeft (nog) geen oplossing
02 apr 2025 17:39
De bezuiniging op het openbaar vervoer ’kan desastreus uitpakken’, zei staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van openbaar vervoer woensdag. Jansen deed zijn uitlatingen in een Tweede Kamerdebat over bereikbaarheid. Uit protest tegen de bezuiniging stonden woensdagmiddag in een groot deel van de Randstad bussen, trams en metro’s 110 seconden stil.
Jansen zei gisteren dat hij de zorgen over de bezuiniging deelt. Door de korting zouden de prijzen van het ov fors kunnen stijgen en verbindingen verdwijnen. Maar een oplossing om de besparing ongedaan te maken heeft de staatssecretaris niet. Jansen voorspelde dat ’ingewikkelde keuzes gemaakt moeten worden’. ’’De druk is groot en de middelen zijn beperkt’’, zei hij.
Geen middelen voor oplossing
Met betrekking tot de bezuiniging van 110 miljoen in de Randstad noemde hij dat daarmee bijvoorbeeld het busvervoer tussen Amsterdam en Purmerend getroffen wordt. ,,We zien de essentie, maar we hebben geen middelen op de begroting om de korting ongedaan te maken. Dit kan desastreus uitpakken’’, aldus Jansen.
Zijn betoog zorgde bij de Kamer voor alleen maar meer onrust. Kamerlid Haptamu de Hoop van GroenLinks-PvdA vroeg of Jansen wel in staat is het coalitieakkoord uit te voeren waarin staat dat het ov betaalbaar moet blijven en voor een goede bereikbaarheid moet zorgen. De Hoop: ’’Ik heb het gevoel dat we als toeschouwers naar iets zitten te kijken dat desastreus is en er wordt niet ingegrepen.’’
’Alles op alles zetten’
Jansen zegt juist ’keihard aan het werk’ te zijn met het ministerie. ’’We zijn continu bezig. Ik maak me hier heel sterk voor. We moeten echt alles op alles zetten om dit ongedaan te maken.’’ Het kabinet is momenteel bezig met het opstellen van de voorjaarsnota. Daarin wil Jansen een oplossing vinden voor de bezuinigingen, maar concreter dan die wens werd het niet.
Het kabinet heeft een bezuiniging van in totaal 110 miljoen euro gepland op het openbaar vervoer in de regio rond Rotterdam en Den Haag en de regio Amsterdam. Daarnaast wordt er voor nog eens 225 miljoen bezuinigd door de vergoeding van de OV-studentenkaart met 225 miljoen te verlagen.
Meer acties dreigen
Vervoerders, regiobesturen en reizigersorganisaties trokken afgelopen week aan de noodbel over de bezuinigingen en hielden woensdagmiddag een eerste actie. De vervoerders in en rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voorspellen zwaardere acties als de bezuiniging van 110 miljoen niet van tafel gaat.
(c) Treinreiziger.nl / Mark Koghee
Zelfreflectie zou de ov bedrijven sieren. Iets minder vaak een bus of metro in de spits komen we wel overheen. Lukt buiten de randstad ook
In de randstad gaan wel wat meer mensen met het OV.
In de randstad gaan zeker meer mensen met het OV, maar elke 10 minuten een trein is niet per sé nodig. Door de 10 minutentreinen zijn er vaak hele kleine treinen (bijv. 4-baks dubbeldekker) en zijn er overstapmogelijkheden komen te vervallen of zijn ze verslechterd. Ik denk dat heel veel reizigers tevreden zouden zijn met 15 minuten service met langere treinen die beter aansluiten en korter stoppen op stations. Dat zou al 2 machinisten en 4 tot 6 conducteurs per uur per richting schelen.
Hiervan afgezien ben ik wel van mening dat er een goed alternatief voor de auto moet zijn, en de metrofrequentie op sommige lijnen zorgt voor een redelijk alternatief daarvoor!
Dit gaat volgens mij ook niet om de trein, maar om stads- en streekvervoer. Voor wat betreft de trein ben ik het deels met u eens. Een 10 minutentrein is nu niet per se nodig. Maar om verkeer goed te organiseren moet je ook op lange termijn kunnen denken. In de toekomst is dat zeer waarschijnlijk wel nodig.
Die 10 minuten trein in de spits is voornamelijk om op de drukste trajecten voldoende capaciteit te hebben, en niet om perse kort te wachten. Op de drukste trajecten staat men rond 08:00 op dinsdag en donderdag in 12 dubbeldeks bakken virm elke 10 minuten alsnog in het gangpad… Haal daar een trein uit (gebeurt wel eens), en je loopt echt al snel achter de feiten aan. Ik zou daar niet op capaciteit gaan korten… In ieder geval niet op dinsdag en donderdag.
Daarnaast is op sommige lijnen echt wel een hoge frequentie nodig, simpelweg omdat het te druk is. Op die lijnen wil je echt niet bezuinigen.
plus op die lijnen krijg je de kosten om 10 treinen te rijden elke minuut wel terug, misschien dat je overdag (denk 10 tot 16 uur) wel weer terug kan naar 10 minuten, maar dit gaat over bezuinigingen op streekvervoer, niet de ns.
je wilt de enige bussen en metro’s die winst maken afschaffen?!?
Bussen en metro’s die winst maken? Dat was voor het laatst in de jaren 60.
“Daarnaast wordt er voor nog eens 225 miljoen bezuinigd door de vergoeding van de OV-studentenkaart met 225 miljoen te verlagen.”
Wat houdt dit in???
Gaan we de OV-kaart die de woningcrisis in de studentensteden houdbaar houdt wegbezuinigen? De studentensteden hebben al problemen met alle studenten (binnen- als buitenlanders) huisvesten. Veel studenten in de buurt kunnen thuis blijven wonen doordat ze heen en weer kunnen met OV!
Wanneer er geld betaald moet worden om elke dag heen en weer te reizen gaan er mensen afhaken bij het OV!
Dit komt de universiteiten, drukte op de wegen en drukte op de woningmarkt niet ten goede!!!
De studentenOV kaart blijft. De vergoeding wordt alleen verlaagd omdat studenten tegenwoordig minder vaak reizen dan voorheen. Minder reizen –> Minder vergoeding. Dit komt waarschijnlijk vooral doordat sinds corona alle lessen nu ook thuis te volgen zijn, al dan niet door opnames achteraf terug te kijken.
Voorheen moesten mensen gewoon naar de uni komen puur om 1 uurtje in de banken te zitten, en dan weer terug naar huis te reizen.
Die vergoeding is ooit gekomen als goedmakertje voor het korten van de studiefinanciering. Vervolgens is die later wederom gekort door de keuze tussen week/weekenddagen verplicht te stellen. En nu wordt er gekort op de hoeveelheid geld die naar het OV gaat, waarna er waarschijnlijk weer gekort gaat worden op de reisproducten.
….waarna er gekort wordt op onderwijs waardoor er minder OV nodig zou zijn waardoor enzovoort enzovoort.
ALLE lessen thuis ?
Werkt gewoonweg niet. Is tijdens Corona gebleken.
Dat eerste is niet waar: Lessen worden gewoon fysiek op school gegeven, maar omdat lessen niet altijd verplicht zijn en de roosters soms idd kort komen studenten niet altijd naar school.
Lessen zijn sinds corona ook vaak digitaal beschikbaar. Voor een of twee uurtjes komen studenten dan niet naar school.
Studenten maken tegenwoordig zo’n 20% minder kilometers met het OV dan voor corona. Omdat de vergoeding van het Min Onderwijs is gekoppeld aan het aantal gereisde kilometers gaat die vergoeding volgens het contract ook 20% omlaag.
Ik zit paar keer per week in de tram. Veel mensen betalen niet, ik schat minimaal 5% van de reizigers, doe daar wat aan.