fbpx

Ook trage trein naar België fors duurder

19 okt 2012 1:18

Een dagje of een weekend naar België wordt ook met de trage trein vanaf 9 december fors duurder. Een weekendretour wordt gemiddeld 67 procent duurder, een dagretour (met vertrek na 9:00 uur) wordt 45 tot 60 procent duurder. Dat meldt Treinreiziger.nl vrijdag. Voor Maatschappij voor beter OV is het bericht aanleiding opnieuw een klacht in te dienen bij de NMa. Rover noemt de prijsstijging “absurd” en “geldklopperij”.

De prijsstijging wordt veroorzaakt door het afschaffen van het superdagretour en het weekendretourtje. Ook het goedkopere tarief voor jongeren gaat verdwijnen. Die formules worden nu nog aangeboden tussen ieder Nederlands en ieder Belgisch station, en zijn altijd verkrijgbaar. Bij het superdagretour is alleen de eis dat de reis na 9:00 uur plaats vindt.

Noord-Brabant
Vooral voor reizigers vanuit Noord-Brabant en Zeeland is dat zuur nieuws: zij krijgen niet alleen te maken met duurdere treintickets, maar ook met tragere verbindingen. Zo zal een reiziger Roosendaal – Brussel zijn rechtstreekse trein verliezen. Daardoor zal hij zowel op de heen- als terugreis ruim een half uur langer onderweg zijn en gaat hij 45 procent meer betalen voor een dagretourtje. Een retourtje in het weekend zal zelfs 67 procent duurder worden.

NMa
Reizigersorganisatie Voor Beter OV is geschokt van de prijsstijging en heeft de waakhond NMa in een brief opnieuw gevraagd op te treden tegen NS. Voorzitter Rikus Spithorst: "Nadat de NS vanuit zijn machtsconcentratie al eerder de markt had gemanipuleerd door het aanbod van de ´gewone´ treinen te verslechteren om zo de reizigers de Fyra in te jagen, wordt de markt nu ook gemanipuleerd door prijsopdrijving van de ´gewone´ treinen naar België."

Absurd
Ook Rover maakt zich zorgen over de tarieven. “De nieuwe Fyra-tarieven zijn absurd hoog. Met het afschaffen van deze voordelige kaartsoorten wordt het dus helemaal onmogelijk om voordelig naar België te reizen” zegt Rover-woordvoerster Sanne van Gaalen.

Reactie NS
Een woordvoerder van NS dat er nog met de Belgen onderhandeld wordt over de tarieven. Feit is dat de goedkope tarieven na 8 december niet meer boekbaar zijn. Ook uit informatie van B-Europe is op te merken dat het superdagretour en het weekendretour na 8 december niet meer verkocht worden.

Enkele reis
Overigens verandert er niets voor de prijzen van enkele reizen. Ook het tarief van een dagretour met vertrek voor 9:00 uur wordt niet aangepast. De prijs van een meerdaags retour – niet zijnde een weekendretour – blijft opgebouwd worden uit twee enkele reizen, en wordt dus niet duurder.

Overizcht nieuwe en oude tarieven