fbpx

Openbare verhoren Fyra-enquête beginnen half mei

De parlementaire enquêtecommissie die het debacle rond de hogesnelheidstrein Fyra onderzoekt, begint op 18 mei met de openbare verhoren. Dat heeft voorzitter Madeleine van Toorenburg (CDA) donderdag gezegd.

In de afgelopen maanden heeft de commissie feitenonderzoek gedaan en achter gesloten deuren gesproken met ruim tachtig mensen die betrokken zijn geweest bij de snelle trein. Dat waren cruciale spelers bij de overheid, uit de politiek, het bedrijfsleven en van andere instanties, ook uit het buitenland. Van Toorenburg wil nog niet zeggen wie de commissie uitnodigt voor de openbare verhoren, die maximaal vier weken gaan duren. De openbaren verhoren hadden eigenlijk al eind vorig jaar van start moeten gaan.

De Fyra V250, die Amsterdam en Brussel met elkaar had moeten verbinden, viel in januari 2013 na minder dan 40 dagen uit wegens grootschalige technische mankementen. Daarop bliezen NS en de Belgische vervoerder NMBS de bestelling uit 2004 alsnog af. 

De enquête moet onder meer opheldering geven over het aanbestedingstraject, dat eindigde met de gunning aan het Italiaanse AnsaldoBreda. Ook kijkt de commissie naar het verstrekken van vergunningen voor de treinstellen en wordt onderzocht welke belangen er speelden, hoe de besluitvorming liep en welke rollen de overheid en het bedrijf hadden.

Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument van het parlement om de waarheid over een kwestie boven tafel te krijgen. Genodigden zijn verplicht te verschijnen en moeten een eed afleggen. De enquêtecommissie wil dat het Fyra-dossier na haar onderzoek wordt gesloten, zei Van Toorenburg.

(c) ANP