fbpx

Oud NMBS topman wil niet naar Fyra enquete komen

De oud-topman van de Belgische spoorwegen NMBS weigert voor de parlementaire enquêtecommissie over de geflopte Fyra te verschijnen. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard dinsdag. Leo Pardon vindt het "onzinnig om te praten op basis van herinneringen".

Pardon geldt als voormalig NMBS-directeur als een van de belangrijkste hoofdrolspelers in het onderzoek naar het debacle rondom de Fyra V250. Hij was immers verantwoordelijk voor de aanbesteding van de treinverbinding en de gunning aan de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Pardon ging in 2007 met pensioen.

Komende weken spreekt de enquêtecommissie ruim veertig mensen die betrokken zijn geweest bij de Fyra. Nederlanders die zijn opgeroepen moeten verplicht meewerken, maar buitenlanders hoeven dat niet.

De topman van de Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda, Maurizio Manfellotto, komt wel in juni in Den Haag getuigen voor de parlementaire enquêtecommissie. Maandag verschenen de eerste getuigen voor de commissie.

Een woordvoerder van de enquêtecommissie wilde niet inhoudelijk reageren op het bericht uit de Belgische media. De commissie, die maandag is begonnen met de openbare verhoren, doet geen mededelingen over de totale lijst van veertig betrokkenen die ze als getuige onder ede wil horen. Wel wordt per week bekendgemaakt wie er voor de commissie zal verschijnen. Of Pardon op de lijst staat, wilde de zegsman dus niet zeggen. Maar iedereen die de commissie wilde hebben, is er, voegde hij eraan toe.

(c) ANP