fbpx

OV-chipkaart bij NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen de OV-chipkaart landelijk aanbieden vanaf 1 oktober 2009. Op dat moment hebben reizigers de keuze om een gewoon kaartje te kopen, of te reizen met de OV-chipkaart. De NS zal het gebruik van de OV-chipkaart gaan stimuleren door reizigers korting te geven. In de startfase biedt NS alleen annonieme en wegwerp OV-chipkaarten aan. Vanaf 1 december kunnen ook vaste klanten van de kaart gebruik maken.

Ter voorbereiding van de OV-chipkaart heeft de NS gedeeltelijk haar tarieven aangepast. Dit doet de NS stapsgewijs, waarbij in de zomer van 2009 de eerste stap is gezet. Een OV-chipkaart kent geen voordelig tarief voor retourtjes. Daarom zal de NS de prijzen van enkele reizen verlagen, en wordt de prijs van een retour twee keer de prijs van een enkele reis. De papieren retourtjes zullen de komende drie jaar iedere keer twee procent duurder worden bovenop de normale prijsstijging. Enkele reizen daarentegen worden de komende drie jaar ieder jaar drie procent goedkoper. 

Introductiekorting
Bij de introductie van de OV-chipkaart zal de NS reizigers met de kaart introductiekorting aanbieden, waardoor de reiziger voor enkele reizen met de OV-chipkaart altijd veel voordeliger uit is. Een retourreis kost op de OV-chipkaart hetzelfde als op een papieren retourtje. Het tarief van een enkele reis op de OV-chipkaart is extra voordelig tijdens de introductiejaren. De extra korting wordt in stappen verminderd zodat de tarieven van de OV-chipkaart en de papieren kaartjes in 2011 gelijk zijn: In 2009 gemiddeld 10% korting t.o.v. papieren enkele reizen, in 2010 nog 5% korting. De papieren enkeltjes worden tot 2011 in drie stappen steeds 3% goedkoper. Papieren dagretours gaan in drie stappen steeds 2% in prijs omhoog. Vanaf 2011 zijn de tarieven van papieren kaartjes en de OV-chipkaart gelijk. Ook het papieren retourtje is dan gelijk aan de som van twee enkele reizen. 

Instaptarief
Bij het reizen met de OV-chipkaart wordt een instaptarief gerekend. Dat is een soort borg. Bij de NS zal dit 20 euro bedragen, voor vaste klanten 10 euro. Het instaptarief wordt van de kaart afgescheven bij het inchecken. Bij het uitchecken wordt berekend wat de prijs moet zijn en wordt het teveel betaalde deel terug geboekt op de kaart. Wie vergeet uit te checken is het instaptarief kwijt of moet het deel terugvragen via de NS Klantenservice.

Nieuwe kortingskaart
Voor de klant die minder vaak reist, komt er in 2009 een nieuw goedkoop abonnement waarmee hij voor slechts 19 euro een jaar lang 20% korting krijgt in de daluren. Dat heeft NS in augustus 2008 bekend gemaakt. NS verwacht zo nog meer reizigers een aantrekkelijke mogelijkheid te bieden om buiten de spits goedkoper te reizen. Het succesvolle Voordeelurenabonnement van € 55,- per jaar voor 40% korting blijft bestaan. Nu al ligt de gemiddelde kilometerprijs van reizen met NS lager dan de variabele autokosten. 

OV-chipkaart opladen bij de NS
Via de NS-kaartautomaat kan de OV-chipkaart opgeladen worden. Met bijvoorbeeld muntgeld kan er geld op de OV-chipkaart opgewaardeerd worden. Dit kan momenteel nog niet bij alle NS-kaartautomaten. Op Youtube staat een video met instructies en uitleg hoe de kaartautomaat welke geschikt is voor de OV-Chipkaart herkent kan worden.

OV-chipkaart van de NS ook te gebruiken bij bus, tram en metro
De OV-chipkaarten van de NS zijn ook te gebruiken bij andere vervoerders, bijvoorbeeld bij Connexxion, Arriva, GVB of de RET.