fbpx

OV Loket: Betere vergoeding voor sterabonnementen nodig

12 feb 2013 14:56

Het afschaffen van sterabonnementen in het openbaar vervoer moet beter worden gecompenseerd. De kosten zijn toegenomen terwijl het vervoer er niet beter op is geworden, constateert het OV Loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer, dinsdag.

Een sterabonnement kan worden gebruikt om binnen een bepaald gebied of met een bepaalde lijn te reizen. Zulke abonnementen worden veel gebruikt door scholieren en forenzen. Sinds dit jaar mag iedere regio zelf bepalen of en tegen welk tarief een abonnement voor streekbussen wordt aangeboden.

In veel regio´s bestaat nu geen sterabonnement meer. In onder meer Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland moeten reizigers nu per kilometer betalen voor de diensten van ov-bedrijven als Arriva, Veolia en Connexxion. Voor sommige reizigers zijn de kosten volgens het OV Loket met 75 procent toegenomen.

Nadat in de regio´s Hoekschewaard en Goeree-Overflakkee veel was geklaagd, is afgesproken dat scholieren daar worden gecompenseerd. Het OV Loket vindt dat ook forenzen compensatie moeten krijgen. In Zuid-Holland zouden daar al plannen voor zijn. In de regio´s waar helemaal niets in de plaats is gekomen voor de sterabonnementen zouden trajectabonnementen moeten worden ingevoerd.

(c) Novum