fbpx

OV net als auto in 10 jaar ruim 20% duurder

Een ritje met de bus of trein is de afgelopen tien jaar 23 procent duurder geworden. De kosten van de auto stegen ongeveer net zo hard. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

De prijs van mobiliteit is veel sneller gestegen dan andere zaken, zegt het CBS. De algemene stijging van consumentenprijzen bedroeg de afgelopen 10 jaar namelijk maar 15 procent. De kosten van autorijden fluctueren meer dan die van openbaar vervoer door de sterk op en neer gaande brandstofprijzen.

Nederlanders geven veel meer geld uit aan auto’s dan aan openbaar vervoer. Volgens het CBS zelfs 10 keer zoveel. Bij de auto was eind 2018 de verzekering het meest gestegen ten opzichte van 2009 (45 procent). Daarna volgde parkeren met een prijsstijging van 27 procent.

Treinreiziger.nl kwam vorig jaar al tot de conclusie dat de prijs van het treinkaartje veel harder is gestegen dan de inflatie. NS vertelde toen tegenover Treinreiziger.nl dat de ticketprijzen in negen jaar tijd met gemiddeld 25 procent waren toegenomen. Gemiddeld, want een dagretourtje op het station is vaak circa 35 procent duurder geworden.

© ANP / Treinreiziger.nl