fbpx

Overzicht: handige websites voor treinreizigers

29 okt 2021 12:17

Waar kun je als treinreiziger handige informatie vinden? Uiteraard bij de spoorwegmaatschappij waarmee je op pad gaat, maar er zijn tegenwoordig veel meer websites die specifieke informatie hebben. Treinreiziger.nl heeft een aantal websites op een rij gezet. Voor zowel internationale reizen als reizen binnen Nederland. Ook een aantal handige websites voor de treinliefhebber komt in dit artikel aan de orde.

Treinkaartjes boeken

Er zijn tegenwoordig talloze websites waar je internationale treinkaartjes kunt kopen. Uiteraard bij NS International, Deutsche Bahn, NMBS Europe en dergelijke. Maar er zijn ook websites die het aanbod van verschillende spoorwegmaatschappijen aan elkaar knopen. Een perfecte vergelijkingswebsite, zoals Sky Scanner voor de luchtvaart, is er voor de trein nog niet. Wel zijn er partijen die aanbod van verschillende spoorwegmaatschappijen aan elkaar knopen. Trainline is daarvan een goed voorbeeld (zie review Trainline.nl). Daarnaast zijn er tal van websites met uitgebreide tips. Bijvoorbeeld metdetreinnaarhetbuitenland.nl van Maurits Wever. Tips over nachttreinen vind je juist op NoordWestExpress.nl, opgericht door Chris Engelsman (en eveneens mede initiatiefnemer van European Sleeper). In het Engels – maar niet minder interessant – is seat61, bordenvol tips.

Internationale reserveringen

Heb je al een treinticket (zoals een Interrail-pas), en wil je alleen een zitplaatsreservering maken? Dan kun je verschillende partijen kiezen. Richting Duitsland kun je bijvoorbeeld bij Deutsche Bahn terecht. DB rekent 4 euro per persoon, per reis. Reis je met drie treinen, dan betaal je in de regel nog steeds maar 4 euro. Handig is dat je bij Duitse treinen vaak ook je zitplaats kunt kiezen op een plattegrond. Wil je slechts voor één trein reserveren? Dan kun je bij de ÖBB en de Tsjechische spoorwegen al voor 3 euro doen. Bovendien bieden de Tsjechische spoorwegen nog een ander voordeel: je kunt tot vijftien minuten voor vertrek kosteloos annuleren. Dat kan niet bij de ÖBB of Deutsche Bahn. Bij de Tsjechische spoorwegen kun je ook treinen reserveren die niets met Tsjechië te maken hebben, bijvoorbeeld Amsterdam – Basel. De ÖBB heeft weer als voordeel dat je er ook reserveringen kunt maken voor nachttreinen. Binnenkort komt Treinreiziger.nl met meer tips voor interrailers.

Treinsamenstellingen

Wat is de samenstelling van een trein? In Nederland geeft NS tegenwoordig ook materieelinformatie. Maar wat als je met een internationale trein reist? Voor de treinliefhebber kan Vagonweb dan interessante informatie hebben. Daar kun je talloze samenstellingen op vinden. Je moet wel het treinnummer weten. Dat kun je eventueel opzoeken via de reisplanner van Deutsche Bahn. Een voorbeeld: dit is de samenstelling van de nachttrein naar Wenen. Ook treinen verder weg van huis zitten erin. Bijvoorbeeld de nachttrein München – Rijeka / Zagreb / Venetië.

Afbeelding: Vagonweb

Treinposities

Ook interessant is de website van treinposities.nl. Hier kun je een treinradar zien, en kun je ook terugkijken. Ook alle actuele vertrektijden worden gelogd. Bij Treinreiziger.nl gebruiken we deze site wel eens om een schatting te maken hoeveel treinen er zijn opgeheven bij een grote storing. De lijst opgeheven treinen is daarbij handig. Voor de treinnerd zijn er meer statistieken, bijvoorbeeld welk treinstel de meeste kilometers heeft gemaakt.

Sporen

Waar kun je met de trein komen? OpenRailway Map maakt duidelijk waar er in Europa (en daar buiten) spoor ligt. De kaart is zeer uitgebreid. Ook tram en metro zijn erin opgenomen. Op zoek naar meer details? Dan is sporenplan.nl handig. Daar staan ook de perrons, wissels en seinen en dergelijke op de kaart. Als je niet geïnteresseerd bent in de sporen, maar wel in welke bestemmingen goed bereikbaar zijn is direkt.bahn.guru handig. Hier kun je een station invullen, en wordt er een kaart gegenereerd van alle stations die je per directe trein kunt bereiken.

Meer tips?

Heb je meer tips? Dan kun je die via de reacties delen. Reacties met belangen rond zoekoptimalisatie kunnen verwijderd worden. Vanuit Treinreiziger.nl hebben we zelf ook nog enkele sites, zoals Zwitserland per Trein en Treinwebshop.nl.

0 0 stemmen
Artikel waardering
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen
2 jaren geleden

Over 2,5 week ga ik met het ov richting Istanbul. De vele websites zorgen soms voor een enorme uitdaging: oude info, geen info, twijfelachtige info. Komen doe ik er altijd, maar als dit een vliegreis was geweest, had ik aan Cheaptickets genoeg gehad. Dit overzicht is erg behulpzaam. Dank!

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jeroen

Hoeveel tijd ben je daarmee wel niet kwijt? Een vliegticket boek je in een paar minuten. Mede een reden waarom velen internationaal treinreizen veel te complex vinden en er van afzien.

Eric
2 jaren geleden

Seat61 mag denk ik niet vergeten worden

Hildebrand van Kuijeren (Treinreiziger.nl)
2 jaren geleden
Antwoord aan  Eric

Daar heb je gelijk in.

Frans Eekhout
2 jaren geleden

Bedankt voor deze bijzondere tips, leuk en handig om verder te speuren en Jeroen goede reis naar Istandbul en misschein leuk om op Treinreiziger.nl een kort verslag van je reis met het OV te plaatsen want dat is toch wel een hele onderneming, blijf safe and healthy !

johan II
2 jaren geleden

Was een fan van Travic van de Universiteit van Freiburg, een wereldkaart met veel OV (incl bus etc) realtime met actuele voertuigposities.

Zie nu dat het helaas slechter is geworden, geen realtime meer, en debiele, omslachtige userinterface. Zie ook dat het een commercieel bedrijf is, en dat verklaart het wellicht. Complexiteit verkoopt goed in OV, geeft mensen het broodnodige idee van belangrijk zijn.

Affijn, met onderstaande instellingen kun je nog leuk naar bewegende stipjes te kijken bussen, treinen, veren, met tijden en routes als je erop klikt

https://mobility.portal.geops.io/public.transport.maps?baselayers=geops.travic,ch.sbb.netzkarte,ch.sbb.netzkarte.dark&lang=en&layers=p%C3%A4rke,strassennamen,haltekanten,haltestellen,pois,tramlinien,buslinien,geops.travic.live&tweetfilters.seasons=summer,fall&tweetfilters.year=2021&x=582561.21&y=6839157.87&z=12.5

W
2 jaren geleden

Istanbul, doet mij denken aan mijn interrailreis (eerste klasse) op de bonnefooi in 2007. Uitsluitend éénpersoonscompartimenten gebruikt om in Istanbul te komen: (Lokale treinen NL-Wuppertal), Wuppertal-Praag, Praag-Bukarest, Bukarest-Thessaloniki, Thessaloniki-Istanbul!
Idem terug Istanbul-Sofia, Sofia-Wenen, Wenen-Düsseldorf,. (Lokale treinen Düsseldorf-NL. Onvergetelijk en op deze manier in deze tijd niet meer herhaalbaar helaas!

Dave
2 jaren geleden

polrail.com is ook een goeie website voor internationale boekingen. Het betreft een Pools bedrijf die internationale treinkaartjes verkoopt.

Ik heb hier een keer een nachttrein Warschau-Budapest geboekt. De tickets kon ik ophalen op het postkantoor in Warschau. Alles klopte, ook aan boord van de trein. Verzending was ook een optie natuurlijk. Een betrouwbaar bedrijf die hun afspraken nakomen.

vissers
2 jaren geleden

community.eurail.com wertkt ook voor InterRail-vaak met de behulpzame rvdb=rian v.d. borgt en heeft sinds enkele maand ook een forum-vooral newbees die alle FAQ vragen stellen die naar het schijnt dus elke newby IR-benutter altijd hetzelfde vraagt.
Raildude is en wat minder bekend forum (en natuurlijk, maar doet mbv google alle talen) over treinreizen op de hele wereld

rol
2 jaren geleden

Mijn ervaring met de sites van bijvoorbeeld DB en ÖBB is, dat voor een reis Amsterdam-Wien op de achtergrond nationale trajecten aan elkaar worden gebonden. Hierdoor is dan bij DB het Duitse traject redelijk goedkoop, maar daarentegen het Oostenrijkse en Nederlandse deel weer duur. Bij de ÖBB is het Oostenrijkste deel weer goedkoop, maar de winst wordt gehaald uit het dure Duitse en Nederlandse deel.
Ik weet niet hoe externe sites dit doen. Maar uitspraken van een NS mevrouw onderweg naar Glasgow, dat een enkeltje Amsterdam-Lyon voor 7 (zeven!) euro te koop is, zal er wel eentje voor de bühne zijn. En zo lees ik er deze dagen wel meer!

Benjamin Schulp
2 jaren geleden

Wenen-Bucuresti is dat online te boeken via cfr.ro? Budapest naar Bucuresti in elk geval wel, heb ik afgelopen zomer ervaren.

A van Dijk
2 jaren geleden

De treinreiswinkel / happyrail is ook actief. Bleek handig en bood één kaartje naar een klein station in Zwitserland. Ze hebben echter geen mogelijkheid voor een ‘via’ of om specifieke zitplaatsen te vragen.

Bo
1 jaar geleden

Goedendag, ik ben op zoek naar websites die accommodaties linken aan de nabijheid van een treinstation. In Engeland is zo’n site al online, maar ik zoek iets voor Zweden, waar we volgende week met de trein en boot naar toe gaan. Iemand ideeën?