fbpx

Plan toeslag treintickets zorgt in België voor wilde staking

26 aug 2010 13:29

De Belgische spoorwegen (NMBS) hebben sinds 23 augustus een toeslag ingevoerd voor internationale treintickets die bij het loket gekocht worden. In Nederland bestaat een dergelijke toeslag al sinds 2006. Het personeel is echter niet met de toeslag eens, en zijn donderdag met een wilde staking begonnen.

De internationale loketten van treinstation Brussel Zuid zijn als gevolg van de spontane personeelsactie gesloten. "De actie begon bij aanvang van dienst, om 6 uur donderdagmorgen", aldus Luc Piens van vakbond ACV Spoor. Ook de loketten voor de Thalys en Eurostartreinen bleven dicht.

Balietoeslag
Met de actie protesteert het NMBS personeel tegen de extra toelage van 7 euro voor reizigers die hun internationaal treinticket aan het loket kopen. De bedienden eisen de intrekking van de maatregel. Eerder deze week werd ook in Brussel-Noord al actie gevoerd tegen de reorganisatie van het internationaal reizigersvervoer.

Banen
De bonden vrezen onder meer dat de reorganisatie op termijn zal leiden tot een verlies van banen doordat steeds meer mensen door de toeslag geneigd zullen zijn hun internationale treinticket online te kopen. 

Thalys
Daarnaast is Jos Digneffe van de socialistische vakbond bang dat regelmatige Thalys reizigers nu hun ticket in Frankrijk gaan kopen. "Mensen die regelmatig naar Parijs moeten voor zaken bijvoorbeeld, die zeggen: dat is simpel, wij kopen onze tickets in Parijs bij de SNCF en daar betalen we de toeslag niet. Dat betekent dat het klantenbestand van de NMBS in Brussel-Zuid met onmiddellijke ingang achteruitgaat."

TreinTramBus
Al eerder luidde de Belgische reizigersverenging TreinTramBus de noodklok. De vereniging wijst er op dat de balietoeslag met name op korte afstanden een forse prijsverhoging inhoud. Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus: “Een ticket Antwerpen-Rotterdam kost bijvoorbeeld 18,20 euro enkele reis. Een balietoeslag van 7 euro betekent hier een prijsverhoging van maar liefst 38%.”

Grensoverschrijdend
Toch geldt de toeslag niet altijd bij grensoverschrijdende reizen. Kortrijk – Lille kan bijvoorbeeld zonder toeslag bij het loket gekocht worden. Die 7euro is alleen een toeslag voor ‘internationale reizen´. FiekeNeyrinck van de NMBS tegenover De Standaard: ‘Wie grensoverschrijdend spoort, moet die toeslag niet betalen.´ 

Internet
De NMBS verwijst voor interenationale tickets naar haar website, waar tickets zonder toeslag kunnen worden aangeschaft. "De ticketverkoop via internet krijgt van de reizigers een onvoldoende. Bovendien kan je niet alle ticketsoorten via internet aanschaffen” zegt de woordvoerder van TreinTramBus. Bovendien zou de website volgens de vereniging niet altijd spontaan het goedkoopste tarief aanbieden.

Nederland
In België mag er nu ophef ontstaan over de invoering van de balietoeslag, een dergelijke toeslag vraagt NS International al meer dan 4 jaar. Aanvankelijk bedroeg de toeslag 3,50 euro en uitsluitend voor kaartjes die ook via de kaartautomaat gekocht konden worden. Sinds 2007 geldt de toeslag voor ieder kaartje dat bij de NS International balie wordt gekocht. In 2009 zijn de boekingskosten verhoogd naar 10 euro. Als er echter geen zitplaatsreservering nodig is (België en west-Duitsland) bedraagt de toeslag € 3,50.

Gesprekken  
In België voeren de vakbonden, de actievoerders en de directie van de NMBS inmiddels gesprekken uit over de ontstane situatie. Het spoorbedrijf hoopt dat er snel een oplossing komt.