fbpx
Foto: (c) RET

Rotterdam introduceert gratis openbaar vervoer voor kinderen (t/m elf jaar)

Vanaf 1 januari 2022 start de gemeente Rotterdam met een proef. Alle kinderen die ingeschreven staan bij de gemeente kunnen op aanvraag gratis reizen met het openbaar vervoer in de stad.

DigiD en persoonlijke ov-chipkaart

Rotterdam start in het nieuwe jaar met de proef ‘gratis OV voor kinderen’. Dit betekent dat alle kinderen in de leeftijd van vier tot en met elf jaar een jaar lang gratis kunnen reizen met de bussen, trams en metro’s in de stad. Om precies te zijn gaat om de vervoersmiddelen van de Rotterdamse vervoerder RET en de buslijn van EBS in Rozenburg.

Kinderen die gratis willen reizen in de gemeente, hebben een eigen persoonlijke ov-chipkaart nodig. Ook moeten ze staan ingeschreven bij de gemeente Rotterdam en over een DigiD beschikken. De kinderen mogen alleen gratis reizen samen met hun ouders, niet alleen. Wie geen persoonlijke ov-chipkaart heeft, kan deze kopen voor € 7,50.

Vertrouwd raken met het OV

“Met deze proef wil gemeente Rotterdam het openbaar vervoer toegankelijker maken voor alle Rotterdamse kinderen. Zo wordt het openbaar vervoer voor gezinnen een aantrekkelijk alternatief voor de auto” aldus de gemeente. “Kinderen in Rotterdam krijgen op deze manier de kans om van jongs af aan vertrouwd te raken met het openbaar vervoer en leuke, nieuwe plekken in de stad te ontdekken.”  

De aanvraag kan bij de gemeente Rotterdam worden ingediend, vervolgens stuurt de RET meestal binnen een week een brief met uitleg hoe het gratis abonnement op de ov-chipkaart geladen kan worden. Kinderen van nul tot en met drie jaar reizen al gratis met het OV. Zij hebben geen OV-chipkaart nodig.

0 0 stemmen
Artikel waardering
12 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rikus Spithorst
2 jaren geleden

Ik begrijp dat het OV in Rotterdam capaciteitsgebrek kent, met name bij de metro. Dan is aanbieden van gratis vervoer terwijl betalende reizigers klem staan of achterblijven een heel slecht idee.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rikus Spithorst

@Rikus
Is aan advies gevraagd aan ROVER?

Paul Lamote
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rikus Spithorst

Zal wel meevallen, dat speelt alleen in de spits op schooldagen. Kinderen moeten dan naar school en zullen dan dus niet in de spits met hun ouders op pad gaan. Een adder onder het gras is daarnaast dat de verplicht meereizende ouders gewoon moeten betalen.

In de praktijk zal dit voornamelijk in het weekend en in de vakanties worden gebruikt. Daarnaast is maar zeer de vraag voor hoeveel kinderen dit zal worden aangevraagd. Ik denk niet zoveel.

Alfred Morris
2 jaren geleden

Als een kind alleen gratis reist met zijn ouders, betekent dit dat het ov-chipkaart systeem toegang heeft tot digid en de bevolkingsregister enz. om te controleren wie met wie reist!

Tim
2 jaren geleden
Antwoord aan  Alfred Morris

Nee, de gemeente zal de controle doen en als het OK is toestemming geven voor een reisproduct en zal daar dan de kosten van betalen. Vergelijkbaar met hoe de Studenten-OV via DUO loopt.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Alfred Morris

Ook het gratis reizen voor senioren loopt via de gemeente.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Alfred Morris

De aanvraag wordt gedaan bij de gemeente. Daar gebeurt de controle. Vervolgens verstrekt de gemeente de strikt noodzakelijke gegevens aan RET en krijgt de aanvragende ouder instructies hoe het abonnement op de persoonlijke OV-chipkaart van het kind te zetten.

Frans Eekhout
2 jaren geleden

Krijgen die kids soms een speciaal ov chipkaart om de poortjes te openen zoals NS medewerkers die ook hebben om toegang tot een station te krijgen ?
Voordeel, als die kids nu gewend zijn met het ov te reizen zou dat hun gedrag voor de toekomst kunnen beïnvloeden en misschien sneller voor trammetje, busje of metrootje kiezen dan voor een autootje…
En ach laat dat spruit maar genieten met pappa, mamma of omaatje en opaatje aan de hand, want als ze eenmaal volwassen worden weten ze niet goed genoeg om ooit een spruit te zijn geweest en zonder poen van het busje, trammetje enzo gebruikt te hebben gemaakt. Als de grootouders ook nog gratis mogen reizen is iedereen happy…!

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Ze mogen niet gratis reizen met opa en oma maar alleen met hun ouders. Die krijgen een begeleidersbewijs op hun chipkaart dat verwijst naar het reisproduct op de kaart van hun kind.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Dat heb je zelf verzonnen, want zo werkt het absoluut niet! Het abonnement wordt op de persoonlijke OV-chipkaart van het kind geladen. Vervolgens mag het kind met iedere volwassene meereizen, ongeacht de relatie die de volwassene tot het kind heeft en ongeacht met welk vervoersbewijs de volwassene zelf reist. De begeleiderskaart kennen we enkel voor gehandicapten.

Frans Eekhout
2 jaren geleden

Ik snap het Anoniem, maar met hun paatje en maatje op stap kan het ook gezellig zijn om met het OV- tje te reizen weet ik zelfs nog te herinneren toen ik heeeeel lang geleden nog een kind was en zelfs de smaak van het lekkere frietje mayo en ijsje met aardbeien goed kon smaken, verrukkelijk en dat zullen die Rotterdamse kids ook wel ervaren.
En die omaatjes en opaatjes die gaan gewoon lekker met hun eigen korting kaart mee genieten, voor elk wat wils, ja toch ?