fbpx

RvC NS kritisch op snelle trein naar Belgie

De Raad van Commissarissen van NS stelt kanttekeningen bij de belangrijkste aanbeveling van de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Daaruit valt op te maken dat de commissarissen twijfelen of een snelle treinverbinding met België wel mogelijk is.

"De RvC is kritisch over de aanbeveling van de parlementaire enquêtecommissie om versneld meer snelle treinen naar België te laten rijden: haalbaarheid en zorgvuldigheid dienen daarbij voorop te staan", schrijft de RvC in het NS Jaarverslag.

Een woordvoerder van NS zegt niet te kunnen reageren op het verslag van de commissarissen. Het bedrijf wijst erop dat het bedrijf invulling geeft aan het alternatieve Fyra-plan. De parlementaire enquêtecommissie heeft daarvan aangegeven dat het geen volwaardig alternatief is. Bovendien dreigen consumentenorganisaties de steun aan het plan alsnog in te trekken, als de Benelux niet sneller wordt.

Reizigersorganisaties willen dat de Intercity Direct aan de Benelux wordt gekoppeld. Daardoor kan de trein naar België sneller worden, maar wordt wel Den Haag overgeslagen. NS kent het advies, maar wil er nog niet inhoudelijk op ingaan. Zodra het spoorbedrijf een besluit neemt, wordt dat verzonden aan de consumentenorganisaties en is dat te lezen op locov.nl.

Foto: Nadat de Fyra het veld heeft moeten ruimen is het wachten op een betaalbare snelle trein die zonder reserveringsplicht toegankelijk is. Voor de Fyra waren er op de dag van vertrek wel kaartjes zonder reservering verkrijgbaar.