Het openbaar vervoer rond Schiphol moet uitgebreid worden. Dat stelt president-directeur Dick Beschop van Schiphol tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Daarin stelde hij ook dat de Noord/Zuidlijn moet doorgetrokken worden naar Schiphol en Hoofddorp.
“De vraag moet niet zijn of er ooit een Noord/Zuidlijn (naar Schiphol, red.) nodig is, maar hoe snel wij deze kunnen realiseren. Het moeilijkste gedeelte is al gedaan tenslotte”, aldus de topman in zijn toespraak. Door de Noord/Zuidlijn door te trekken moet er op het gewone spoor meer ruimte komen voor bijvoorbeeld internationale treinen.
Volgens president-directeur werken NS, ProRail en de Vervoerregio Amsterdam aan een plan van aanpak. De betrokken partijen hebben eind vorig jaar overeenstemming bereikt over de wens om de vorig jaar geopende metrolijn door te trekken, vertelde Benschop. Volgens de topman ligt er een eerste strategie bij de politiek in Den Haag en wordt de komende tijd verder gesproken over verdere invulling, zoals het kostenplaatje. “We willen niet alleen ons handje ophouden, maar ook iets meebrengen. Een soort ‘offer you can’t refuse’.”
De Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma bevestigt tegenover Het Parool dat de hoofdstad het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar de luchthaven in Den Haag bepleit. “Het klopt dat Amsterdam met een aantal partijen, waaronder Schiphol en NS, in gesprek is over de verbetering van de verbinding van de (zuid)westkant van Amsterdam richting Schiphol, inclusief het verkennen van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn”, zegt zij desgevraagd.
NS-topman Roger van Boxtel erkende vorige maand dat station Schiphol een groeiend probleem is. “Als we internationaal treinverkeer willen stimuleren, is voldoende capaciteit rond dat knooppunt cruciaal. We bieden aan om daar acht keer per uur een speciale airportsprinter in te zetten naar Amsterdam Centraal”, vertelde de NS-topman toen aan De Telegraaf.
Vorig jaar verwerkte Schiphol een recordaantal reizigers: 71 miljoen. Dat zorgt ook voor een enorme toename van het aantal klachten omtrent geluidshinder. Het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) kreeg in 2018 11.500 meldingen, drie keer meer dan het jaar ervoor. De topman van Schiphol beloofde echter het vertrouwen van de bewoners te zullen gaan terugwinnen. “Wij zullen maatregelen nemen in het belang van bewoners”, zei hij. “Daarmee wil ik muren afbreken en bruggen slaan. Bijvoorbeeld tussen beleving en berekening van geluid, en tussen meten en rekenen. Wij zullen actief hinder beperken en investeren in leefbaarheid, in samenwerking met onze buurgemeenten.”
© Treinreiziger.nl / ANP
This post was last modified on 11 januari 2019 16:34
Door een forse bezuiniging dreigt er een kaalslag voor het openbaar vervoer in de grote…
De grote wateroverlast in Centraal-Europa heeft het treinverkeer in de hele regio in de war…
De Tweede Kamer ziet geen enkele verhoging van de prijs van treinkaartjes zitten. Dat bleek…
European Sleeper verwacht in 2026 de nachttrein Amsterdam-Barcelona te kunnen rijden. Aanvankelijk was het plan…
Treinreizigers van NS kunnen sinds afgelopen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen…
Een grote storing heeft het Duitse treinverkeer vandaag urenlang stilgelegd. De problemen begonnen rond 13:00…