fbpx

Siemens stelt voorwaarden aan bod op Alstom

Het Duitse concern Siemens heeft dinsdag laten weten een bod op Alstom te willen uitbrengen, mits het Franse concern bereid is aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo wil Siemens inzage in de boeken van Alstom en vier weken de tijd om met het management te praten. Op deze manier hoopt het Duitse bedrijf een betere kijk te krijgen op de Franse onderneming.

Als er een deal komt, dan krijgt Alstom een deel van de Duitse treintak. Het zou dan gaan om het deel van de treintak dat hogesnelheidstreinen maakt, bijvoorbeeld de ICE. Momenteel bouwt Siemens voor DB de Velaro, een nieuwe versie van de ICE. Voor Eurostar worden soortgelijke treinen gemaakt. Alstom is vooral bekend om zijn TGV en om de opvolger AGV. Als Alstom ook de ICE mag gaan maken wordt de fabriek verreweg de grootste speler op de hogesnelheidsmarkt. In ruil voor de treinentak wil Siemens de energiedivisie van Alstom overnemen. 

Eerder op dinsdag zei de Franse minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg dat Siemens al op het punt stond om een bod op Alstom uit te brengen. Het Duitse concern zou met zijn bieding de concurrentie aangaan met het Amerikaanse General Electric (GE), dat al eerder zijn interesse in de energietak van het Franse bedrijf bekend had gemaakt. De belangstelling van GE leidde tot ophef binnen de Franse regering, die vreest voor verlies van werkgelegenheid en kennis in Frankrijk.

Maandag sprak de Franse president François Hollande met zowel de topman van GE als met het bestuur van Siemens. Ook bleek toen dat er politiek topoverleg plaatsvond tussen Frankrijk en Duitsland over een krachtenbundeling van Siemens en Alstom, wat de voorkeur van de Franse regering zou genieten boven een overname van Alstom door GE.

Overigens meldden ingewijden maandag dat Alstom op zeer korte termijn overnamegesprekken zal beginnen met GE, ondanks een mogelijk het tegenbod van Siemens. Het bedrijf zou nog wel bereid zijn biedingen van andere partijen in overweging te nemen. Het bod van GE waardeert Alstom in zijn geheel op circa 13 miljard dollar, circa 9,4 miljard euro, exclusief schulden. Siemens zou volgens bronnen bereid zijn om dat op zijn minst te evenaren.

(c) ANP  (AFN/BLOOMBERG/DPA)