fbpx

Sommige treinreizen ook iets goedkoper door nieuw tariefsysteem

05 mrt 2014 11:01

Veel treinreizen met twee vervoerders worden vanaf 2 april iets duurder door een nieuw tariefsysteem. Er zijn echter ook reizen die iets goedkoper worden. Dat blijkt uit voorbeelden van vervoerder Arriva. 

Zo kost een enkeltje Den Haag – Winterswijk nu nog € 23,10. Straks is dat € 22,61. De terugreis wordt een fractie duurder: € 22,93. Arriva noemt nog een ander voorbeeld van een treinreis die goedkoper wordt: Meppel – Vriezenveen. Die reis kost nu € 12,90 en wordt op de heenweg 8 cent en op de terugweg 5 cent goedkoper.

Wie nu een papieren treinkaartje koopt, betaalt nu nog het NS-tarief, ook als de reiziger met meerdere vervoerders reist. Vanaf 2 april wordt het NS-tarief alleen toegepast op het NS-traject. Op andere trajecten gelden regionale tarieven. Per regio kunnen die verschillen. Op die tarieven wordt ook een lange afstandskorting berekend. Dat is alleen van toepassing bij reizen van veertig kilometer of langer.

Omdat de tarieven per regio verschillen, kan er niet eenduidig gezegd worden welke reizen duurder en goedkoper worden. Uit voorbeelden van Veolia en Syntus leken treinkaartjes alleen duurder te worden, maar dat is dus niet zo. Arriva geeft overigens ook een voorbeeld waarbij het treinkaartje duurder wordt. De reis Amersfoort – Voorden gaat bijvoorbeeld strats € 13,11 kosten (terugreis € 12,98). Dat is nu nog € 12,60.

NS rondt haar eigen tarieven op tien cent af. Als een reiziger met twee vervoerders reist, wordt de prijs niet meer afgerond. De nieuwe tarieven gaan vanaf 2 april alleen gelden voor het papieren treinkaartje. Een reis met de OV-chipkaart met twee vervoerders blijft voorlopig nog duurder. Later in kwartaal twee wordt het nieuwe tarief ook toegepast voor reizigers met de OV-chipkaart. Dat kan nog niet per 2 april, omdat de aparatuur voor de OV-chipkaart nog aangepast moet worden.