Door het komende halfjaar te snijden in de dienstregelingen voorkomt het openbaar vervoer dat treinen, bussen en trams onnodig leeg rondrijden, met een hoop extra kosten tot gevolg. Dat zegt verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur).
De branchevereniging van ov-bedrijven (OV-NL) zegt dat er in de eerste helft van 2021 zo’n 10 procent minder capaciteit zal zijn. Bedrijven moeten op die manier kosten besparen omdat zij niet alle schade die zij door de coronamaatregelen lijden vergoed krijgen van de overheid.
Het kabinet zorgt er volgens Van Veldhoven voor “dat het openbaar vervoer overal in Nederland beschikbaar blijft voor al die mensen die ervan afhankelijk zijn”. Maar zij wijst erop dat daar “een hele grote kostenplaat” aan hangt. Dit jaar ging het om een bedrag van 1,5 miljard euro. Toch valt daarop wel iets af te dingen: sommige buurtbussen hebben maandenlang niet gereden. Ook mensen die om medische reden geen mondkapje kunnen dragen, kunnen nu geen gebruik maken van het ov.
Volgens de staatssecretaris wordt nu gekeken waar het efficiënter kan. “Bijvoorbeeld net iets minder treinen, bussen en trams in de spits, omdat er toch ook minder reizigers zijn. Zo besparen we dan wat kosten.” Van Veldhoven benadrukt dat bedrijven nu al een tandje bij kunnen schakelen waar dat nodig is.
Met name hoogfrequente buslijnen gaan iets minder vaak rijden. Zo gaat de buslijn Nieuw Vennep – Amsterdam volgend jaar niet tot 12 x per uur rijden, maar tot 8 x per uur. In de NS-dienstregeling zijn er vooralsnog nauwelijks treinen definitief geschrapt. Wel rijden er tijdelijk gedurende de gedeeltelijke lockdown minder treinen.
Toch zijn er ook zorgen over de aanpak. Raymond Huisman, mobiliteitsexpert bij adviesbureau Goudappel-Coffeng, vertelt tegenover BNR Nieuwsradio dat het schrappen in de dienstregeling op lange termijn nog meer reizigers kan kosten. Het zorgt niet alleen voor een negatieve spiraal, maar kan ook consequenties hebben voor de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. In dunbevolkte gebieden kunnen er ‘witte vlekken’ ontstaan zonder ov, waarschuwt de expert.
(c) ANP / Treinreiziger.nl
This post was last modified on %s = human-readable time difference 13:16
Na twee weken overlast door stakingen bij de verkeersleiding van ProRail, belandden treinreizigers afgelopen week…
Nieuwe stakingsacties van vakbond FNV bij ProRail zijn nu helemaal van de baan. De vakbond…
Tussen Amsterdam en Utrecht rijden vrijdag de hele dag veel minder treinen. In de ochtend…
Met ingang van de nieuwe dienstregeling is een reis van Schiphol naar Rotterdam Centraal tot…
Door tegenslag bij het herstelwerk aan het verzakte spoor in Groningen is het spoor hier…
Het treinverkeer is woensdag op verschillende plekken in het land flink verstoord. Een seinstoring, de…