TeamNL kiest voor duurzaam: nagenoeg alle sporters per trein naar Olympische Spelen 2024 in Parijs

Bijna alle Nederlandse sporters die volgend jaar deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs – en de stafleden die daarbij betrokken zijn – zullen met de trein naar de Franse hoofdstad afreizen. NOC*NSF heeft daarvoor een deal gesloten met Eurostar.

Het Nederlands Olympisch Comité heeft als stelregel dat afstanden tot 700 km per trein worden overbrugd. Parijs valt binnen die marge, en dus stappen de sporters én hun stafleden volgende zomer in de Thalys (dan Eurostar) naar de Spelen. “In vergelijking met de recente afvaardigingen zal dit de meest duurzame afvaardiging van de laatste jaren worden”, aldus topsportdirecteur André Cats tegen RTL Nieuws.

Niet alle sporters tegelijk

Over precies een jaar, op 26 juli 2024, beginnen de Olympische Spelen met een grote ceremonie op het Trocadéro. Daar zijn nog niet alle Nederlandse sporters bij. “We gaan er niet als één team naartoe, maar per sport wordt bekeken wat het meest optimale moment is om naar Parijs te gaan”, zegt Cats. Enkele Nederlandse sporters die niet in Europa wonen vliegen alsnog naar Parijs.

Marseille en … Tahiti

Of de Nederlandse zeilers – die in Marseille in actie komen – per trein reizen, is nog niet bekend. Op zaterdagen in juli en augustus zijn Amsterdam en Marseille direct per trein verbonden. Het surfen vindt plaats op Tahiti (Frans-Polynesië); áls er al Nederlanders in die discipline in actie komen, zullen die uiteraard met het vliegtuig naar het eiland in de Stille Oceaan afreizen. De voetbalwedstrijden op de Olympische Spelen vinden plaats in diverse steden in Frankrijk, zoals Lyon, Nantes en Bordeaux. Deze steden zijn allemaal met de trein te bereizen.

Niet alleen TeamNL heeft een deal gesloten met Eurostar over de treinreizen naar Parijs, ook de Belgen en Britten reizen per spoor naar de Olympische Spelen. Volgens André Cats zijn de Belgische sporters ook voornemens om tussen wedstrijden door naar huis te reizen.

Na de Olympische Spelen van 2012 in Londen keerden de sporters ook al per trein terug, net als in 2006 na de Winterspelen in Turijn. Ze werden toen onthaald in ‘s-Hertogenbosch en Zwolle. Beelden van de terugkomst in 2012 zie je hier:

This post was last modified on 27 juli 2023 16:03

Share

Recent Posts

Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren.…

15 uur terug

Voor het eerst helemaal geen treinen naar Amsterdam Centraal vanwege werkzaamheden

Zaterdag 29 juni rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal. Het is voor…

21 uur terug

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste…

2 dagen terug

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

3 dagen terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

4 dagen terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

5 dagen terug