fbpx

Topman NS biedt excuses aan voor Fyra

12 jun 2015 12:04

Engelhardt Robbe, plaatsvervangend president-directeur NS, startte het verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie met excuses aan de reiziger. "Die hebben we in de kou laten staan," voegde hij eraan toe. Hij vond het ook triest voor de mensen binnen zijn bedrijf die keihard aan het project hebben gewerkt.

Robbe vervangt Timo Huges, die vorige week opstapte omdat hij was betrokken bij onregelmatigheden rond aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

De commissie hield Robbe voor dat de Fyra (aangevuld met Thalys) 32 keer per dag zou gaan rijden, terwijl er nu op zijn hoogst zestien Thalys het spoor op gaan. Volgens de tijdelijke NS-topman is er na het falen van de Fyra vervangend vervoer gekomen dat in zijn totaliteit op zijn minst gelijkwaardig is. Ook Merel van Vroonhoven bepleitte dat donderdag al voor de commissie.

Treinen rijden vaker, er zijn meer bestemmingen en de reiziger kan kiezen uit meerdere soorten van vervoer. Zo is de Benelux teruggekeerd, die in de toekomst via de HSL gaat rijden en dan Benelux-Plus genoemd zal worden. "Wij hebben begrepen dat de plus betekent dat er een half uur reistijd bijkomt," hield commissievoorzitter Madeleine van Toorenburg hem voor. Maar volgens Robbe wordt de Benelux-Plus in de toekomst wel wat sneller.

Robbe herhaalde nogmaals dat NS niet meer de ambitie heeft om een vervoerder te zijn met hogesnelheidstreinen. De samenwerking met de Belgen en de Fransen in de Thalys is een goede constructie, aldus de topman. Hij merkte ook op dat de samenwerking met de Belgische spoorwegen beter gaat sinds NMBS-topman Marc de Scheemaecker is vertrokken.

De huidige afspraken kosten de NS jaarlijks ruim 180 miljoen euro: 101 miljoen euro voor de hogesnelheidslijn en 80 miljoen voor het hoofdrailnet. Robbe verzekerde dat zijn bedrijf aan die verplichting kan voldoen. De NS doet alleen nog maar biedingen op treinvervoer als die een redelijke rendement garanderen.

Het bod van 178 miljoen dat de NS destijds deed op het vervoer over de hogesnelheidslijn was heel hoog. NS-dochter HSA, dat de hogesnelheidslijn exploiteerde, zat voortdurend in de financiële problemen en moest van een faillissement gered worden.

Rover-voorzitter Arriën Kruyt vindt het "netjes dat NS excuses aanbiedt." Belangrijker dan excuses vindt Kruyt dat "NS er de komende jaren voor zorgt dat de Benelux-verbinding verbeterd en versneld wordt," aldus de voorzitter desgevraagd.

(c) ANP / Treinreiziger.nl