‘Transsib komt naar Amsterdam en Londen’

De Trans Siberië Express wordt doorgetrokken naar Amsterdam en Londen. Dat heeft de Coalitie Europa Spoor (COES) vandaag bekendgemaakt. Volgens de initiatiefnemers sluit het plan aan bij de opleving van de nachttrein en zullen door de legendarische nachttrein veel meer toeristen naar Nederland en Groot-Brittannië komen.

Duurzaam reizen

“Dit gaat fantastisch veel mogelijkheden bieden” vertelt voorzitter Alfons den Briel van de Coalitie Europa Spoor. “De Trans Siberië Express is een begrip. Doordat de trein straks naar Nederland komt, kun je zelfs tot aan Azië toe duurzaam reizen. Dan wordt de trein pas echt een alternatief voor het vliegtuig.”

Is het plan wel realistisch? Immers, zelfs de nachttrein naar Wenen kan al niet zonder subsidie. Maar volgens de COES is de situatie niet vergelijkbaar. De coalitie wijst erop dat er tot 2013 ook een nachttrein Amsterdam – Moskou heeft bestaan, en daarvoor zelfs vanuit Hoek van Holland. “In 2015 viel het doek voor die verbinding, maar door het toenemende besef dat we duurzaam moeten reizen, is dit nu weer realistisch. Helemaal door het te koppelen aan de Trans Siberië Express. Die trein vervoert niet alleen reizigers van A naar B, maar is een beleving op zich.”

Hovercraft

Het meest opvallende van het plan is dat de nachttrein niet alleen naar Amsterdam gaat doorrijden, maar ook naar Londen. Terwijl treinen aan strikte eisen moeten voldoen om door de Kanaaltunnel te mogen. De COES erkent dat de Transsib niet door de tunnel mag. “Wij denken in mogelijkheden, niet in beperkingen. Met lef, innovatie en doorzettingskracht zijn er alternatieven denkbaar” stelt de optimistische Den Briel.

Concreet denkt de Coalitie Europees Spoor aan een trein die bij de kust luchtkussens uitklapt en als hovercraft verder gaat. Die techniek is echter nog nooit uitgetest. “Dat is inderdaad nog wel een uitdaging. Ook wordt er nog gestudeerd hoe de trein vanaf Zandvoort de zee bereikt.” Wanneer de eerste trein precies gaat rijden, is nog niet bekend. “We hopen dit de komende tien jaar te realiseren.”

This post was last modified on 1 april 2021 11:22

Share

Recent Posts

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

9 uur terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

11 uur terug

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer…

11 uur terug

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

2 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

3 dagen terug

NS verwelkomt nieuwe ICE-treinen op de route Amsterdam – Frankfurt

Zaterdag heeft NS-directeur Heike Luiten officieel de nieuwe ICE 3neo in Nederland verwelkomd. De treinen…

3 dagen terug