fbpx

Trein Berlijn: treintickets vanaf € 39

Goedkoop met de trein naar Berlijn? Vanaf ieder station in Nederland kun je vanaf 39 euro (enkele reis) naar de Duitse hoofdstad. Een treinkaartje naar Berlijn is vanaf Bad Bentheim – nabij Hengelo – al verkrijgbaar vanaf € 19. Er gaat overdag iedere twee uur een rechtstreekse trein naar Berlijn.


Zoek treinkaartjes

 • Trein Berlijn vanaf NL: € 39
 • Treinkaartje naar Berlijn vanaf Bad Bentheim: v.a. € 19
 • Of neem de bus vanaf € 29 (Flixbus)
 • Voordelige treinkaartjes via oa Trainline, NS International, NMBS Europe en DB
 • Treintickets vanaf 6 maanden voor vertrek

Voordelig treinkaartje naar Berlijn

Het tarief van 39 euro is een “vanaf” tarief dat vanaf ieder station in Nederland wordt aangeboden. Maar minstens zo belangrijk: hoe boekbaar is het meest voordelige treinkaartje? We houden regelmatig een steekproef, om te zien hoeveel je nu daadwerkelijk voor de trein naar Berlijn betaald. Zo betaal je een week voor vertrek meestal 90 tot 120 euro voor een retourtje. Wil je voor 78 euro met de trein naar Berlijn en weer terug? Dan adviseren we je minimaal een maand voor vertrek te boeken. Met name bij de vroege ochtendtrein uit Amsterdam (v. 5:02, rijdt niet in de winter) zijn er vaak nog goedkope tickets. Het maakt vrijwel nooit uit of je het ticket koopt bij NS International, NMBS EuropeDeutsche Bahn of Trainline.nl. Ze maken allen gebruik van hetzelfde tariefsysteem. Bij DB kun je echter niet met iDEAL betalen. 

Annuleringsvoorwaarden en flexibiliteit
Bijna altijd is het treinticket naar Berlijn gebonden aan een specifieke trein. De treinbinding geldt alleen voor de ICE en intercity´s in Duitsland. Als je netjes op tijd op het station bent, maar je mist door een storing of vertraagde trein je trein, dan kun je aan de balie van NS International een stempel krijgen zodat je met de volgende trein zonder bijbetaling mee kan.
Mocht je besluiten om toch niet op reis te gaan, dan kun je tot 1 dag voor vertrek je treinkaartje annuleren. Per treinkaartje wordt er dan 19 euro annuleringskosten ingehouden. Als je wilt wijzigen, dan volg je de procedure van annuleren en koop je daarna een nieuw treinkaartje.

Gemak tijdens de treinreis

Helaas zijn de treinen nog niet uitgerust met wifi. Maar onderweg naar de Duitse hoofdstad kun je in het barrijtuig genieten van een hapje en een drankje. Op verschillende plaatsen in de trein zijn stopcontacten aanwezig. Uiteraard is er ook ruimte voor de bagage. Als je reist met de ICE naar Berlijn, heb je meestal wel wifi.

Zoek treintickets naar Berlijn

Met het vliegtuig of de trein naar Berlijn? 
Regelmatig voeren we ook steekproeven uit waarbij we de prijzen van de trein vergelijken met het vliegtuig. Tijdens de meest recente steekproef wint het vliegtuig altijd op reistijd, maar nooit op prijs. Easyjet is vaak het goedkoopst als het om vliegtickets gaat. In onze steekproef zijn we uitgegaan van 1 ruimbagage. Bij een treinticket naar de Duitse hoofdstad is bagage altijd inbegrepen. Een ander voordeel is dat je bij de trein niet hoeft in te checken, en de volledige reistijd kunt werken of genieten van het uitzicht. Ook de beenruimte is veel beter.

Vliegtuig Berlijn Trein Berlijn
Boekingsmoment Prijs Reistijd Prijs Reistijd
1 dag voor vertrek € 239,65 4u30 min € 189,90 6u
1 week voor vertrek € 138,45 4u30 min € 83,90 6u
1 maand voor vertrek € 119,77 4u30 min € 78 6u
3 maanden voor vertrek € 99,26 4u30 min € 78 6u

Alle prijzen zijn op basis van een retour met één stuk ruimbagage, inclusief boekingskosten. Bij de reistijd is de aanbevolen inchektijd meegenomen (2 uur) en de transfertijd tussen de luchthaven en de stad. De steekproef is uitgevoerd in september 2016. Easyjet was altijd de goedkoopste airline.

Bus naar Berlijn
Nog goedkoper dan de trein is de bus. Verschillende aanbieders rijden vanuit Nederland naar Berlijn. Zo ook Flixbus, al vanaf 29 euro. De bussen hebben een goed comfort en zijn voorzien van wifi. De redactie van Treinreiziger.nl heeft Flixbus en andere maatschappijen getest. Tickets via Flixbus.nl.

Verschil 1e en 2e klas
In de 2e klas heb je aan beide zijde van het gangpad 2 zitplekken. In de 1e klas zijn er vooral coupés voor 6 personen. Uiteraard zijn de stoelen in de 1e klas comfortabeler. Maar eerlijk is eerlijk: het comfortniveau in de 2e klas is eigenlijk al voldoende. Een hapje en een drankje gedurende de reis is nooit bij het treinticket Berlijn inbegrepen. Wel heb je met een 1e klas ticket toegang op verschillende stations tot NS of DB Lounges. Daar kun je een drankje halen en een kleine versnapering.

Treintickets Berlijn (S-Bahn en U-Bahn)

Berlijn heeft een uitgebreid net van stadstreinen, de S-Bahn. Er zijn maar liefst meer dan 100 S-Bahn-stations rond Berlijn, met 15 treinlijnen. Daardoor is er bijna altijd wel een station dicht in de buurt. Naast de S-Bahn heeft Berlijn ook een metronet, die wordt aangeduid als U-Bahn. Het U-Bahn-netwerk in de Duitse hoofdstad heeft eveneens ruim 100 stations met 10 metrolijnen. De tickets van de S-Bahn zijn ook geldig in de U-Bahn en het overige openbaar vervoer in Berlijn. Je moet het treinticket in Berlijn wel altijd voor vertrek afstempelen, anders is het niet geldig. Bekijk de volledige S-Bahn + U-Bahn-kaart van Berlijn.

2 gedachten over “Trein Berlijn: treintickets vanaf € 39”

 1. Dennis schreef:

  En voor wie in de grensregio woont: ga met de auto naar een Duits station of splits de tickets.

  Voorbeeld: IC 143 (Berlijn aankomst 15.22u) op dinsdag 24 oktober. Vanaf Hengelo betaal je bij NS International €44,90 en bij DB €39,90. Vanaf Bad Bentheim boek je deze zelfde trein bij DB al voor €19,90. Voor €20 rij je met de auto wel naar Bad Bentheim, en ook een enkeltje zonder korting is met €13 al voordeliger dan de €20-25 die je meer kwijt bent met één ticket.

 2. Hans schreef:

  Jongeren tot en met 14 (!) jaar reizen gratis mee in heel Duitsland. Ook in de eerste klas.
  Bij een 1e klas ticket is plaatsreservering inbegrepen. Dus soms is het prijsverschil tussen 2e en 1e klas erg klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.