fbpx

“Treinfusie Siemens en Alstom gaat niet door”

De Europese Commissie zet een streep door de fusieplannen van treinfabrikanten Siemens en Alstom. Het nieuwe fusiebedrijf zou veel te dominant worden op de Europese spoormarkt. Dat hebben bronnen gemeld aan het Financiële Dagblad .

Concurrentie uit China

De beide treinfabrikanten hebben een omzet van 15 miljard euro. Frankrijk en Duitsland hebben zich ingezet voor de treinfusie. Die twee landen vinden net als Siemens en Alstom dat Brussel de totstandkoming van een Europese treinenkampioen mogelijk moet maken. Die zou de concurrentie aan moeten gaan met het Chinese staatsbedrijf CRRC.

CRRC vooral gericht op China

CRRC is weliswaar de grootste treinfabrikant ter wereld, maar heeft in Europa op dit moment nauwelijks een rol van betekenis. De Commissie betwijfelt dan ook of CRRC een gevaar is. Zo zou meer dan 90 procent van de productie van de fabrikant voor de Chinese markt zijn. De bronnen wijzen erop dat CRRC nog geen hogesnelheidstrein in Europa heeft geleverd. CRRC kwam in 2017 niet eens door de voorronde bij de aanbesteding van een hogesnelheidsverbinding tussen Londen en Birmingham.

ERTMS

Ook op het gebied van beveiliging zou het fusiebedrijf een dominante positie innemen. Daardoor zouden er te weinig ERTMS-leveranciers overblijven, waardoor de kosten mogelijk zouden toenemen. Europese railinfrabeheerders zoals ProRail en Infrabel steunen daarom het Brusselse verzet tegen de Frans-Duitse plannen, weet het FD.