Nieuws

Treinkaartje wordt duurder. NS: dit kost reizigers

Bus- en treinkaartjes zullen duurder worden doordat de BTW omhoog gaat van 6 naar 9 procent. NS verwacht dat daardoor elke dag duizenden reizigers minder de trein zullen nemen. Ook reizigersorganisatie Rover is ontevreden met deze maatregel.

“De BTW op het trein- en buskaartje gaat van 6 naar 9 procent. Een OV-reis wordt dus duurder en daar staat geen compensatie tegenover,” zegt Rover in een eerste reactie op de ov-plannen van het nieuwe kabinet. “Duurzaam vervoer is noodzakelijk, voor het milieu en om Nederland bereikbaar te houden. Rover vindt deze prijsverhoging in het OV dan ook zeer onverstandig”.

NS is ook niet blij met het duurdere treinkaartje. “Als deze verhoging wordt doorgevoerd op het OV, terwijl de autokosten grofweg gelijk blijven wordt de trein als duurzaam alternatief minder aantrekkelijk,” concludeert het spoorbedrijf.

De reiziger in de steden gaat er op vooruit. Er komt éénmalig 2 miljard euro beschikbaar om de infrastructuur uit te breiden, onder meer voor lightrailverbindingen. Rover is verheugd dat het nieuwe kabinet extra investeert. “Maar zal het genoeg zijn? Volgens de Mobiliteitsalliantie is er 1 miljard per jaar nodig.”

KNV, de werkgeversvereniging voor het beroepspersonenvervoer en goederenvervoerders, verwacht dat er meer geld nodig is. “KNV is blij met deze extra investeringen. Evenwel concludeert KNV dat het investeringsniveau te laag is. Hiermee wordt achterstand opgebouwd, die in de toekomst weer ingehaald zal moeten worden,” aldus de werkgeversvereniging.

Roger van Boxtel, president-directeur NS, stelt dat het nieuwe kabinet een bescheiden ambitie laat zien: “Het is belangrijk dat in deze kabinetsperiode extra geld beschikbaar komt voor mobiliteit, omdat de economie groeit en daarmee de vraag naar duurzaam openbaar vervoer. Dit is een trendbreuk met de forse bezuinigingen op infrastructuur vanaf 2010. Het kabinet laat hiermee zien dat zij bescheiden ambitie heeft om de bereikbaarheid van Nederland te verbeteren, zowel op de weg als het spoor.”

This post was last modified on 12 oktober 2017 09:13

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

3 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

6 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

7 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug