fbpx
Foto: archief / DB Autozug (opgeheven)

Treinreiswinkel komt met eigen Autoslaaptrein vanaf Düsseldorf

20 apr 2015 22:05

De gesprekken tussen Treinreiswinkel en EETC over de voortzetting van de Nederlandse autoslaaptrein zijn niet gelukt. De Treinreiswinkel komt nu met een eigen autoslaaptrein, niet vanaf Den Bosch maar vanaf Düsseldorf.  De nieuwe treindienst gaat alleen rijden in het hoogseizoen, één maal per week van 3 juli t/m 15 augustus. Eindbestemming is het Italiaanse Verona.

De nieuwe trein gaat rijden onder de naam AutoExpress Italia. De trein start weliswaar in Duitsland, maar aan boord zal Nederlandstalig personeel aanwezig zijn, zegt Treinreiswinkel-directeur Helmut Brall tegen Treinreiziger.nl.

Naar verwachting vertrekt de nieuwe trein in de zomerperiode op vrijdagavond omstreeks 20:00 uit Düsselsdorf. De volgende ochtend zal de trein waarschijnlijk rond 9:00 aankomen in het Italiaanse Verona. Zaterdagavond gaat de retourtrein vanaf Verona terug naar het Duitse Düsseldorf. Treinreiswinkel wijst erop dat Düsseldorf slechts op anderhalf uur rijden ligt van Utrecht.

Door de trein niet in Nederland, maar in Duitsland te laten starten voorkomt de Treinreiswinkel hoge kosten. ProRail had de kosten voor de (inmiddels opgeheven) EETC Autoslaaptrein namelijk met 50 procent verhoogd. Bovendien zijn veel Nederlandse locomotieven niet geschikt voor het Duitse spoor, waardoor er een extra locomotiefwissel nodig is.

Wie in de nieuwe trein een fiets in plaats van een auto mee wil nemen, heeft pech. Fietstransport is niet mogelijk met de nieuwe dienst. De AutoExpress Italia heeft in elk geval ligrijtuigen. Slaaprijtuigen worden eveneens geregeld maar die zijn nog niet bevestigd.

DB Autozug rijdt deze zomer niet meer met internationale autotreinen vanaf Düsseldorf. Wel zijn de Oostenrijkse spoorwegen met een autoslaaptrein Düsseldorf – Wenen gestart. Die verbinding rijdt dagelijks; het gaat om de bestaande EuroNight-nachttrein, aangevuld met autorijtuigen.

Over het stopzetten van de autoslaaptrein vanaf Den Bosch is directeur Helmut Brall van de Treinreiswinkel niet te spreken. "Wij verwijten EETC contractbreuk en de nodige juridische stappen zijn gezet", laat Brall weten. Volgens hem heeft Treinreiswinkel de onderhandelingen met EETC afgebroken in verband met het korte tijdsbestek en het moeizame verloop van de gesprekken. Brall noemt het stopzetten van de autoslaaptrein vlak voor het seizoen "onverantwoord". De eerste autoslaaptrein vanuit Düsseldorf had op 1 mei moeten vertrekken.

EETC-directeur Leo Weeber liet vanmiddag aan Treinreiziger.nl weten in gesprek te zijn met een aantal overname-kandidaten. "Dat heeft nog wat tijd nodig", zei hij toen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J Dijkstra
5 jaren geleden

Kan je ook met een Opel vivaro bus op deze trein ?

Luc De keyser
1 jaar geleden

zoek autoslaaptrein Dussedorf naar Wenen op 18/05