fbpx

Treinreiziger.nl viert 5 jarig bestaan

30 jul 2010 13:29

Vijf jaar geleden is treinreiziger.nl van start gegaan. In eerste instantie als website waar reizigers konden meedenken om het spoorvervoer in Nederland te verbeteren. Nu is treinreiziger.nl uitgegroeid tot één van de grootste OV-nieuwswebsites. Om het 5 jarig bestaan te vieren zal treinreiziger.nl in augustus diverse binnenlandse en internationale treintickets weggeven.

Ontstaan
Vijf jaar geleden ergerde oprichter Hildebrand van Kuijeren zich aan de negatieve houding van de media en consumentenorganisaties. "Terwijl er meer treinen gingen rijden, de punctualiteit omhoog ging en het percentage gehaalde aansluitingen steeg, kregen de spoorwegen alleen maar kritiek over zich heen. Dat vond ik niet terecht. Kies voor een positievere insteek: laat treinreizigers meedenken om het openbaar vervoer verder te verbeteren." Het idee voor treinreiziger.nl was daarmee geboren. Alleen één probleem: het domein bleek in 1999 al te zijn vastgelegd door mijndomein.nl. "Die deden echter niet moeilijk, en tegen de normale registratiekosten mocht ik het domein overnemen". 

Ideeën
Het initiatief haalde aanzienlijke media aandacht, en kreeg van veel reizigers sympathie. Ook van Rover-leden. Tegelijkertijd kwamen er wel ideeën binnen, maar viel dit toch tegen. In de loop der tijd werden consumentenorganisaties positiever en veranderde daarmee ook de inhoud en opzet van treinreiziger.nl. Sinds vorig jaar september publiceert treinreiziger.nl dagelijks nieuws uit de OV-sector. De rubriek "Idee van de maand" bestaat nog steeds maar is nu verder weggestopt waardoor er nu nauwelijks nog ideeën worden aangedragen. Dat is niet heel erg, want inmiddels zijn de Nederlandse Spoorwegen zelf een denktank gestart waar reizigers ideeën kunnen aandragen. Voorlopig overigens alleen over informatievoorziening bij grote verstoringen. 

OV-nieuws
Het afgelopen jaar heeft treinreiziger.nl zich in een snel tempo weten te ontwikkelen tot één van de best gelezen OV-nieuwswebsites. Dagelijks bezoeken ruim 2.000 bezoekers onze website, die goed zijn aan een veelvoud van pageviews. Tijdens bijzondere gebeurtenissen wil het aantal bezoekers soms zelfs oplopen tot meer dan 10.000 bezoekers per dag. 
Een deel van de nieuwsberichten komt van persbureau Novum Nieuws, maar het grootste deel van de berichten komt van onze redactie zelf. Inmiddels zijn er bijna 2.400 nieuwsberichten op de website verschenen. Nog steeds is initiatiefnemer Hildebrand van Kuijeren de drijvende kracht achter de website, alhoewel er ook andere vrijwilligers zijn die hand- en spandiensten verrichten.

Toekomst
Behalve de nieuwsrubriek wordt ook de rubriek "internationale reizen" steeds belangrijker voor treinreiziger.nl. Binnenkort zal er een overzicht online komen van zowel treintickets als trein + hotel aanbiedingen. Verder gaan we verder experimenteren met Twitter, en zullen we met een nieuwsbrief gaan starten. Ook wordt gekeken of er in de toekomst op berichten gereageerd kan worden. Genoeg ontwikkelingen dus. De komende vijf jaar zullen we zeker niet stil gaan zitten.

Treintickets
Het vijfjarig bestaan is uiteraard een feestje waard. In augustus is het de bedoeling dat we iedere maandag een actie starten met gratis treintickets. Niet alleen binnen Nederland, maar ook NS International treintickets naar België, Duitsland en een Interrail ticket. In sommige gevallen zullen de treintickets worden weggegeven als prijs bij een fotowedstrijd, in andere gevallen zullen tickets bijvoorbeeld worden weggegeven in ruil voor reisverslagen. Dat deden we deze zomer eerder met treintickets naar Berlijn. Wie op de hoogte wil blijven van de gratis tickets acties, kan zich aanmelden via gratistickets@treinreiziger.nl.

Foto´s: bovenste afbeelding is een screenshot van de website. Daarna volgen enkele foto´s waarop de initiatiefnemer bij de trein te zien is. Op twee foto´s is ook Mart Hopman te zien, hij maakt zo nu en dan foto´s voor treinreiziger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *