Treinstakingen in Oostenrijk, België en Verenigd Koninkrijk

Wie met de trein naar het buitenland wil, moet rekening houden met vertraging en uitval. Zo rijden er op 28 november geen treinen van en naar Oostenrijk. Al vanaf zondagavond worden nachttreinen geschrapt. Ook naar België en het Verenigd Koninkrijk hebben treinreizigers last van stakingen.

Oostenrijk

De Oostenrijkse spoorwegen en de vakbonden hebben zondag tevergeefs geprobeerd om de staking af te wenden. Maandag rijden er de gehele dag geen treinen. Zondag worden er al circa 50 nachttreinen geschrapt, waaronder de nachttrein Amsterdam – Wenen en Amsterdam – Innsbruck (en omgekeerd). Ook dinsdag kunnen er nog treinen uitvallen.

België

Ook in België heeft een deel van het personeel van de Belgische spoorwegen aangekondigd het werk neer te leggen. De staking gaat in op maandagavond 28 november 22:00 uur en duurt tot en met donderdag 1 december. “Voor de meeste internationale treinverbindingen (nl. Thalys, Eurostar, TGV INOUI en de IC Brussel-Amsterdam) verwachten we vooralsnog een normale dienstverlening” laat de NMBS weten. Bij de ICE Brussel – Frankfurt kunnen er wel treinen uitvallen, en dat geldt ook voor het korte grensoverschrijdende verkeer tussen Maastricht – Luik en Roosendaal – Antwerpen.

Binnen België rijdt naar verwachting circa een kwart van de treinen. Twee op de vijf intercity’s zal dinsdag rijden en een op de vier lokale treinen. Er zullen bijna geen spitstreinen (P-treinen) rijden. Op een deel van het spoornet rijden helemaal geen treinen. Het gaat dan om het gebied rond Namen, Waals-Brabant en de Belgische provincie Luxemburg.

Verenigd Koninkrijk

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft nog steeds last van de nodige stakingen. Zo is er zaterdag 26 november gestaakt. Eurostar naar Londen kon echter via de normale dienstregeling rijden. De dienstregeling van alle andere treinen werd echter ernstig verstoord. Ook op 13, 14, 16 en 17 december staan er nieuwe stakingen in het Verenigd Koninkrijk gepland, net als op 3, 4, 6 en 7 januari 2023.

Duitsland

Geen stakingen in Duitsland, wel hinder voor treinreizigers. Zo rijdt de trein Amsterdam – Berlijn tot 16 december niet verder dan Hannover, en moet er overgestapt worden op de ICE. De ICE doet er 90 minuten langer over dan gebruikelijk.

Tussen Amsterdam, Keulen en Frankfurt is er eveneens hinder voor internationale treinreizigers. Door problemen met het materieel rijden veel treinen slechts tussen Nederland en Düsseldorf. De dienstregeling is elk geval tot en met 28 november aangepast, maar Treinreiziger.nl verwacht dat ook daarna de kans aanwezig is dat de dienstregeling aangepast wordt.

This post was last modified on 29 november 2022 09:15

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug