fbpx

Treintickets Fyra Amsterdam – Brussel online boekbaar

04 dec 2012 10:09

De Fyra Amsterdam – Brussel is sinds dinsdagmorgen online te boeken via NS International en NMBS Europe. Dat hebben de spoorbedrijven bekend gemaakt. De Fyra zal komende zondag het stokje overnemen van de Benelux. Voor de Fyra geldt een reserveringsplicht. Deze reservering wordt direct gemaakt bij het boeken van een online treinticket.

  • Let op! Dit artikel is achterhaald. De Fyra is weer uit dienst gehaald. Momenteel rijdt er tussen Den Haag en Brussel eens per twee uur een vervangende trein. Het is onduidelijk wanneer de Fyra Amsterdam – Brussel weer gaat rijden.

Treintickets voor de Fyra Brussel kunnen tot vier maanden vooruit worden geboekt. De goedkoopste treintickets zullen het snelste uitverkocht zijn. In de spits wordt een kwart van het aantal zitplaatsen aangeboden voor het goedkope tarief, in de daluren zelfs de helft. Treintickets met dit tarief – Supersaver – kunnen echter niet worden geannuleerd en zijn gebonden aan een specifieke trein.

Flexibele treinkaartjes
Het Supersaver tarief is normaal gesproken tot één week voor vertrek verkrijgbaar. Nu is het tarief tijdelijk ook korter voor vertrek verkrijgbaar. Flexibele treintickets kunnen tot vertrek ook omgeruild worden (maximaal drie keer), en zijn ook geldig in één trein voor en één na de geboekte trein. In dat geval echter zonder zitplaatsgarantie.

Semi flex
Daarnaast zijn er in de Fyra Brussel ook nog semi-flex treinkaartjes. Deze kaartjes zijn niet zo goedkoop als het Supersaver-tarief, maar goedkoper dan het flexibele tarief. Met een semi-flex treinkaartje kan er één keer worden omgeboekt. Dat mag uiterlijk één dag voor vertrek. Bij annulering wordt slechts de helft terugbetaald. Bij dit tarief is het niet toegestaan om een Fyra eerder of later te nemen. Het semi-flex tarief wordt in de Fyra Brussel tot één dag voor vertrek aangeboden.

Fietsen
De Fyra Amsterdam – Brussel zal een uitgebreider cateringaanbod krijgen dan nu het geval is in de Benelux. Daar staat tegenover dat fietsen niet meer mee kunnen, tenzij deze verpakt zijn in een speciale fietshoes en het voorwiel is gedemonteerd. Vouwfietsen mogen wel gewoon mee.

Frequentie
Reizigers binnen Nederland hoeven niet te reserveren voor de Fyra. Zij kunnen de trein gebruiken met een normaal toeslagbiljet. Ook binnen België kan de Fyra gebruikt worden met een toeslagbiljet. Per 9 december rijdt de Fyra 10 keer per dag van Amsterdam naar Brussel. Dat moet zo snel mogelijk worden uitgebreid naar 16 keer per dag, oftewel ieder uur.

Fyra Breda – Antwerpen
Vanaf april gaat er ook een toeslagvrije Fyra Breda – Antwerpen rijden. Deze Fyra is voorlopig nog niet te boeken. De Fyra mag gemiddeld dan duurder zijn dan de Benelux, de trein is ook veel sneller. In vergelijking met de Thalys is de Fyra juist goedkoper.

Abonnementen
Bij aanvang vanaf 9 december zijn er nog geen speciale abonnementen voor frequente Fyra-reizigers. Reizigers die reeds in het bezit zijn van een Nederlands én Belgisch abonnement kunnen voorlopig de Fyra gebruiken met een bijbetaling van 4 euro per enkele reis (2e klas).

Onduidelijkheid
Lang was onduidelijk of de Fyra per 9 december daadwerkelijk het stokje zou overnemen van de Benelux. Maandag maakte staatssecretaris Mansveld bekend dat de Fyra Brussel groen sein krijgt. Daardoor kan vandaag de ticketverkoop starten.

Prijzen 2e klas
De tarieven van de Fyra Brussel, reeds eerder gepubliceerd door Treinreiziger.nl.

  Full Flex Weekend /
Semi Flex
Senior (60+) Youth  / 
Family
Supersaver Kind 
Amsterdam – Brussel € 54 € 41 € 39 € 30 € 25 € 6
Amsterdam – Antwerpen € 48 € 36 € 35 € 28 € 23 € 6
Schiphol – Brussel € 52 € 39 € 37 € 29 € 24 € 6
Schiphol – Antwerpen € 47 € 35 € 34 € 27 € 23 € 6
Rotterdam – Brussel € 42 € 32 € 31 € 25 € 22 € 6
Rotterdam – Antwerpen € 35 € 26 € 25 € 22 € 20 € 6

Prijzen 1e klas

  Full Flex Weekend /
Semi Flex
Senior Youth / 
Family
Supersaver Kind
Amsterdam – Brussel € 74 € 52 € 50 € 45 € 39 € 15
Amsterdam – Antwerpen € 66 € 46 € 44 € 41 € 36 € 15
Schiphol – Brussel € 73 € 51 € 49 € 44 € 37 € 15
Schiphol – Antwerpen € 63 € 44 € 42 € 40 € 35 € 15
Rotterdam – Brussel € 58 € 41 € 40 € 37 € 34 € 15
Rotterdam – Antwerpen € 48 € 34 € 33 € 31 € 29 € 15
 

 Beeld: (c) NS International.