Treinverkeer Amsterdam, Haarlem, Schiphol opnieuw plat door storing verkeersleiding

Het treinverkeer van en naar Amsterdam, Schiphol en Haarlem is opnieuw tot stilstand gekomen. Na een eerdere urenlange storing werd het treinverkeer rond 20:00 uur weer langzaam opgestart. Echter, een half uur later ontstond er opnieuw een storing bij de verkeersleiding in Amsterdam. Daardoor kunnen er opnieuw geen treinen rijden in de regio Amsterdam. Het treinverkeer werd maandag rond 9:00 hervat.

Treinverkeer plat sinds 17:00 uur

De storing ontstond eerst rond 17:00 uur. Alle beeldschermen op de verkeersleidingspost bij Amsterdam Centraal waren uitgevallen, resetten verhielp de storing niet. Door de storing kon de verkeersleiding het treinverkeer niet monitoren. Telefonisch contact met machinisten was er nog wel, maar omdat er zeer veel treinen rondom Amsterdam vertrekken, hebben de verkeersleiders geen overzicht. Uit veiligheidsoverwegingen werd het treinverkeer daarom stil gelegd.

Later op de avond meldde ProRail dat de storing was opgelost, en dat het treinverkeer vanaf 20:00 uur hervat zou worden. Het duurde echter niet lang voordat de storing weer terugkwam. “De storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam is helaas teruggekeerd. Het treinverkeer is weer stilgelegd”, meldt ProRail. Volgens een woordvoerder gaat het om hetzelfde type storing als eerder vanavond. “We werken met man en macht aan een oplossing.”

Vanuit de verkeersleidingspost van Amsterdam wordt ook het treinverkeer geregeld van en naar Haarlem, Schiphol, Zaandam en Weesp. Daardoor ligt het treinverkeer niet alleen van en naar de hoofdstad stil, maar in de wijde omtrek rond Amsterdam.

Extra metro’s

Bij Amsterdam Centraal ontstond een enorme drukte bij de taxi’s. Vervoerder GVB zette extra metro’s in vanwege de treinstoring. De NS ging er eerder van uit dat alle treinen morgenochtend weer normaal zouden rijden. Of dat nu nog zo is, is niet bekend. Het vervoersbedrijf adviseert reizigers om de website en app te raadplegen.

De storingen hadden onder meer gevolgen voor mensen die vanavond naar een concert van Harry Styles wilden, om 21:00 uur in de Johan Cruijff Arena. Mojo Concerts liet weten dat het concert vanwege de storing minimaal een kwartier later zou beginnen en wees concertgangers op de mogelijkheid de metro, tram of bus te nemen. Treinkaartjes zijn daar binnen de regio Amsterdam ook geldig.

De concertorganisator adviseert de bezoekers dringend om voor de terugreis ander vervoer te regelen. Het is nog niet bekend wanneer de storing definitief verholpen is. ProRail is bezig met onderzoek naar de oorzaak van de storing.

Internationale treinen

De storing treft ook internationale treinreizigers. Zo is ook de laatste directe trein naar Londen uitgevallen, en zijn er meerdere Thalys-treinen uitgevallen. De laatste trein naar Parijs lijkt volgens de reisinformatie wel vertrokken te zijn uit Amsterdam Centraal, maar voor Schiphol te zijn stilgevallen. Het is onduidelijk of die trein Parijs nog gaat halen: in de nacht sluit de hogesnelheidslijn Brussel – Parijs. Het lijkt daardoor aannemelijk dat reizigers naar de Franse hoofdstad zullen stranden.

Omstreeks 22:30 uur is ook de nachttrein naar Wenen drie uur na geplande vertrektijd nog altijd niet vertrokken. Datzelfde geldt voor de nachttrein naar Zürich. Beide treinen zijn uiteindelijk geschrapt.

This post was last modified on 8 juni 2023 19:37

Share

Recent Posts

Nog tot begin juni geen treinen tussen Maastricht en Luik door noodweer

De herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen Maastricht en Luik na de zware regenval van vorige…

3 dagen terug

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

1 week terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

2 weken terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

2 weken terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug