fbpx

Utrecht heeft in 2015 nieuwe verkeersleidingspost

29 jan 2014 13:15

Utrecht krijgt niet alleen een vernieuwd Centraal Station, maar ook een nieuwe verkeersleidingspost. Op maandag 3 februari begint ProRail met de bouw. Vanuit de post verwerkt de treindienstleiding het meeste treinverkeer van Nederland.

Het gebouw is volgend jaar klaar en komt in de Cartesiusdriehoek, een gebied met een rijke spoorgeschiedenis. Rond Utrecht Centraal vernieuwd ProRail ook de sporen en stations. Zo worden tientallen wissels verwijderd, waardoor het treinverkeer beter moet gaan doorstromen. "Het toenemende treinverkeer wordt vanuit de moderne verkeersleidingspost in goede banen geleid. Door deze vernieuwingsslag is het hele spoornetwerk rond Utrecht straks klaar voor de toekomst" schrijft ProRail in een persbericht.

In de Cartesiusdriehoek was in de vorige eeuw het Werkspoor Utrecht gevestigd, een fabriek voor rijtuigen en spoorwegmateriaal. De toekomstige verkeersleidingspost bestaat uit drie verdiepingen en wordt uitgevoerd in cortensstaal, wat goed aansluit bij de spooromgeving. De architect is De Jong Gortemaker Algra.