Vanaf 20 september mogelijk einde mondkapjesplicht in trein, bus en metro

Vanaf 20 september hoopt het kabinet de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af te schaffen. Half september komt er definitief duidelijkheid. Dat heeft minister-president Mark Rutte bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Besluitvorming

Op dezelfde datum hoopt het kabinet de 1,5 meterafstandsregel los te laten en het advies om thuis te werken op te heffen. Of de mondkapjes in trein, tram, metro en bus per maandag 20 september daadwerkelijk verdwijnen, zal afhangen van de cijfers en ontwikkelingen rond het coronavirus.

Op vrijdag 17 september hakt het kabinet daarover de knoop door en daaraan voorafgaand zal het outbreak managementteam (OMT) om advies gevraagd worden.

Denemarken

In een aantal landen is het besluit al genomen te stoppen met verplichte mondkapjes. Zo hoeven reizigers in het openbaar vervoer in Denemarken per vandaag geen mondkapje meer te dragen in bus, tram, metro en trein. In de meeste landen is het dragen van een mondkapje nog wel verplicht.

In Nederland is het mondkapje in het openbaar vervoer verplicht sinds 1 juni 2020. Het was de eerste sector waar de plicht werd ingevoerd.

This post was last modified on 14 augustus 2021 12:53

Bekijk reacties

  • Eerst zien dan geloven. Er zijn nog minstens 1,8 miljoen niet gevaccineerd volgens Rutte & De Jong. En straks keren vakantiegangers terug. Rutte, Hugo de Jonge, OMT en RIVM zullen dan verder evalueren.

  • Veel te laat. Had ook gewoon per 1 juni gekund. Wij doen er sowiezo al niet meer aan in dit huishouden! genoeg is genoeg.

    • Ik hoor het wel vaker dat bepaalde personen/branches vinden dat maatregelen afgeschaft kunnen worden.

      Zo vinden bijvoorbeeld de horeca, sportscholen en de reisbranche (en nog veel meer partijen) dat ze veel eerder open konden dan dat de overheid/OMT voor ogen had. Alleen is het de vraag of het verstandig is/was.

      Nu heb ik niet zo heel veel verstand met dit soort dingen dus laten we maar afgaan wat de expert zeggen.

      • Gebleken is dat de horeca en festival opening van dit jaar een grote vergissing is geworden. Net als vorig jaar.

    • Zolang een deel van de bevolking hardnekkig blijft weigeren zich te laten vaccineren kun je er op wachten dat het weer fout gaat.

  • Als 1 september het onderwijs weer open gaat zitten we binnen de kortste keren weer met explosief stijg nee cijfers. Die 20 september gaat hem niet worden.

  • RIVM/ omt haasten zich nu al om te zeggen: “ nee, dit hebben wij absoluut niet geadviseerd “.

    Maar Rutte c.s. Weten het ( weer) beter.
    Zo gaat het natuurlijk alleen maar langer duren….
    Fijn! 😩

  • Ik ben bang dat de versoepelingen in het onderwijs te vroeg komen waardoor 20 september niet doorgaat.

  • Dit veranderd totaal niets aan de situatie. Het OV propt veel mensen in slecht geventileerde ruimtes. Als daar een Corona patiënt tussen zit, staat de ruimte binnen de kortste keren vol met aerosolen. Met of zonder mondkapjes blijft het OV daarom voor mij voorlopig taboe. Bovendien moet ik extra uitkijken omdat ik een volledige AstraZenica vaccinatie heb die slecht werkt tegen de Indiase- of Delta-variant.

    • Goede ventilate is essentieel om het OV Corona proof te maken en OV bedrijven doen geen enkele moeite om de reiziger echt te overtuigen dat de ventilatie goed is terwijl dit wel essentieel is. Nergens wordt de capaciteit van een ruimte bepaald aangaande de aanwezige ventilatie, terwijl dit mijn inziens wel nodig is. Ik vind dat OV beschikbaar moet zijn voor een ieder die het nodig heeft.

      • Wat volgens mij essentieel is om ook maar iets erover te kunnen zeggen is als er zoals op zoveel plaatsen (voetbalstadions, evenementen binnen en buiten etc) Fieldlab experimenten waren uitgevoerd in de diverse soorten treinstellen.
        Gewoon desnoods in de nacht met treinstellen opstap waarin je een apparaat neerzet dat aerosolen uitstoot terwijl je op een flink aantal zitplaastsen in de coupe meet wat er zoal in de lucht langskomt.
        Dan had er een zinnige discussie gevoerd kunnen worden over de gevaren van het OV en het nut van mondkapjes.
        Dat dit soort metingen \ experimenten niet zijn gedaan kan ik me ook nauwelijks voorstellen. Wat mij betreft is dat dan ook grote nalatigheid of men was zo bang voor de resultaten dat men besloten heeft dat het beter was deze informatie maar niet te verzamelen.
        Corona verspreid zich redelijk vergelijkbaar met griep en de trein geldt dan wel als hotspot om het griepvirus te kunnen oplopen...

        • Kijk aan dit soort ideeën heb je wat... Dan heb je in elk geval data waar je iets mee kan.

          Je moet dan ook kiezen met welke bezetting de trein rijdt. Bijv. een trein die voor 50% gevuld is, een trein waar alle zitplaatsen bezet zijn EN trein waar behoorlijk wat staanplaatsen zijn. Zo weet je ook wat bij welk profiel past. En dan ook alle data gewoon publiceren want dan weten de reizigers waar ze aan toe zijn inclusief de proefopzet. Transparantie zou koning moeten zijn. Mochten de data tegenvallen dan onderzoeken wat de mate van bescherming van de diverse soorten mondkapjes (Eenvoudig wegwerp, eenvoudige uitwasbaar, IIR en FFP2) zijn.

          Jammer dat men niet tot dit soort praktische onderzoeken komt. Dan kan de discussie gevoerd worden MET data en kan er ook iets zinvols over gezegd worden. En mochten idd mondkapjes nodig zijn dan heb je ook meteen draagvlak gecreëerd.

    • Op het balkon blijven bij de deuren, er zijn daar ook zitplaatsen, is een idee want de deuren gaan er open en dicht dus ventilatie. Maar groot gelijk, treinen zijn te dicht gemaakt behalve de vlaflip sprinter.

      • Die "vlaflip" gaat spoedig uit dienst. De vraag is uiteindelijk hoe zit het met de ventilatie. Als deze echt goed is hoeft dit geen probleem te zijn, maar als deze maar zo zo is, is het OV een no go area voor diegene, die bang zijn voor Corona. OV bedrijven zouden hun reizigers moeten gaan overtuigen met de kwaliteit van hun ventilatie systemen. Hang desnoods CO2 meters in vervoerssystemen.

  • Zolang er niet hard wordt ingezet op ventileren en de luchtkwaliteit zodanig krijgen dat je andermans adem niet/nauwelijks inademt blijf je aanmodderen met welke (goedbedoelde) maatregelen dan ook. Ik vind dat OV bedrijven hun klanten hebben moeten overtuigen dat de ventilatie in hun vervoersmiddelen op orde is en hierdoor de besmettingskans een stuk kleiner is. Er zouden gewoon standaarden moeten komen waaraan goede ventilatie - ook in het kader van voorkoming luchtweg infecties (dus ook Corona) - aan zouden moeten voldoen.

    De eenvoudige mondkapjes houden wat grote druppels tegen, terwijl men beter had kunnen adviseren dat diegene, die echt bescherming willen echte (FFP2/KN95) mondkapjes te gebruiken.

    • Werkzaam in de luchtfilter branche? In de luchtvaart is om noodzakelijke redenen altijd al veel geld besteed aan ventilatie. Toch lijkt het het er op dat juist daar veel besmettingen zijn.

      • Kende iemand bij Transavia die hoofdpijn kreeg tijdens de vluchten door vuile luchtfilters bleek die te weinig vervangen werden. Is wel jaren terug. Overnachtingen werden geschrapt dus keren op 1 dag ook nog (slik).

    • De chirugische maskers zijn uitademremmers. Voor bescherming bij inademen heb je een FPP2 nodig. Sommigen doen er een chirugisch ding overheen omdat het uitlaat ventiel ongefilterd is. Of om het P2 ding te camoufleren.

      • De meeste FFP2 maskers hebben geen ventiel in. Dus je moet zowel door de "stof" in en uit ademen. Er zijn maskers met een ventiel, maar die mogen dus niet gebruikt worden op locaties waar nog steeds de mondkapjesplicht geldt. Ik raad FFP2 maskers aan voor diegene, die echt adembescherming wilt hebben.

      • Het filteren van lucht kost energie. Bij goede maskers moet je die energie zelf met je longen opleveren. Dat wil zeggen ze ademen zwaar. Of het masker is gemotoriseerd zodat de filerweerstand is opgeheven.

        Conclusie: Of eem simpel masker ademt zwaar en hoe zwaarder het masker ademt, hoe beter het werkt, of een masker werk niet tegen aerosolen.

  • Heb nooit begrepen waarom ik een mondkap op moet in een lege trein of buiten op een perron met alle ruimte. Maar teamsporten zonder mondkap en zonder afstand is al maanden geen probleem.

      • Moet wel. Op het station moet je een mondkapje dragen. Men is bang dat grote mensenmassa's elkaar dringen om in de trein of andere drukke stationslokaties te gaan. Zelf maak ik dit als reiziger nooit mee. Zelfs in de trein kan ik vaak ook prima 1,5m handhaven.

        • Als het daadwerkelijk zou moeten, zou daar nog iets van te merken zijn. Kijk eens rond op een perron en zie dat er niks hoeft of moet

      • Op zijn minst consequente en geen tegenstrijdige maatregelen zodat het nog een beetje geloofwaardig wordt.

        Niet met 800 naar een festival, wel met 25.000 in een stadion of met nog meer naar de F1 van Zandvoort.

        Snap jij het nog?

        • Ja, er is een verschil tussen mensen die ieder p een stoel zitten en mensen die door elkaar rondlopen.

        • @Joost2 Het lijkt er al geruime tijd op dat de kracht van de lobbygroep en niet de adviezen van de deskundigen ons corona beleid bepalen.

        • @Henk

          Sommige maatregelen zijn gevoelsmatig wat vreemd, maar ik denk dat het streven naar consequentie en geen tegenstrijdigheden gemakkelijker gezegd is dan gedaan.

          Een mondkapje moeten dragen in een lege trein is overkill natuurlijk, maar iets moet ook duidelijk en te handhaven zijn. Het is niet praktisch uitvoerbaar om te zeggen dat je in lege treinen geen mondkapje op hoeft, maar in volle treinen wel. Want waar ligt de grens? En moet ik dan als reiziger eerst gaan tellen hoeveel mensen er in de coupé zitten voor ik kan bepalen of ik wel of geen mondkapje op moet? Dat gaat niet werken. Daarom is het prima zoals het is, gewoon zwart/wit. Zodra je in het openbaar vervoer of op een station bent, moet je een mondkapje op hebben.

  • Zodra je in de huidige situatie maatregelen versoepelt, bij terugkerende veelal besmette vakantiegangers (controle is zo lek als een mandje ervoer ik deze week), scholen zonder mondkapje en 1,5 meter afstand enz., kun je de klok erop gelijk zetten dat we deze winter weer met problemen zitten. Wanneer durft men nu eens strakke maatregelen te nemen? In een vliegtuig word je snel besmet, waarom dan in een trein zonder mondkapje? Ik pak dan wel de auto.

    • Ook wel lachen dat de nachttrein je gewoon met anderen in 1 ruimte laat slapen nu weer kennelijk.
      Gun Greencitytrips wel allerbeste trouwens maar of het beklijft?

  • De FFP2 masker blijf ik vrijwillig in de winter dragen in het OV. Ben sinds 2020 niet meer verkouden geweest.

    • @Utrechtboog:
      Ben al sinds februari '20 niet meer ziek of verkouden geweest. Zelfs zonder mondkapjes en zonder 15 maanden een vaccin.
      Een wonder dat ik nog leef.

Share

Recent Posts

Trein naar Berlijn eindelijk half uur sneller

Reizigers die van Amsterdam naar Berlijn reizen, kunnen sinds zondag eindelijk gebruik maken van de…

9 uur terug

Nieuwe dienstregeling ingegaan: NS houdt rekening met ‘nieuw reisgedrag na corona’

Vandaag zijn de nieuwe dienstregelingen in het openbaar vervoer ingegaan. Niet alleen bij NS werden…

22 uur terug

Vanaf 12 december weer treinverkeer naar Spoorwegmuseum door tijdelijke aanpassingen

Vanaf dinsdag 12 december kunnen bezoekers van het Spoorwegmuseum weer treinend naar het naastgelegen station…

2 dagen terug

Treinverkeer Duitsland verstoord door grootschalige stakingen, ook internationaal problemen

Het treinverkeer in Duitsland ligt sinds donderdagavond grotendeels plat door stakingen bij het Duitse spoorwegpersoneel.…

3 dagen terug

Vakbonden waarschuwen NS: stakingen dreigen zonder goed cao-voorstel

Na zes dagen van gesprekken is er nog geen doorbraak bij de cao-onderhandelingen voor het…

5 dagen terug

Wederom dassenburchten in Brabant: tijdelijk hinder tussen Tilburg en Eindhoven

Tot ten minste vrijdag 8 december zorgen dassenburchten onder het spoor voor minder treinverkeer tussen…

5 dagen terug