fbpx
Foto: Stefan Verkerk Fotografie

Vanaf volgende week wekenlang hinder op spoor in Den Haag

07 feb 2025 11:33

Treinverkeer van en naar station Den Haag Centraal ondervindt vanaf zaterdag 15 februari zestien dagen lang flinke hinder van werkzaamheden. Van 15 februari tot en met 2 maart werkt ProRail aan de sporen op het station. In maart is er hinder door werkzaamheden rond Rotterdam.

Het werk op station Den Haag Centraal verloopt in verschillende fasen. Voor elke fase geldt een ander reisadvies.

  • In het weekend van 15 en 16 februari is er geen treinverkeer naar het station mogelijk. Je kunt met je treinkaartje met metrolijn E van station Laan van NOI naar Centraal. Vroeg in de ochtend en laat in de avond rijden er NS-bussen tussen de stations omdat de metro dan (nog) niet rijdt. Er rijdt ook een NS-bus tussen Den Haag Ypenburg en Den Haag Centraal.
  • Van 17 tot en met 21 februari rijden er geen treinen van en naar Laan van NOI en minder treinen naar Centraal. De NS raadt aan om om te reizen via station Hollands Spoor.
  • Op 22 februari ligt het treinverkeer van en naar Centraal weer plat. Je kunt metro E gebruiken en er rijden weer bussen. Er rijden geen nachtnettreinen maar nachtnetbussen tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal.
  • Van 23 februari tot en met 28 februari rijden er weer geen treinen van en naar Laan van NOI. Van 24 tot 28 februari rijden er ook minder treinen naar Centraal.
  • In het weekend van 1 en 2 maart ligt het treinverkeer op station Den Haag Centraal er weer uit en kun je weer met metro E of de NS-bussen.

Nieuwe indeling sporen

Den Haag Centraal staat op plek vijf van de drukste treinstations in Nederland. De komende werkzaamheden moeten meer ruimte gaan maken voor treinen. ProRail laat een andere indeling van de spoorinfrastructuur maken. Sporen 1 tot en met 4 worden voor de richting Rotterdam, 5 tot en met 8 richting Gouda en Utrecht en sporen 9 tot en met 12 richting Leiden. Met dit nieuwe ontwerp zijn er minder wissels nodig, kunnen er meer treinen rijden en kunnen de treinen ook nog eens sneller rijden.

Sporen 11 en 12 werden tot 2016 gebruikt voor de metro. Nu worden deze sporen weer geschikt gemaakt voor het treinverkeer. Vanaf 3 maart kunnen weer treinen rijden op de vernieuwde sporen 11 en 12. Een deel van de sporen 9 en 10 wordt weggehaald om een nieuw stuk stationsvloer aan te leggen zodat er meer loopruimte komt op het station.

Meer hinder in Zuid-Holland

Er is nog veel meer werk op het spoor in Zuid-Holland. Zaterdag 8 februari rijden er daarom minder treinen tussen Schiedam en Rotterdam. En op zondag 9 februari rijden er minder treinen van en naar Rotterdam Centraal.

Na het werk bij Den Haag Centraal en Laan van NOI gaat het werk op andere plekken weer door tot het einde van maart. Van woensdag 12 maart tot en met vrijdag 14 maart rijden er geen treinen tussen Delft Campus en Rotterdam Centraal. Er rijden bussen.

Stremmingen rond Rotterdam Centraal

Op zaterdag 15 maart rijden er vanuit veel richtingen geen treinen naar Rotterdam Centraal. Onder meer tussen Schiphol Airport en Centraal zijn er geen treinen, er gaan geen treinen naar de hogesnelheidslijn in beide richtingen en er rijden geen treinen naar Delft en andere stations in Rotterdam. Ook op zondag 16 maart rijden er geen treinen tussen Rotterdam Centraal en de HSL, Delft Campus en Rotterdam Alexander.

Van 16 maart tot en met 27 maart rijden er geen treinen tussen Delft Campus en Rotterdam Centraal. Er rijden stopbussen tussen Schiedam Centrum en Delft Campus en snelbussen tussen Rotterdam Centraal en Delft.

In het weekend van 29 en 30 maart rijden er geen treinen tussen Rotterdam en Gouda. Reizigers kunnen omreizen via Den Haag.

5 3 stemmen
Artikel waardering
27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Drs.P
1 maand geleden

We blijven maar bouwen.

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  Drs.P

In Den Haag duurt het nog tot medio 2026. Maaar dan heb je ook wat want dan zijn de helft van de wissels weggehaald.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Paul Lamote
Baardstaart
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Maaar dan heb je ook wat want dan zijn de helft van de wissels weggehaald.

Dan heb je meteen ook probleem als er een probleem op het spoor is en de flexibiliteit op het station is weggehaald.

Andries
1 maand geleden
Antwoord aan  Baardstaart

De grootste verstoorders zijn wissel storingen. Flexibiliteit hoeft niet persé voor de deur van Den Haag cs te liggen. Dat mag ook bij ook bij Hollands Spoor i.c.m. Binckhorst.

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  Andries

Er zijn volgens mij meer seinstoringen dan wisselstoringen. Ook maar alle seinen opdoeken?

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Paul Lamote
Rodney
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Is dat niet in de planning om alle seinen weg te halen en te vervangen met ertms level 2.

lezer
1 maand geleden
Antwoord aan  Andries

Slecht onderhouden wissels zijn de grootste verstoorders.

dagreiziger
1 maand geleden
Antwoord aan  Andries

En waarom zijn er veel wisselstoringen ? Dat gasbrandertje wat kan uitwaaien.
Worden nieuwe wissels niet meteen elektrisch verwarmd ?

Daan
1 maand geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Misschien, maar je hebt wel minder storingen.

Johan
1 maand geleden
Antwoord aan  Daan

Het gaat niet om het áántal storingen, het gaat om de totale ímpact van storingen. Je kunt beter 10 storingen hebben aan een wissel waar je via andere wissels omheen kunt rijden dan één storing aan een wissel waardoor er bijvoorbeeld tussen Den Haag en Gouda helemaal geen treinen kunnen rijden totdat er een monteur ter plaatse is gekomen en de storing heeft kunnen verhelpen.

Ricardo
1 maand geleden
Antwoord aan  Johan

Het is een balanceeract, wissels zijn deels noodzakelijk en deels bieden ze flexibiliteit, maar zijn ook zwakke plekken in het netwerk, kosten meer geld en door roestrijden kosten ze ook nog eens capaciteit. ProRail moet daarin een optimum zien te vinden met het geld dat ze hebben en de capaciteit die gevraagd wordt.
Daarnaast, “via andere wissels omheen kunt rijden” klinkt leuk, maar is niet realistisch. Daar zijn zoveel wissels voor nodig om een enigszins acceptabele capaciteit over te houden, die liggen er nu ook al niet. En die monteur komt echt niet bij de defecte wissel als er de hele tijd treinen langs komen rijden, dus dan wordt de impact al snel veel groter.

S.O. de Mieter
1 maand geleden
Antwoord aan  Ricardo

Misschien betere wissels kopen? Deze wissels zijn vast nog uit de tijd van het ‘eigen’ wisselbouwbedrijf.

lezer
1 maand geleden
Antwoord aan  Daan

Zijn er sinds de wisselverminderingen meer of minder trainen uitgevallen?

Michiel
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Elke corridor heeft straks ook beschikking over 4 sporen, dus de noodzaak om de sporen van een andere corridor te gebruiken is ook veel kleiner. Daarnaast wordt een groot deel van de wissels geschikt voor 60km/u waardoor treinen sneller het station in- en uit kunnen rijden.

Johan
1 maand geleden
Antwoord aan  Michiel

Met 60 km/h Den Haag Centraal in? – En dan tot stilstand komen vóór het juk. Wordt dat niet een soort Te land, ter zee en in de lucht voor professionals?

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Johan
gws
1 maand geleden
Antwoord aan  Johan

Re stilstand
Als ik me goed herinner is dat op GVC al eens mis gegaan, grin/horror…
Ps als ik het eerste bericht goed lees is Gvc vele komende weekeinden een hindernisbaan.

Michiel
1 maand geleden
Antwoord aan  Johan

Het laatste sein zal uiteraard altijd geel tonen dus vanaf daar moet je afremmen, maar tot dat laatste sein kan je straks 60km/u blijven rijden vanuit Leiden en Gouda.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Michiel
Ricardo
1 maand geleden
Antwoord aan  Johan

De winst zal vooral bij het vertrekken zijn, dat er niet eerst 40 km/u gereden moet worden tot de wissels volledig gepasseerd zijn maar meteen door naar 60 km/u. Dat kan in tijd toch best wat schelen. Ook bij aankomst zal er beperkte winst zijn, omdat er later of minder hard geremd hoeft te worden. De hogere snelheid betekent ook dat de wissels sneller vrij zijn en door een andere trein benut kunnen worden, wat de capaciteit weer ten goede komt en de kans op vertraging door kruisende treinen afneemt.

Marin
1 maand geleden
Antwoord aan  Johan

Tot een aantal jaar geleden reden de intercity’s vanuit Gouda naar Den Haag Centraal met veel hogere snelheid door station Voorburg heen en reden de machinisten keurig voor het laatste sein voor Den Haag Centraal maximaal 40 km/ uur. Nu gaat het langzamer door station Voorburg heen. Dat is wellicht het gevolg van een andere toegestane snelheid. Dat scheelt ook weer tijd.
Overigens, als er geen stoptrein rijdt voor de intercity van Gouda maar Den Haag Centraal, kan deze tot 3 minuten te vroeg arriveren in Den Haag Centraal.

Marin
1 maand geleden
Antwoord aan  Michiel

Met 4 sporen per richting is Den Haag Centraal al jaren in gebruik. Bij een defecte trein, of wellicht een defect wissel, kwam je wel eens op één van de andere sporen terecht.
Overigens is spoor 10 in Den Haag Centraal al maanden niet in gebruik voor treinen.

lezer
1 maand geleden
Antwoord aan  Michiel

Natuurlijk zijn er voordelen, maar pas met treinuitvaldata kan ik voor mezelf een afweging maken.

Frans E.R.
1 maand geleden
Antwoord aan  Drs.P

Bij de bouw van het Centraal Station dacht men nog aan een tunnel en trein naar Scheveningen kon ik mij nog herinneren toen er een groot bord werd geplaatst en station Staatsspoor zijn laatste dagen naderde. Ook jammer dat de Metro niet is doorgetrokken naar Scheveningen, dat zou nu zeker op warme zomers dagen een uitkomst zijn geweest en men niet in een overvolle tramlijn 9 hoefde te reizen. Nu wordt er veel gebouwd komen op het Kon. Julianaplein voor CS twee hoge woontorens, trekt het extra publiek aan en wordt het nog drukker. Bouwen zullen ze in Den Haag blijven doen, dan is het nu maar goed dat men voorbereid is op de toekomst en CS flink op de schop gooit voor een verkeersvrije treinenloop. Even door de zure appel heen bijten dus en laat ze maar lekker bouwen en nog eens bouwen.

VIRM
1 maand geleden

Er staat in het artikel iets over nachtnettreinen naar Den Haag Centraal. Die rijden toch gewoon naar HS?

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  VIRM

Ik vermoed (uit de tekst) dat er dan bij Laan van NOI gewerkt wordt en er daarom geen nachttreinen tussen Leiden en Den Haag HS kunnen rijden.

Passepartout
1 maand geleden
Antwoord aan  VIRM

Ik vroeg me al af of een trein uit leiden straks nog kan kopmaken en doorijden naar rotterdam…

Johan
1 maand geleden
Antwoord aan  Passepartout

🤣

Bert Sitters
1 maand geleden

You can’t make an omelet without breaking an egg. Het enige dat je weg gooit is de verpakking.