fbpx

Vervoerders starten met gemakskaartje voor trein en bus

17 apr 2015 8:03

Vanaf vandaag kunnen reizigers op treinstations in één keer een ticket kopen naar populaire bestemmingen die niet per trein bereikbaar zijn. Het gaat om bestemmingen als de Efteling, Madurodam, Burgers´ Zoo en IJmuiden. Het gemakskaartje is handiger, maar niet goedkoper. 

De prijs van het gemakskaartje is gelijk aan de prijs van de treinreis, met daar bovenop de gebruikelijke toeslag (1 euro) en de prijs van een wegwerpkaartje voor de busreis. Het kaartje is vooral bedoeld voor reizigers zonder ov-chipkaart. Voorlopig is het product alleen verkrijgbaar op stations, maar in de toekomst wordt het ook als e-ticket aangeboden. In 2014 werd er al een proef gehouden, die volgens de vervoerders succesvol was.

Het nieuwe kaartje is een samenwerking tussen Arriva, Breng, Connexxion, HTM, Hermes en NS. Ook met de andere ov-partijen, zoals GVB, RET en Veolia, wordt dit nieuwe concept bekeken. De huidige bestemmingen waarvoor het gemakskaartje wordt aangeboden zijn de Efteling, Madurodam, Burgers´ Zoo, Beekse Bergen, Scheveningen, Eindhoven Airport, Openlucht Museum Arnhem, Papendal (Arnhem), Nationaal Topsportcentrum (Bloemendaal Strand), IJmuiden en Terneuzen.

IJmuiden is niet alleen toegevoegd omdat het een grote plaats is zonder treinstation, maar ook vanwege de veer- en cruiseterminal van DFDS. Redacteur Hildebrand van Kuijeren nam in november zelf de trein en bus naar de cruiseterminal, maar was toen vooral verbaasd door de slechte ov-bereikbaarheid. De bus die DFDS hoort aan te doen vergeet namelijk regelmatig te stoppen bij de terminal.

Voor incidentele reizigers heeft NS gisteren nog een verbetering doorgevoerd. Waar het eerst alleen mogelijk was een wegwerpchipkaart te kopen voor de dag zelf, kan dit nu ook voor een datum tot 8 dagen in de toekomst. Bij het oude papieren treinkaartje kon dit tot 1 maand in de toekomst.