fbpx

Wifi uitrol bij NS bijna voltooid

07 jan 2014 14:01

Bijna alle intercity´s zijn inmiddels voorzien van wifi. Alleen een aantal dubbeldekkers die nog gerenoveerd moeten worden zijn nog niet voorzien van wifi. Dat laat een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen weten.  

De uitrol van wifi in de trein begon in maart 2010. De bedoeling was dat eind 2013 alle intercity´s voorzien zouden zijn van wifi. Het spoorbedrijf is daar bijna in geslaagd. Alleen oude dubbeldekkers (van het type DDAR) hebben nog geen wifi. De meeste van deze dubbeldekkers worden momenteel omgebouwd (en dragen vervolgens de naam DDZ / NID) en worden dan uitgerust met wifi. De treinen die niet omgebouwd worden zullen straks niet meer dienst doen als intercity.

ICR
Lezers van onze website wijzen erop dat intercity rijtuigen (ICRm) ook nog niet zijn uitgerust zijn met wifi. NS laat desgevraagd weten dat wifi hier niet is voorzien. De bedoeling was dat de rijtuigen na de introductie van de V250 overbodig zouden worden, legt een woordvoerder uit. Nu de V250 bestelling niet doorgaat, worden de rijtuigen onder andere gebruikt voor treindiensten via de hogesnelheidslijn. "Die lijn is vanwege de vele tunnels in het traject ongeschikt voor wifi. Dan heb je een satelliet nodig zoals bij de Thalys".

4g
Wifi is de afgelopen drie jaar steeds populairder geworden. Zo pupulair dat er regelmatig netwerkproblemen zijn. De website Tweakers vermoed dat de capaciteitsproblemen met 4g internet (nu 3g) opgelost zouden zijn. T-Mobile – dat de treinen voor NS met wifi heeft voorzien – laat aan Tweakers weten dat de treinen voorlopig echter niet uitgerust zullen worden met 4g internet, dit omdat de huidige apparatuur in de treinen niet geschikt is. "Die is geschikt voor 2g en 3g, maar zou dus aangepast moeten worden", zegt Michael Vos van T-Mobile tegen Tweakers. Omdat de apparatuur inmiddels in honderden treinen zit, zou het vervangen van die hardware veel tijd en geld kosten.

Gratis
Vorige week oordeelde toezichthouder ACM dat T-Mobile diensten als Netflix en Youtube mag blokkeren, omdat de dienst anders niet goed zou functioneren. Wifi in de trein is in elk geval tot april gratis.
 

Andere vervoerders
Overigens is NS al lang niet meer de enige vervoerder met wifi. Alle Arriva- en Veolia-treinen hebben ook wifi.