fbpx

Ook 9292 lanceert realtime reisplanner

26 nov 2014 10:42

Reizigers kunnen vanaf vandaag ook bij 9292 een realtime reisadvies krijgen van deur tot deur. De veelgebruikte reisplanner houdt nu ook rekening met vertraging en uitgevallen ritten. Storingen worden nog niet bij het reisadvies getoond, maar zijn wel op de site te raadplegen.

Al in 2011 werd de realtime reisplanner aangekondigd. Het bedrijf dacht toen nog binnen een jaar de verbeterde reisplanner te kunnen lanceren. Maar de complexiteit viel 9292 tegen. “Dat komt doordat de treintijden in een ander format worden aangeleverd dan die van bus, tram en metro. We hebben als het ware een motor moeten maken die zowel benzine als diesel kan verwerken. Dat bleek lastiger dan gedacht”, legt 9292 directeur Stefan Hulman uit. NS startte al in 2007 met een actuele reisplanner voor de trein.

GoAbout
Het afgelopen jaar werd 9292 voorbijgestreefd door nieuwkomer GoAbout. Die geeft al sinds de lancering begin dit jaar realtime reisadvies. Tijdens het jaarcongres van Railforum koos de railsector die reisplanner zelfs tot beste verbetering van 2014. Hulman: “Dat gun ik GoAbout. Maar als 9292 doen we er ook alles aan om iedere keer weer te verbeteren. Zo verwachten wij volgend jaar eerste stappen te zetten met e-ticketing. Wie weet winnen wij in 2015 wel de Blije Reizigersprijs.”

Gemiste kans
Treinreiziger.nl testte vorige week al de nieuwe reisplanner. En inderdaad, de verbeterde reisplanner is een goede stap vooruit. Een gemiste kans is echter dat een relevante verstoring niet bij het reisadvies wordt getoond. Weliswaar worden vertragingen en uitgevallen ritten wel verwerkt in het reisadvies, maar juist bij verstoringen is die informatie niet altijd helemaal up-to-date. Daardoor komt het regelmatig voor dat ritten die even later worden opgeheven eerst nog in de reisplanner staan. Ns.nl en GoAbout waarschuwen reizigers bij een reisadvies wel bij een storing, bij 9292 moet de reiziger uit eigen beweging naar de storingspagina gaan. “Wij maken andere keuzes, daarom is het goed dat er meerdere reisplanners zijn. De reiziger kan dan zelf bepalen wat hij het prettigst vindt”, reageert Hulman.

Opgeheven treinen
Tijdens onze tests kwamen de reisadviezen van ns.nl, 9292.nl en goabout.com vaak met elkaar overeen. In een enkel geval waren opgeheven treinen bij 9292 niet in het reisadvies verwerkt. “Dat hoort niet. Tijdens de testfase hebben we met verschillende soorten data getest, misschien komt het daardoor. Reisadviezen kunnen tussen reisplanners best afwijken door verschillende keuzes, maar opgeheven treinen horen niet in het reisadvies naar voren te komen”, reageert de directeur.

Omleidingen
Omleidingen van bijvoorbeeld bussen zijn ook in de verbeterde planner soms knullig verwerkt. Zo kun je een reisadvies krijgen vanaf een opgeheven halte. Onder het reisadvies staat er dan wel een waarschuwing dat de route is aangepast. Wie op de link klikt, komt er vervolgens achter welke haltes zijn opgeheven. Dat probleem wordt vooral veroorzaakt doordat ov-bedrijven omleidingen niet altijd in de data verwerken, maar soms alleen in een tekstje communiceren. In dergelijke gevallen geeft alleen 9292 de reiziger een waarschuwing dat de route is aangepast, bij GoAbout ontbreken die omleidingen volledig.

GVB en tram Utrecht
9292 geeft verder aan dat de realtime tijden van het GVB in Amsterdam nog ontbreken, evenals van de tramlijn Utrecht – IJsselstein / Nieuwegein. Hulman: “We hebben de gegevens te kort geleden ontvangen om voldoende te kunnen testen. Samen met GVB en Bestuursregio Utrecht werken we er hard aan om zo snel mogelijk ook die reisinformatie te kunnen opnemen.”

1,5 miljoen reisadviezen
Overigens is niet alleen de reisplanner op 9292.nl verbeterd, maar ook de reisplanner via de app. Het bedrijf verzorgt daarnaast reisadviezen voor derden, zoals voor ret.nl, connexxion.nl, Google Maps. Ook die partijen kunnen op korte termijn de verbeterde versie implementeren. Bij een aantal partijen is dat zelfs al gebeurd. In totaal zegt 9292 1,5 miljoen reisadviezen per dag te leveren.

E-ticketing
De volgende grote uitdaging voor de reisinformatiegigant wordt e-ticketing. 9292 denkt vanaf volgend jaar de eerste stappen te kunnen zetten naar een e-ticket voor heel het openbaar vervoer. Uiteindelijk hoeft de reiziger dan het ticket op zijn smartphone te tonen, zo is de bedoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *