fbpx

Kamermeerderheid voor onderzoek reistijdverbetering trein

01 jul 2014 18:15

 De ChristenUnie wil onderzoek naar maatregelen die een substantiële reistijdverbetering voor treinen vanuit de regio’s naar de Randstad mogelijk maken. Dinsdag werd een motie hierover aangenomen door de Tweede Kamer. Kamerlid Carla Dik-Faber: “De reistijd vanuit bijvoorbeeld Friesland naar de Randstad is de afgelopen 45 jaar nauwelijks verbeterd. Het is tijd voor een kwaliteitssprong op het spoor.”

Het moet mogelijk zijn om in de toekomst vanuit bijvoorbeeld Groningen, Enschede of Maastricht een kwartier sneller in de Randstad te zijn. Dik-Faber: "Dit kan bijvoorbeeld door moderne treinbeveiliging, het inzetten van treinen die sneller kunnen optrekken en door verhoging van de maximum snelheid naar 160 of op sommige stukken zelfs 200 km per uur. Ik wil dat de mogelijkheden op een rij worden gezet zodat we weten hoeveel dit kost en oplevert en heb daarom een motie ingediend.”

Een ander onderzoek naar reistijdverbetering is op verzoek van de ChristenUnie uitgevoerd. Dat onderzoek leidde tot de conclusie er geen reistijdverbeteringen mogelijk waren. Het vorige onderzoek ging echter specifiek naar reistijdwinst van HSL treinen op het reguliere spoor. Bijvoorbeeld tussen Amsterdam – Schiphol – Hoofddorp.

Volgens Mansveld is daar geen reistijdwinst te behalen, omdat voor hogere snelheden ERTMS nodig is, en dat komt er niet op de korte termijn. Ook bij de infra zouden er problemen ontstaan. "Het aanleggen van ruimere spoorbogen is onmogelijk of gaat gepaard met hoge kosten. Dit geldt ook voor inhaalsporen bij Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Lelylaan".

In Breda gaat er een halve minuut verloren omdat de hogesnelheidswissels uit het oorspronkelijke ontwerp zijn geschrapt, als bezuinigingsmaatregel. Die wissels zijn nu echter niet meer te vervangen door snelle wissels, omdat het niet meer past in het huidige ontwerp. Ook rond Rotterdam zijn volgens het onderzoek geen mogelijkheden om snelheidswinst te behalen.

Dik-Faber hoopt met het nieuwe onderzoek op betere resultaten. De ChristenUnie vindt dat reistijdverbetering in de Lange Termijn Spooragenda te weinig aandacht heeft gekregen. Dik-Faber: “Er wordt vooral gekeken naar hogere frequenties en dan vooral in de Randstad. Het spoor in de regio’s verdient echter ook een impuls!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *