Nieuws

ProRail: Stiptheid HSL wordt mogelijk toch gehaald

Mogelijk gaan ProRail en NS dit jaar toch de afgesproken norm halen op de hogesnelheidslijn. Dat meldt de spoorbeheerder ProRail woensdag. Met name in het derde kwartaal zijn er minder treinen uitgevallen.

Volgens ProRail-directeur John Voppen ligt het twaalfmaandelijks gemiddelde op de hogesnelheidslijn nu precies rond de afgesproken norm. “De ene dag komt het gemiddelde net boven de afgesproken norm uit, de andere dag net onder de norm,” zegt hij. Het zal vooral van het vierde kwartaal afhangen of de gemaakte afspraken wel of niet worden gehaald. “Vorig jaar hadden we in november een slechte maand, en deden we het in december goed.”

Derde kwartaal
Volgens de spoorbeheerder werken alle HSL-partijen nu beter samen om de prestaties te verbeteren. “Dat lijkt in het derde kwartaal zijn eerste vruchten te hebben afgeworpen. Maar ik ben voorzichtig met definitieve conclusies,” zegt Voppen.

Regeerakkoord
ProRail en NS worden tegenwoordig op dezelfde norm afgerekend. Vooral voor NS kunnen de gevolgen groot zijn als de afspraken niet worden gehaald. In het regeerakkoord staat opgenomen dat NS het vervoer op de HSL kwijt raakt als voor de derde keer op rij de afspraken niet worden gehaald. NS heeft tot nu toe twee keer de HSL-afspraken niet weten te realiseren.

Infraspeed
ProRail-topman Pier Eringa stelde in mei voor om het beheer van de HSL van Infraspeed te laten overgaan naar ProRail, iets wat niet bij alle betrokkenen even goed viel. Eringa staat daar nog steeds achter, al nuanceerde hij die wens nu wel. “Dat is een stip op de horizon. Op welke termijn? En tegen welke kosten? Dat zijn nog onbeantwoorde vragen,” zegt Eringa.

Overloopwissel
Volgens Eringa zijn ProRail en NS heel betrokken bij de hogesnelheidslijn en zit Infraspeed er op een andere manier in. “Die kijken vooral of ze hun afspraken nakomen op bijvoorbeeld het gebied van beschikbaarheid,” zegt Eringa. Voppen nuanceert: “We zijn nu in gesprek met Infraspeed. Bijvoorbeeld omdat we een extra overloopwissel willen. Dat kost geld, zowel in aanleg als in onderhoud. In de uitvoering is dat handig, maar voor Infraspeed brengt dat risico’s met zich mee. Daar moet je oog voor hebben.”

 

This post was last modified on 5 november 2017 14:46

Share
Tags: HSL-Zuid

Recent Posts

Met de trein op vakantie? Houd dan rekening met werkzaamheden

Deze zomer wordt er meer dan ooit gewerkt aan het spoor, merkt Treinreiziger.nl op. Van…

13 uur terug

NS viert 15e verjaardag OV-fiets met speciale Brabantse uitvoering (of is de fiets al ouder?)

Vanwege de 15e verjaardag van de OV-fiets krijgt de tweewieler een speciale Brabantse uitvoering. De…

19 uur terug

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

2 dagen terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

4 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug